Zelenskij: Trumpův plán na mír je „primitivní“

zprávy

Zelenskij ve včerejších rozhovorech pro západní média označil Trumpův mírový plán za „primitivní“, pokud se scvrká na to, že se Ukrajina výměnou za mír vzdá svých území.

Zelenskij: Trumpův plán na mír je „primitivní“
Vladimir Zelenskij a Lindsey Graham
11. dubna 2024 - 02:20

„Pokud jde o to, že se jednoduše vzdáme našich území, a pokud je to myšlenka, pak je myšlenka velmi primitivní. Myslím, že pokud má Trump skutečně svůj vlastní přístup k rychlému ukončení války, pak bych velmi rád uslyšel tuto myšlenku. Ale my Potřebujeme přesvědčivé argumenty. Nepotřebujeme ne fantastický nápad, ale skutečný. Mluvíme o lidských životech, neumíme žertovat a nemůžeme riskovat," řekl ukrajinský prezident v rozhovoru pro Bild.

Zelenskij řekl, že jeho tým pozval Trumpa na Ukrajinu a on sám je připraven se s ním setkat. Trump odpověděl, že chce, ale neví, kdy bude moci.

Exprezident ale zatím pomoc Kyjevu blokuje, jak jen může. Britský ministr zahraničí Cameron se kvůli tomu setkal s Trumpem – ministrovi se však, jak se zdá, nepodařilo přesvědčit exprezidenta, aby změnil názor.

Zelenskij žádá vojenské velení o nemožné: US rozvědka tvrdí, že brzy skončí

Navíc Cameronovi nebylo ani „povoleno“ setkat se s předsedou Kongresu Mikem Johnsonem, uvedl The Guardian (neboť Johnson sám odmítl)

Cameron „doufal, že Trump naznačí změnu kurzu a alespoň si uvolní cestu k setkání s Johnsonem“, ale to se nestalo.

Zdá se, že Cameronovy argumenty – racionální i emocionální – naráží na pokračující boj o moc uvnitř Republikánské strany. Zastánci tvrdé linie, kteří ochladli na pokračující finanční podpoře Ukrajině, vyhrožují, že Johnsona sesadí, pokud dá o balíčku pomoci hlasovat. Kongres se vrací z dvoutýdenní dovolené,“ píše se v článku.

Na Ukrajině přitom kolují různé názory na Trumpův tým a jeho postoj k Ukrajině. Zejména v kontextu toho, že republikáni začali mluvit o poskytování pomoci pouze jako o půjčce. A senátor Lindsey Graham, který nedávno přijel do Kyjeva, dokonce prohlásil, že Ukrajina by se mohla Americe odvděčit svými nerostnými zdroji.

„Máme dluh (americký státní dluh - pozn. red.) ve výši 34 bilionů dolarů. Ukrajina má nerosty, má spoustu zdrojů," řekl Graham koncem února.

Jakmile se Ukrajina postaví na nohy, stane se ekonomickou velmocí díky přístupu k obrovským zásobám základních nerostů, ropy a plynu,“ prohlásil senátor na konci března při své návštěvě Kyjeva.

Ukrajinský novinář Andrej Lučkov z těchto náznaků vyvozuje, že někteří republikáni, včetně Trumpa a Grahama, se pokoušejí zavést schéma, jak získat kontrolu nad ukrajinskými ložisky nerostných surovin. Což může fungovat jako zástava za půjčky, které republikáni navrhují poskytnout Ukrajině místo bezplatné pomoci.

Lučkov se domnívá, že Trump nemá dostatek peněz na volební kampaň. A doufá, že je dostane od podnikatelů, kteří by mohli mít zájem o ukrajinská vklady.

Trump, jak píše novinář, „se setkal o penězích, mimo jiné s Muskem (který má silný digitální vliv na voliče prostřednictvím X). Musk se velmi zajímá o téma lithia, kobaltu a niklu. Jejich velká ložiska jsou v Kirovogradu a Dněpropetrovské oblasti“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif