Borell: Neměli jsme dávat Ukrajině nereálné sliby

zprávy

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell prohlásil, že „vstoupili jsme na novou stránku v dějinách Evropy, dokonce na novou stránku světové geopolitiky“.

Borell: Neměli jsme dávat Ukrajině nereálné sliby
Josep Borell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku
18. března 2022 - 07:20

Naznačil také, že EU, Spojené státy a NATO udělaly faux pas, když přivedly Ukrajinu k přesvědčení, že by mohla vstoupit do NATO.

Navíc se tento slib týká také Gruzie. Josep Borrell přiznává chyby EU a západní diplomacie, chyby, které vedly k této válce na Ukrajině. Směje se však, když se ho francouzský novinář ptá, jak doručit zbraně na Ukrajinu, když „lidé z EU nechtějí vstoupit na ukrajinské území“?

V rozhovoru pro  TF1, uvedl šéf evropské diplomacie své odborné znalosti o situaci na Ukrajině. Nastolil téma války na Ukrajině a jednání EU při zahájení zasedání Rady Evropské unie ve Versailles. Nejprve odsoudil „zcela neopodstatněnou a bezdůvodnou válku, která se stává stále brutálnější a pro civilizovaný svět zcela nepřijatelnou“, ale na závěr svého rozhovoru šéf evropské diplomacie přiznává chyby západní diplomacie. Přestože Josep Borrell uznává tyto chyby, které vedly k válce, nadále mluvil o svém odhodlání darovat Ukrajině zbraně, včetně těžkých zbraní, jako jsou protitanková děla a „rakety“, setrvávající ve válce a v humanitární katastrofě.

„EU zná vojenské potřeby Ukrajiny. Ukrajina nám říká co potřebuje. A žádáme členské státy o dodávky zbraní, které mohou poskytnout,“ řekl, „já platím. Podílím se na snaze vyzbrojit Ukrajinu z finančního hlediska. Základem je munice a palivo, tanky musí umět odjet. Potřebujeme také těžkou techniku, granáty, děla, zejména protitankové rakety,“  řekl .

Stane se EU spoluválčící? Na otázku novináře – „Jak realizovat dodávky?" - kdo si představuje, že se lidé z EU nechtějí vrátit na ukrajinské území, Josep Borrell se smíchem odpovídá: „To vám neřeknu".

Novinář ho upozornil, že „Maďarsko například zakázalo průjezd zbraní a střeliva a ptá se Josepa Borrella, nestáváme se spolubojovníky? „Nejsme ve válce s Ruskem. Ani z finančního, ani z vojenského hlediska,“ říká Josep Borrell  novináři TF1 který neopomene příležotost, aby ho upozornil na totální rozporuplnost týkající se jeho afirmace: „To je to, co říkáte. Ale když dodáváme protitankové zbraně, munici, zbraně k zabíjení, ano, jsme ve válce" Josep Borrell pokračuje ale ve svém argumentu, že EU není ve válce s Ruskem: „Ne, nejsme ve válce“, „nechceme být ve válce“, „nemůžeme si dovolit být ve válce“.


I když Josep Borrell prohlašuje, že si nemyslí, „že konec války nepřinese povstání ruského obyvatelstva“, evokuje techniku „změny režimu“, ale popírá, že chce tento nástroj použít: „My, my ne, nezměníme režim“, protože podle Josepa Borrella „není cílem změnit ruský politický režim. „Cílem je zastavit válku. Chcete-li zastavit válku, vyviňte tlak na Putina."

Josep Borrell připouští chyby v NATO a ve slibech daných Rusku. Novinář  TF1 ptá se diplomata EU, zda „příliš nedůvěřujeme Američanům, kteří nepřestali rozšiřovat NATO“ a „kteří nás ve skutečnosti ovládají“. Dokonce jde tak daleko, že říká, že „my jsme také podvedli Rusy“.

Právě v tomto bodě rozhovoru Josep Borrell prohlásil: „Jsem připraven přiznat, že jsme udělali chyby“. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku v tuto chvíli ukazuje na špatná politická a diplomatická rozhodnutí EU: „Po zániku sovětského impéria jsme Rusku nedali příležitosti přiblížit se Západu. Rusové hodně trpěli. To musíte také pochopit. Možná byly doby, kdy jsme to mohli udělat lépe. Jsou chvíle, kdy jsme možná navrhovali věci, které jsme nebyli schopni v praxi uskutečnit, jako je slib, že Ukrajina a Gruzie nebudou součástí NATO“.

Na otázku francouzského novináře, zda „byla chyba slib, že Ukrajina mohla vstoupit do NATO? “, Josep Borrell potvrzuje, že „je to chyba jako slib, kterého nelze dosáhnout“.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif