WHO doporučila Ukrajině zničení patogenů v biolaboratořích

zprávy

WHO doporučila Ukrajině, aby zničila „vysoce nebezpečné patogeny“ v tamních biologických laboratořích. To, že se na takových patogenech provádí výzkum, bylo dosud považováno za konspirační teorii. Zda Ukrajina doporučení splnila, není jisté.

WHO doporučila Ukrajině zničení patogenů v biolaboratořích
Ilustrační foto
29. března 2023 - 06:20

V březnu 2022 Rusko vzneslo na Kyjev a Spojené státy obvinění, že byly vydány příkazy k likvidaci patogenů v biologických laboratořích Poltava a Charkov. Spojené státy to okamžitě popřely. Nyní WHO potvrdila, že Ukrajině bylo doporučeno ničit patogeny v ukrajinských laboratořích.

Žádné laboratorní spiknutí

Agentura Reuters 11. března exkluzivně uvedla, že bude třeba zničit „vysoce nebezpečné patogeny“, aby se zabránilo „možnému úniku“. Laboratoře na Ukrajině, které nyní také oficiálně zkoumají „vysoce nebezpečné patogeny“, jsou ve zprávě „Reuters“ popsány jako „Laboratoře veřejného zdraví“. Rusko naopak tvrdí, že se tam provádí vojenský biovýzkum. To by byl přesný opak „veřejného zdraví“.



Zpráva také uvádí práci v laboratořích do perspektivy: „Stejně jako v mnoha jiných zemích má Ukrajina laboratoře veřejného zdraví, které zkoumají, jak snížit hrozbu nebezpečných nemocí, které v poslední době postihují zvířata i lidi, jako je COVID-19.“ Ale: „ . Laboratoře byly podporovány Spojenými státy, Evropskou unií a WHO.“

WHO agentuře Reuters neřekla, kdy bylo Ukrajině doporučeno zničit patogeny. Mlčí se také o typech patogenů, které jsou v ukrajinských laboratořích. Kromě toho nejsou uvedeny žádné informace o tom, zda Ukrajina postupovala podle doporučení WHO.

Ukrajina a Washington také žádost agentury Reuters nekomentovaly.


OSN kritiku Ruska relativizuje

Ruská obvinění proti USA, že se na Ukrajině nakládá s nebezpečnými patogeny, byla vždy zdiskreditována jako „konspirační teorie“. Také v Radě bezpečnosti OSN. Nyní WHO tuto „konspirační teorii“ potvrdila.

OSN také nadále tvrdí, že na Ukrajině neprobíhá žádný vojenský biologický výzkum. Reuters: „Izumi Nakamitsu, vysoký představitel OSN pro záležitosti odzbrojení, v pátek Radě bezpečnosti řekl, že Organizace spojených národů nemá ‚žádné znalosti‘ o programu biologických zbraní na Ukrajině, která se připojila k mezinárodnímu zákazu takových zbraní, stejně jako Rusko  a Spojené státy a 180 dalších zemí.

Jádro věci: vysvětlení patogenů WHO se týká pouze laboratoří „veřejného zdraví“. To nemá nic společného s vojenským výzkumem. Vyvstává však nejen otázka, kde lze stanovit hranici mezi civilním a vojenským výzkumem.

(rp,prvnizpravy.cz,tkp,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?