Turecký prezident kritizuje Izrael za masakr v Gaze

zprávy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostře kritizoval izraelskou blokádu a neustálé bombardování v obleženém pásmu Gazy, označuje je za „masakr“. Dále zdůraznil nesouhlas se zabíjením civilistů v Izraeli.

Turecký prezident kritizuje Izrael za masakr v Gaze
Tayyip Erdogan, prezident Turecka
12. října 2023 - 12:55

V projevu k členům své vládnoucí AK strany ve středu v parlamentu vyjádřil Erdogan své znechucení nad probíhajícím konfliktem. Upozornil, že i ve válce by mělo existovat určité morální cítění, což současný konflikt vážně narušil.

Erdogan odsoudil izraelská opatření v Gaze, včetně odstřihnutí elektřiny a vody a zničení klíčové infrastruktury, a popsal je jako hanbu. Dále zdůraznil nesouhlas se zabíjením civilistů v Izraeli a bombardováním, které způsobilo smrt obyvatel v Gaze, uvedl server The DC Weekly.

Od sobotních izraelských bombardování v Gaze, vyvolaných bezprecedentním útokem palestinské ozbrojené skupiny Hamas v Izraeli, zemřelo alespoň 1,055 Palestinců a tisíce byly zraněny. Navíc více než 1,200 Izraelců přišlo o život a více než 100 bylo uneseno. Izraelská blokáda dále zhoršila humanitární krizi v Gaze, s omezeným přístupem k potravinám a palivu pro 2,3 milionu obyvatel Gazy.

Erdogan zdůraznil, že represivní politika Izraele vůči Palestincům je jádrem konfliktu a upozornil, že pokud bude Izrael nadále jednat spíše jako organizace než stát, bude tak vnímán. Kritizoval nepoměrné izraelské útoky na Gazu a vyzval mezinárodní společenství, aby nezaujímalo jednostranný postoj. Erdogan zdůraznil, že neřešení těchto základních problémů povede k dalším násilným konfliktům v budoucnosti.


Turecko, tradiční podporovatel palestinské věci a hostitel členů Hamásu, se v posledních letech snaží zlepšit vztahy s Izraelem. Na rozdíl od Evropské unie a USA Turecko nepovažuje Hamas za teroristickou organizaci. Erdogan a jeho ministr zahraničních věcí oslovili regionální mocnosti, včetně USA, a vyjádřili ochotu zprostředkovat probíhající konflikt. Izraelský vyslanec v Ankaře však uvedl, že je příliš brzy diskutovat o zprostředkování.

Psali jsme:

Závěrem můžeme říci, že silné odsouzení izraelských akcí v Gaze tureckým prezidentem Erdoganem jako „masakr“ odráží rostoucí mezinárodní obavy z eskalujícího konfliktu. Erdogan zdůraznil potřebu spravedlivého a správného postavení mezi zúčastněnými stranami na základě humanitárních principů. Nabídka Turecka k zprostředkování ukazuje jeho odhodlání najít mírové řešení krize, ačkoli Izrael zůstává v tuto chvíli váhavý. Mezinárodní společenství by mělo věnovat pozornost Erdoganově výzvě a pracovat na řešení, které řeší kořenové příčiny konfliktu a zajišťuje ochranu nevinných životů.

(jar, dcweekly, foto: repro: Findy News)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif