Trump vyhrožuje Číně zavedením vysokého cla

zprávy

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že pouze jeho vítězství v blížících se volbách zajistí ochranu amerického automobilového průmyslu a jeho porážka by pro Spojené státy a jejich automobilový průmysl znamenala "masakr".

Trump vyhrožuje Číně zavedením vysokého cla
Donald Trump
17. března 2024 - 11:20

Na mítinku ve městě Dayton v Ohiu dne 16. března prohlásil bývalý prezident USA a republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, že pokud vyhraje prezidentské volby v roce 2024, uvalí 100% clo na automobily vyráběné čínskými společnostmi v Mexiku, čímž jim znemožní prodej těchto vozidel v USA.

Trump, který čelí čtyřem trestním žalobám, tvrdí, že pouze jeho vítězství zajistí ochranu amerického automobilového průmyslu a jeho porážka by pro Spojené státy a jejich automobilový průmysl znamenala "masakr". Jako reakci na Trumpova tvrzení, Karoline Leavitt, mluvčí jeho kampaně, uvedla, že politika Joe Bidena by způsobila "ekonomický masakr" pro automobilový průmysl a pracovníky v něm, pokud nebude ochráněn.



Trump na mítinku rovněž hovořil o možném vyhrocení obchodní války s Čínou v otázkách automobilového průmyslu a pohrozil clem na vozidla vyráběná mimo USA. Prohlásil, že čínské podniky plánující výstavbu továren na kompletní vozidla v Mexiku nezaměstnají Američany a nebude jim umožněno prodávat v USA, pokud vyhraje volby.

Trumpův výrok o "masakru" v případě jeho porážky v prezidentských volbách doprovázely i komentáře, že pokud nevyhraje, není si jist, zda bude v USA kandidovat v dalších volbách. Na tato tvrzení reagoval mluvčí Bidena, James Singer, prohlášením, že Trump, který prohrál předchozí volby rozdílem 7 milionů hlasů, se snaží opět použít politické násilí a že Američané ho v listopadových volbách opět porazí kvůli jeho extremismu a touze po odplatě.

Psali jsme:

Trump, který si již zajistil republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024, a Biden, který si zajistil demokratickou nominaci, se tak mohou opět střetnout v listopadových volbách. Trump nedávno zopakoval své výroky o uvalení cel na čínské dovozy a vyhrožoval 50% clem na čínské automobily, tvrdíc, že mu nevadí možná odveta z Číny nebo jiných zemí.

V reakci na vyjádření Trumpa Čína zdůraznila, že její spolupráce s Mexikem v oblasti automobilového průmyslu je založena na mezinárodních pravidlech a tržních zásadách, a vyzývá ostatní země, aby zastavily ekonomické nátlakové taktiky. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že obchodní války škodí všem stranám a že čínsko-americké ekonomické vztahy by měly být založeny na vzájemném prospěchu.

(jk, inews, screen: DJ Trump)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif