Investiční výzvy NSA? Český sport dostává na frak

politika

Snaha o záchranu finančních prostředků, které ministerstvo financí poskytlo na rok 2023 Národní sportovní agentuře, vedla k urychlenému vypsání investičních dotací. Otázka, která znepokojuje české sportovní prostředí, zní "proč a pro koho"?

Investiční výzvy NSA? Český sport dostává na frak
Ondřej Šebek, šéf NSA
12. října 2023 - 06:05

Cíl je jasný, vydat rozhodnutí o uvedení dotace ještě do konce roku, aby NSA mohla vykázat spotřebování alokovaných financí. Že si úřednici nedělali s vypsáním hlavu, je možné doložit na několika konkrétních případech.

Z šuplíku, vlastně z paměti počítačů se tak vytáhly výzvy, které vyhlašovala NSA ještě pod vedením Milana Hniličky. Smutným faktem je, že se současní úředníci nedokázali poučit a výzvy upravit tak, aby nezavdávaly k vtipům o kvalitě jejich práce. Jen pro dokreslení tady je několik příkladů.

Fotbal se hraje po celé republice, jeho infrastruktura má stejné díry jako eidamský sýr. Pravidla jsou dobře dostupná a přehledná, je proto s velkým podivem, jak je možné, že v závazných standardech programu najdete podmínku o prostoru za čárami, vymezujícími hrací plochu. Agenturní zaměstnanci požadují prostor vždy 2 m. Pravidla, uvedená na internetových stránkách fotbalového svazu předepisují 2 m za podélnou a 4 m za brankovou čarou, tedy jednou tolik. Dokonce ani mírnější varianta komise pro stadiony a travnaté plochy uvádí 3 m (a to pouze pro nejmenší věkové kategorie). Je nabíledni, že pravidla vychází ze zkušeností a snahy chránit zdraví sportovců. Proč hodlá NSA dopustit nesmyslný hazard a čekat, kdy se stane katastrofa, je záhadou a velmi nezodpovědné.


Z tenisu chtějí úředníci pravděpodobně udělat stolní tenis. Stejný dokument NSA uvádí minimální světlou výšku haly uprostřed kurtu 7 m. Pravidla Českého tenisového svazu znají pouze pojem doporučená výška uprostřed kurtu, a to 9,14 m, tedy celkem zásadní rozdíl. Ano, 7 m výšky v detailnějších pravidlech najdete, ale jako výšku nad základní čárou kurtu, tedy 11,89 m daleko od středu kurtu, za který je považován prostor u sítě, přes který je upevněna bílá páska. Nicméně úředníci zřejmě chtějí touto cestou změnit některé taktické prvky tenisové hry a zcela eliminovat možnost použít lob jako obrannou variantu hry. Budeme mít tedy další primát.

Plavání uvádí standardizované bazény jak 25 m, tak 50 m. Bohužel, na sportující děti, které se chtějí věnovat plavání na vyšší úrovni, se nemyslí. Výzva připouští pouze 25 m a basta. Že zrovna podobný bazén má v plánu vybudovat město Svitavy, za které získal mandát lidovecký poslanec David Šimek, je jistě náhoda. I to, že je také poradcem předsedy NSA Ondřeje Šebka. 

Zůstává velmi nelogické, proč NSA neměří jedním metrem podobným investičním záměrům. Když se rozhodnete pro halu pro míčové sporty nebo bazén, stojí před vámi požadavek nejen na minimální počet divácké kapacity, ale také na zázemí pro občerstvení. V případě zimního stadionu už se s občerstvením nepočítá, úředníci NSA zřejmě na hokeji a krasobruslení preferují venkovní stánky s vůní klobásy. Jiné vysvětlení kromě šlendriánu neexistuje.

Psali jsme:

Předseda vlády Petr Fiala sice na společné tiskové konferenci s vedením NSA sice chválil práci agentury, je otázkou, zda opravdu ví, co úřad, který spadá do jeho gesce, vytváří za nesmysly. Četné soudní spory, které NSA v poslední době prohrává se sportovními organizacemi, nejsou pozitivním vysvědčením i pro něj, protože předseda vlády je za vedení úřadu zodpovědný.  

(p.svoboda, prvnizpravy.cz, foto: skála)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif