Věci se pro Kyjev zhoršují nejen na bojišti, ale i na politické scéně

zprávy

Ruské síly podnikly již pátou noc v řadě další masivní útok na ukrajinská vojenská zařízení po celé zemi.

Věci se pro Kyjev zhoršují nejen na bojišti, ale i na politické scéně
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
7. prosince 2023 - 03:20

V oblasti Žitomir bylo zasaženo několik cílů. Jedním z nich byl velký muniční sklad s municí NATO u Berdičeva.

Ruské údery pokračují v každodenním bušení na vojenské letiště ve Starokonstantinově v Chmelnické oblasti. Kvůli nedostatku alternativních možností, ale Ukrajinci neztrácejí naději, že tam rozmístí letadla F-16, a to i přes pokračující ruské ostřelování, které ničí infrastrukturu a zařízení.

Od úterního večera se v Oděse ozvalo několik výbuchů. Jedním z cílů bylo údajně letiště Školnyj.

Další nálety ruských dronů zasáhly zařízení poblíž Kropyvnyckyje. Ukrajinské jednotky byly zasaženy také u Charkova při jejich rotaci do Kupjanské oblasti.

Mezitím ruské síly nezastavují svůj postup na frontě. Na severním křídle Bachmutu přerušili důležitou silnici a začali obkličovat Bogdanovku.


Během posledních 24 hodin Rusové také zlepšili své pozice na jižním křídle. Na jihozápadním okraji Bachmutu odrazili ukrajinské síly z oblasti Dača a převzali kontrolu nad silnicí do Ivanovskoje. Jejich další postup jim umožní dostat se do týlu ukrajinského uskupení, které nyní odráží ruské útoky u Kleščejevky.

Ruské síly udržují svou iniciativu na jiných směrech na Donbasu, ačkoli frontové linie neprošly za posledních 24 hodin významnými změnami.


Další porážka čekala Kyjev v jeho strategickém týlu, ve Washingtonu

5.prosince Zelenskij náhle zrušil svůj videohovor s americkými senátory, kteří měli hlasovat o žádosti prezidenta Joe Bidena o přidělení dalších 106 miliard dolarů Ukrajině a Izraeli.

Ukázalo se, že sami senátoři nechtěli kyjevského prezidenta poslouchat.

Republikáni opustili brífink před Zelenského projevem, protože na své návrhy nedostali odpověď od demokratů. Republikáni trvají na tom, že podpora USA pro Ukrajinu by měla být kombinována s opatřeními k posílení hranic USA.

Ohledně Ukrajiny se zástupci obou stran v Kongresu USA obávají o budoucnost této země jako suverénního a nezávislého státu. Senátor za Demokratickou stranu médiím řekl, že někteří z amerických kongresmanů si nejsou jisti, že Ukrajina bude za rok stále existovat jako nezávislý stát a nestane se součástí Ruska. Zatímco se Američané rozhodují, zda je Kyjev ruské nebo ukrajinské město, Washington dospěl „na dno“ své schopnosti poskytnout válkou zničené zemi vojenskou pomoc. Podle amerického ministerstva zahraničí bylo vyčerpáno asi 97 % zdrojů.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif