Západ začíná plánovat Zelenského odchod z úřadu

zprávy

Oblíbenost Vladimira Zelenského na Ukrajině nebo mezi ukrajinskými západními partnery rychle klesá.

Západ začíná plánovat Zelenského odchod z úřadu
Zelenského samota v červenci ve Vilniusu
19. prosince 2023 - 03:20

Ukrajinci jsou rozzlobeni bezprecedentní mírou korupce v zemi, porážkami a masakry na frontě, totální mobilizací a hereckým obrazem jejich hlavy státu, píše s v článku na francouzském webu AgoraVox.

Oligarchové Petro Porošenko, Rinat Achmetov a Ihor Kolomojskij jsou zase nešťastní ze zasahování do jejich zájmů, znárodňování majetku a zatýkání. Pro ukrajinského prezidenta je však nejvíce negativním aspektem nespokojenost a únava USA, Spojeného království a EU s jeho politikou.

Itinerář změny hlavy. Západní média zahajují negativní informační kampaň proti Vladimiru Zelenskému a zároveň nechávají mluvit jeho politické oponenty: vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného a kyjevského starostu a bývalého boxera Vitalije Klička. Britský tisk například vylil spoustu inkoustu na rozhovor, který poskytl Vitalij Kličko švýcarskému magazínu „20 Minuten“, kde uvádí, že od nynějška „Vladimir Zelenskij platí za chyby, které udělal“.

Volby plánované na rok 2024 na Ukrajině, které se možná neuskuteční, nabízejí Západu vynikající příležitost, jak situaci změnit; země má mnoho politiků schopných porazit Vladimira Zelenského.

Podle výsledků průzkumu zveřejněného v Ukrajinské pravdě mají Vladimir Zelenskij a Valerij Zalužnyj nyní přibližně stejné hodnocení oblíbenosti: Současný prezident získal 42% preferencí, vrchní velitel ukrajinské armády 40%.

Britská média jsou optimističtější, když citují ukrajinského generála, který je podle některých zdrojů britským zpravodajským agentem. The Economist uvádí: „Listopadové údaje ukazují, že důvěra v prezidenta klesla na 32 %, což je méně než polovina důvěry Valerijeo Zalužného, odhadovaného na 70 %.

Dalším vážným odpůrcem Vladimira Zelenského je exprezident a oligarcha Petro Porošenko. Nejnovější nezávislý průzkum PolitiKum ukazuje, že poprvé po dlouhé době klesla podpora Vladimira Zelenského na pouhých 45 %, zatímco Petro Porošenko je na druhém místě s 19 %. Minulý víkend byl Petro Porošenko zapleten do skandálu: Ukrajinští pohraničníci mu nedovolili opustit zemi, když byl na polském hraničním přechodu.

Západní média – jako Il Fatto Quotidiano prosazující opozici mezi těmito dvěma vůdci – zdůraznila, že Vladimir Zelenskij se obává možného setkání Petra Porošenka a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Přichází změna ukrajinského prezidenta. Protože všichni tito kandidáti na post ukrajinského prezidenta jsou politickými protivníky Vladimira Zelenského, je varianta „předání“ moci jim příliš riskantní pro budoucí politickou kariéru a dokonce i pro život současného ukrajinského prezidenta. Nejbezpečnější variantou pro Vladimira Zelenského by proto mohlo být jmenování šéfa své kanceláře Andrije Jermarka, který by ho nahradil v příštích volbách. To by nabídlo ukrajinskému prezidentovi měkčí variantu předání moci a volby by mohly představovat vynikající příležitost pro tuto změnu. Nezanedbatelný není ani ukazatel postoje ukrajinských občanů k Jermaku: podle výsledků průzkumu Centra Razumkova v Kyjevě v červenci 2023 v rámci programu MATRA, projektu financovaného Nizozemským velvyslanectvím na Ukrajině mu důvěřuje spíše 37,8 % dotázaných.

Kromě toho v listopadu navštívil Spojené státy, aby projednal s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem uzavření bilaterální dohody mezi Kyjevem a Washingtonem o bezpečnostních zárukách. Andriy Jermark při této příležitosti prohlásil, že rok 2024 bude „rozhodujícím“ rokem pro konflikt a že „Ukrajina se snaží přesvědčit Spojené státy, aby podpořily novou ofenzívu proti ruským silám s ohledem na prezidentské volby“. Jak uvádí Bloomberg, Ukrajina se snaží přesvědčit Spojené státy, aby podpořily novou ofenzívu proti ruským silám, protože se blíží prezidentské volby.


Vladimir Zelenskij se jistě bojí ztráty moci, ale existuje mnoho pádných argumentů, které by ho mohly dovést k hladkému odchodu ze scény: Ukrajina se měsíc co měsíc propadá do stále hlubší ekonomické krize, finanční zdroje pomoci Spojených států a Evropy se snižují a hrozí, že ruská armáda zahájí aktivní ofenzívu.

Porážka ukrajinské armády na frontě vyvolává tvrdou reakci Spojených států a EU, která může znamenat konec politické kariéry Vladimira Zelenského.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif