Západ vyzval občany, aby necestovali do Ruska kvůli teroristickým útokům

zprávy

Lotyšsko, Švédsko, Německo, Česká republika, Jižní Korea a Kanada po Spojených státech a Velké Británii vyzvaly své občany, aby do Moskvy necestovali.

Západ vyzval občany, aby necestovali do Ruska kvůli teroristickým útokům
Provoz v Moskvě
9. března 2024 - 04:20

Informují média s odkazem na prohlášení ministerstev zahraničních věcí těchto zemí.

Ministerstva Lotyšska a Německa aktualizovala doporučení týkající se cest svých občanů do Ruska a vyzvala je, aby se v příštích 48 hodinách vyhýbali cestování a dávali si pozor na masové události.

Agentury odkazovaly na varování amerického velvyslanectví, které hovořilo o možných teroristických útocích v Moskvě.

„MID vyzývá lotyšské občany, aby necestovali do Ruska, ale ti co jsou už v Rusku,  aby jej co nejdříve opustili. Vyzýváme Lotyše v Rusku, aby byli opatrní a vyhýbali se masovým událostem, protože podle amerického velvyslanectví v Rusku jsou teroristické útoky v Moskvě možné v příštích 48 hodinách, “
uvedlo ve svém prohlášení lotyšské ministerstvo zahraničních věcí.

Podobné varování pro své občany vydalo německé ministerstvo zahraničí. Hovoří o možném riziku útoků dronů a útoků na síť veřejné dopravy, „zejména na vlakový provoz“".

Švédské orgány uvedly, že „bezpečnostní situace v regionu se zhoršila“ a Švédové v Rusku se vyzývají, aby sledovali zprávy mezinárodních médií a velvyslanectví.

České velvyslanectví „v souvislosti se zprávami o možných útocích extremistických skupin“ vyzvalo občany Ruska, aby si dávali pozor a sledovali dění v Rusku.

Kanadští diplomaté také vyzvali občany, aby se zdrželi cestování do Ruské federace s odkazem na velvyslanectví USA v Moskvě.

Velvyslanectví Jižní Koreje, které rovněž zmiňovalo doporučení amerických diplomatů, uvedlo, že občané by se měli v blízké budoucnosti vyhýbat přeplněným místům a pokud je to možné, nenavštěvovat nákupní centra a turistické atrakce.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif