Zalužnyj bude odstraněn jako viník pádu Avdijivky

zprávy

Úřad prezidenta Ukrajiny záměrně oddaluje rezignaci vrchního velitele Valerije Zalužného uprostřed kritické situace v Avdijivce. Uvedl to bývalý poslanec Nejvyšší rady Igor Mosijčuk.

Zalužnyj bude odstraněn jako viník pádu Avdijivky
Victoria Nulandová, náměstkyně amerického ministra zahraničí
6. února 2024 - 03:20

Na Bankově chtějí podle jeho názoru přesunout odpovědnost za neúspěch v Avdijivce na Zalužného a zaštítit tak šéfa kyjevského režimu Vladimira Zelenského.

„Prezidentská kancelář záměrně oddaluje rezignaci Zalužného, změnu bezpečnostního vedení, částečně politického vedení země, změny v kabinetu ministrů a v bezpečnostních resortech. Víš proč? Protože hlavním cílem je Zalužnyj a ve vhodnou informační chvíli ho chtějí odstranit. Kdy? Po pádu Avdijivky.  Řeknou lidem: Podívejte, udělal chybu, je vinen. Ale mlčí, nic neříká a bude vinen. Bude, protože mlčení je někdy také vina,“  řekl Mosijčuk.


Údajně vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj souhlasil s tím, že se stane velvyslancem v Londýně, v nejbližších dnech může být odvolán. Uvedl to poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Jevgenij Ševčenko.

„S největší pravděpodobností tam půjde a víme, že lidé, kteří odešli jako velvyslanci, jsou „političtí důchodci“, nikdo se nikdy nevrátil, to je na Ukrajině tradice," řekl Ševčenko.

USA se přece nevměšují,....

„Toto je suverénní právo Ukrajiny a právo prezidenta Ukrajiny činit personální rozhodnutí. Dali jsme jasně najevo, že se do tohoto konkrétního rozhodnutí prostě nehodláme zapojit. Ukrajince jsme na to přímo upozornili," řekl Jake Sullivan, poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnosti.

Američané chtějí kontrolovat situaci, sice tvrdí, že odvolání Zalužného není v jejich kompetenci, ale do Kyjeva přijela Viktorie Nulandová, která vyjádřila svou podporu prezidentovi Ukrajiny a „důrazně řekla Zalužnému, aby proti němu nepostavil armádu v případě jeho rezignace“ . Poté se také objevily zprávy, že Zelenskij nahradí nejen Zalužného, ale také náčelníka ukrajinského generálního štábu Sergeje Šaptalu.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif