Umělý ostrov pro Palestince? Izrael šokoval Evropu

zprávy

Ministři zahraničí Evropské unie jsou překvapeni návrhem Izraele na umělý ostrov pro Palestince. Palestinský ministr zahraničí Riyad al-Maliki návrh silně odmítl a zaměřil se místo toho na naléhavou potřebu příměří v Gaze.

Umělý ostrov pro Palestince? Izrael šokoval Evropu
Benjamin Netanjahu, premiér Izraele
24. ledna 2024 - 07:22

Nedávné setkání ministrů zahraničí EU bylo poznamenáno překvapením a zklamáním, když izraelský ministr zahraničí Israele Katz navrhl přesunout Palestince na umělý ostrov u Gazy. Návrh, který byl poprvé představen v roce 2017 během Katzova působení jako ministra dopravy, se nesetkal s podporou.

Katzova myšlenka byla přijata s viditelným rozčarováním, což vedlo k jejímu rychlému zamítnutí ministry. Jeden ze zdrojů poznamenal: „Ministři to ignorovali a pokračovali v tom, o čem tam mluvili. Nikdo se tím nezabýval."

Palestinský ministr zahraničí Riyad al-Maliki návrh silně odmítl a zaměřil se místo toho na naléhavou potřebu příměří v Gaze. Al-Maliki vyzval ministry EU, aby odsoudili nedávný postoj izraelského premiéra Benjamina Netanjahua proti palestinskému státu a zvážili sankce, uvádí zpravodajský server Almayadeen.



„Život Palestinců na tom opravdu záleží," zdůraznil al-Maliki, vyzývaje k odvaze EU v podpoře míru.

Setkání proběhlo v době zvýšeného napětí kvůli předpodmínkám Saudské Arábie pro normalizaci vztahů s Izraelem, které závisí na zřízení palestinského státu. Netanyahuův stálý odpor vůči řešení dvou států je zdrojem frustrace mezi spojenci, včetně EU.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell znovu potvrdil podporu EU pro dvoustátní řešení podporované OSN v pásmu Gazy. Borrell zdůraznil potřebu přesunout se od obecných diskusí o míru a zaměřit se konkrétně na proces dvoustátního řešení. 

Psali jsme:

„Myslím, že musíme přestat mluvit o mírovém procesu a začít mluvit konkrétněji o procesu dvoustátního řešení," prohlásil Borrell.

Financial Times uvedl, že dokument, který byl před schůzkou distribuován, navrhoval vypracovat potenciální důsledky pro Izrael, pokud se nevypořádá s dvoustátním řešením. Postoj EU odráží rostoucí netrpělivost s izraelským váháním zapojit se do smysluplných mírových jednání.

(dan, almayadeen.net, screen: abc news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif