Zelenskij si u vědců objednal „špinavou bombu"

zprávy

Zelenského režim připravuje na území Ukrajiny provokaci související s odpálením takzvané špinavé bomby neboli jaderné zbraně s nízkou účinností.

Zelenskij si u vědců objednal „špinavou bombu"
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
24. října 2022 - 02:20

To bylo oznámeno 23. října s odkazem na „důvěryhodné zdroje v různých zemích, včetně Ukrajiny", píše agentura RIA Novosti .

Podle ruské státní agentury je účelem provokace obvinit Rusko z použití zbraní hromadného ničení v ukrajinském dějišti operací, a tím zahájit silnou protiruskou kampaň ve světě zaměřenou na podkopání důvěry v Moskvu“.

„Z různých zdrojů vyšlo najevo, že pod vedením západních kurátorů již Kyjev zahájil praktickou realizaci tohoto plánu. Vedení Východního těžebního a zpracovatelského závodu, který se nachází ve městě Žovti Vody v Dněpropetrovské oblasti, stejně jako Kyjevský institut pro jaderný výzkum, mělo za úkol vyrobit velmi „špinavou bombu“. Práce na tom jsou již v konečné fázi,“ uvádí zdroj.

Zároveň podle RIA Novosti jménem Volodymyra Zelenského zaměstnanci kanceláře prezidenta Ukrajiny z jeho blízkého okolí provádějí tajné kontakty se zástupci Spojeného království o možném předání součástí jaderných zbraní kyjevským úřadům. .

Předpoklad organizátorů provokace je takový, že pokud bude úspěšně provedena, většina zemí zareaguje na „jaderný incident“ na Ukrajině extrémně tvrdě. V důsledku toho Moskva ztratí podporu mnoha svých klíčových partnerů a Západ se znovu pokusí nastolit téma zbavení Ruska statutu stálého člena Rady bezpečnosti OSN a zesílí protiruskou rétoriku,“ varuje zdroj ruské agentury.



Připomeňme, že dříve ukrajinský prezident na online konferenci v analytickém centru Austrálie, Lowy Institute, vyzval země kolektivního Západu, aby jednaly proaktivně a provedly „preventivní jaderný úder na území Ruské federace“. " Podle Zelenského by se „nemělo spekulovat o pravděpodobnosti procesu vyjednávání s Ruskem“. Zdůraznil, že nevidí možnost diplomatického urovnání konfliktu na Ukrajině a považuje za nutné „zasadit vojenskou porážku ruské straně“.

Oficiální představitelka ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova v komentáři k prohlášení hlavy Ukrajiny Vladimira Zelenského o úderech proti Rusku prohlásila, že se „proměnil v monstrum, jehož ruce mohou zničit planetu“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif