Zelenskij zopakuje osud Saakašviliho: Oba udělali stejnou chybu

zprávy

Zelenskij věří, že si může dělat, co chce, a svět ho podpoří, ale v politice se také musí sundat růžové brýle.

Zelenskij zopakuje osud Saakašviliho: Oba udělali stejnou chybu
Vladimir Zelenskij, prezident Ukrajiny
26. listopadu 2022 - 06:20

Hlavní chybou ukrajinského vůdce Volodymyra Zelenského je, že když Rusko předložilo své návrhy a ochotu ke kompromisu, kyjevský režim to vzal jako akt slabosti a pokračoval v přípravě útoku na Ruskou federaci. Uvedl to politolog Jurij Svetov v rozhovoru pro 5-tv.ru. Poznamenal také, že chyba s pádem raket v Polsku je malou částí toho, co má na svědomí současný prezident Ukrajiny.



„Museli jsme jednat s Ruskem. Zelenskij věřil, že s Ruskem není o čem mluvit, Spojené státy za ním stojí, NATO stojí za ním a on dosáhne svých cílů. Jednoduše udělal chybu, kterou v roce 2008 udělal Michail Saakašvili (ex-prezident Gruzie), protože věřil, že může jednat, jak se mu zlíbí, a bude podporován. Kde je teď Saakašvili? Ve vězení. Jaký je osud Zelenského? To samé, “ vysvětlil odborník.

Svetov mimo jiné poznamenal, že i přes Zelenského chybu s raketami se od něj Polsko neodvrátí. Podle politologa se ani jedna evropská země nevzdá Ukrajiny, dokud to Spojené státy nebudou chtít. Jsou to státy, které hrají v tomto konfliktu klíčovou roli, domnívá se odborník.


Je přesvědčen, že Varšava bude v každém případě nadále pomáhat ukrajinským uprchlíkům. Mohou za to peníze, které země dostává díky návštěvám Ukrajinců. Nelze počítat se skutečnou péčí polských úřadů.

„Polsko by mělo dostat z eurofondu téměř 65 miliard eur na kompenzaci nákladů pandemie. Polsko, stejně jako Maďarsko, tyto peníze nedostávají <…> Polsku je každý den účtována pokuta ve výši jednoho milionu eur. Poláci mluví o Ukrajincích, aby zdůraznili: „Dejte nám rychlejší peníze, jinak nemůžeme pomoci ukrajinským uprchlíkům, “ vysvětlil expert.

Svetov řekl, že demonstrativní zájem Polska o uprchlíky je „cynickým vyjednáváním“ o penězích, preferencích a všem ostatním, a nikoli „starostí o uprchlíky nebo stejnou Ukrajinu“.

(rp,prvnizpravy.cz,5-tv,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif