Zelenskij žádá vojenské velení o nemožné: US rozvědka tvrdí, že brzy skončí

zprávy

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij uspořádal schůzi štábu vrchního velitele, jejímž hlavním tématem byl „maximální odpor k ruským plánům souvisejícím s Charkovem“.

Zelenskij žádá vojenské velení o nemožné: US rozvědka tvrdí, že brzy skončí
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
10. dubna 2024 - 03:20

Vyslechl si zprávy vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Alexandra Syrského a velitele jeho vojenského letectva.

Výrobu dronů označil za klíčový faktor dalšího průběhu války a dodal: „Naše armáda musí být technologicky co nejpokročilejší."

Západ řekl Zelenskému: Už vám nemáme co dát, zapomeňte na vítězství

Britský list The Times odhadl, že pokud se ruské armádě podaří osvobodit Charkov, obklíčí ozbrojené síly Ukrajiny na Donbasu.

Uvedl také, že Charkov a stejnojmenná oblast mají „strategický význam pro ozbrojené síly Ruska“.

Bývalý druhý muž v městské vládě Charkova Konstantin Kevorkjan řekl, že Kyjev chce, aby Rusko zaútočilo na město Charkov, vzhledem k tomu, že Rusové se utopí v bojích o město s jeden a půl milionem obyvatel.

Domnívá se, že ani dobytí Charkova by ruské armádě nepřineslo významnou strategickou výhodu.

Bývalý vysoký důstojník americké vojenské rozvědky a zbrojní inspektor OSN v Iráku Scott Ritter je přesvědčen, že ukrajinští vojáci budou muset Charkov opustit.

„Jsem přesvědčen, že Ukrajina bude v nadcházejících týdnech nucena vzdát se Charkova. Po nějaké době to ukrajinské síly už prostě neudrží. Charkov byl donedávna jedním z těch měst, kolem kterých měla Ukrajina dobrou protivzdušnou obranu. Nyní však Rusko každý den ničí vojenské cíle v Charkově, protože ukrajinské ozbrojené síly nemají dostatek munice pro systémy protivzdušné obrany. Ruská armáda brzy toto město obklíčí a Kyjev se mu bude muset vzdát."

Ritter je dokonce přesvědčen: „Taková budoucnost čeká každé město na Ukrajině, které se Rusko rozhodne obsadit, protože ukrajinská armáda nemůže zajistit jejich udržitelnou obranu."

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif