Vojenský expert Bildu: Rusové prolomili ukrajinskou obranu

zprávy

Ruská armáda postoupila o další dva až tři kilometry směrem na Avdijivskij, uvádí vojenský expert Bildu Julian Röpcke.

Vojenský expert Bildu: Rusové prolomili ukrajinskou obranu
Ilustrační foto
9. dubna 2024 - 03:20

Röpcke analyzoval záznamy z bojiště za posledních 10 dní a dospěl k závěru, že Ruská federace na několika místech prolomila obranu ukrajinských ozbrojených sil na linii Berdyči - Semjonovka - Orlovka - Tonenkoje - Pervomajskoje.



Z Toněnkoje postoupili Rusové asi tři km na západ směrem k Umanskoje. A severně od Pervomajského - asi dva km směrem na Netajlovo.

„Nejvýznamnější posun je v Pervomajském, mezi Toněnkoje a Umanskoje a v Semjonovce,“ píše Röpcke.

Institut pro studium války (USA) také píše, že ruské jednotky nedávno postupovaly severozápadně od Pervomajskoje.


Ruský dobrovolnický sbor dnes oznámil konec „horké fáze“ nepřátelských akcí na území Ruské federace.

„Horká fáze omezené vojenské operace skončila, a přestože naše skupiny RDC a spící buňky zůstávají v regionu, nastal čas uctít památku našich padlých vojáků,“ napsali zástupci RDC na Telegramu.

V předvečer prezidentských voleb v Ruské federaci, v polovině března, zahájila RDC a další formace Rusů bojujících na straně Ozbrojených sil Ukrajiny rozsáhlý útok na území Bělgorodské a Kurské oblasti r. Ruská federace a zveřejnila videa z řady pohraničních osad.

Nic však nenasvědčovalo tomu, že by se tam dokázali prosadit. Od konce března se neobjevily žádné zprávy o nových pokusech o útok na ruské území. Ruská federace zároveň zahájila masivní ostřelování pohraničních oblastí Ukrajiny a také Charkova.

A prohlášení RDC zastavit pokusy o postup na území ruských regionů na pozadí stále aktivnějších útoků na Charkov je docela indikativní.

Jak Rusové postupují a přibližují se k městům ovládaným Ukrajinou, ukrajinská armáda říká, že obyvatelé měst v první linii předávají pozice ukrajinských ozbrojených sil Rusům.

„Pokud se fronta přiblíží k městu na 15 kilometrů - a to je rozsah dělostřelecké palby - je nutné násilně přesídlit celé město... Protože místním jde o komunikaci s nepřítelem a identifikaci některých cílů," řekl jeden z důstojníků 3. útočné brigády ozbrojených sil Ukrajiny Sergej Tiščenko.

Řekl také, že při přípravě města na obranu armáda dělá pevnosti ze soukromých obytných budov.

„Ale pokud jsou v tomto domě civilisté, kteří vyjdou a ruší mě, pak to komplikuje mé úkoly. Potřebuji s nimi vyjednávat, nějak je ovlivnit," říká Tiščenko.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif