Ukrajina: Hlavním problémem nejsou zbraně, ale nedostatek rekrutů

zprávy

Soudě podle mapy ukrajinského zdroje Deep State postup Rusů do Očeretina pokračuje - Ruská federace již ovládá asi dvě třetiny vesnice na obou stranách železnice, píše se na ukrajinském webu Strana.

Ukrajina: Hlavním problémem nejsou zbraně, ale nedostatek rekrutů
Ilustrační foto
25. dubna 2024 - 03:20

V sousedních osadách - Novobachmutovka a Novokalinovo je pokrok. Rusové postupovali také jižně od Očeretina – v Berdyči a Semjonovce.



A také, soudě podle mapy, Ruská federace postupuje ve vesnici Georgijevka, která je západně od Maryjinky.

Vedení 115. mechanizované pěší brigády je odpovědné za průlom obrany ukrajinských ozbrojených sil v Očeretinu, říká Deep State. Podle zdroje má brigáda značné ztráty.

„Vedení 115. mechanizované brigády je zodpovědné za kolaps obrany v celém sektoru, což umožňuje značné ztráty na mrtvých, zraněných a nezvěstných," píše Deep State.

Zdroj také kritizuje jednotlivé mluvčí ukrajinských ozbrojených sil, kteří i přes vizuální přítomnost ruských vojáků ve vesnici nadále popírali průlom.

Připomeňme, že dřívější dobrovolníci uvedli, že k průlomu v Očeretinu došlo díky tomu, že jedna z brigád opustila své pozice bez boje.

Strana: Proč padlo Očeretino

Co znamená ruský průlom v Očeretinu?

 
Oficiálně se Ozbrojené síly Ukrajiny k situaci kolem tohoto klíčového bodu obrany ukrajinských sil severně od Avdijivky vyjadřují velmi střídmě. Ale podle ruských i ukrajinských zdrojů tam Rusové udělali hluboký průlom a většinu vesnice už obsadili. A navíc rozvíjejí ofenzívu proti blízkým vesnicím, čímž vytvářejí hrozbu pro týl a boky ukrajinských ozbrojených sil.
 
Neoficiální ukrajinské zdroje (dobrovolníci, vojenská veřejnost) přitom za hlavní důvod průlomu označují stažení z pozic bez rozkazu jedné z brigád. Nyní se naléhavě snaží zacelit mezeru, která se vytvořila pomocí rezerv. Ale i kdyby se to podařilo, neexistují žádné záruky, že se situace nebude opakovat na jiném sektoru fronty.
 
To je skutečná hrozba taktiky „tisíce malých řezů“, kterou Rusové používají – když se postupně protlačí podél celé frontové linie, krvácející ukrajinské síly a poté, když najdou slabé místo (kde zálohy nedorazily včas, resp. jednotka sama opustila pozici, neschopná odolat stresu z bitvy) tam zasadí hlavní úder. To se stalo na křídlech Avdijivka, což vedlo ke ztrátě města. Stalo se tak nedávno u Časov Jaru, když se Rusům podařilo rychle přiblížit k jeho okraji. A to se stalo nyní v Očeretinu.
 

Hlavním problémem ukrajinských ozbrojených sil v tomto případě, jak armáda sama přiznává, není ani tak nedostatek zbraní a střeliva (tento problém bude alespoň částečně vyřešen po odblokování americké pomoci), ale vyčerpání jednotek, ale nedostatek dostatečného počtu rekrutů, kteří by nahradili ztráty. A zatím není příliš jasné, zda se tento problém podaří vyřešit prostřednictvím nového zákona o zpřísnění mobilizace a jak rychle. A do té doby budou ukrajinské ozbrojené síly schopny udržet frontu pomocí svých stávajících záloh?

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif