Zelenskij: Když jste mohli chránit Izrael, tak proč ne Ukrajinu!

zprávy

Západní země nemohou na Ukrajině vytvořit systém protivzdušné obrany podobný izraelské Iron Dome.

Zelenskij: Když jste mohli chránit Izrael, tak proč ne Ukrajinu!
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
17. dubna 2024 - 06:20

Na tiskové konferenci po neformálním setkání šéfů zahraničních věcí zemí EU to řekl vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell.

„Musíte pochopit, že systém Iron Dome byl vytvořen v průběhu desetiletí, i kdybychom měli zdroje, nelze to udělat v krátké době," řekl diplomat.

Borrell také připomněl, že dodávka systémů protivzdušné obrany Ukrajině je na programu jednání ministrů zahraničí a obrany EU, které se bude konat 22. dubna v Bruselu.


Spojené státy a Velká Británie se podle něj nemohou podílet na odrážení raketových útoků na Ukrajině po vzoru Izraele, protože na Ukrajině nejsou žádné americké ani britské vojenské základny, které by tyto rakety ohrožovaly.

„USA a Spojené království nemohou sestřelit rakety na Ukrajině stejným způsobem jako na Blízkém východě. Na Ukrajině nejsou žádné vojenské základny, které by mohly být těmito raketami ohroženy,“ řekl Borrell.

Již dříve Vladimir Zelenskij v rozhovoru pro PBS řekl, že Západ pomohl Izraeli odrazit íránský útok a Ukrajina musela bránit nebe sama.

Minulý rok izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že nepřevede systém protivzdušné obrany Iron Dome na Ukrajinu, protože se obává, že systém půjde do Íránu a bude použit proti samotnému Tel Avivu.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif