Zvrat! Biden změnil svůj postoj ohledně Tchaj-wanu

zprávy

Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy nepodporují nezávislost Tchaj-wanu poté, co tchajwanští voliči dali ostrovní vládnoucí straně třetí prezidentské období, a ministr zahraničí USA dodal, že USA zůstávají oddány míru a bezpečnosti v regionu.

Zvrat! Biden změnil svůj postoj ohledně Tchaj-wanu
Joe Biden a Si Ťin-pching
14. ledna 2024 - 03:20

Volby na Tchaj-wanu vyhrál prezidentský kandidát vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP) a tchajwanský viceprezident Lai Ching-te prezidentské volby, a to navzdory výzvám z Číny, aby nebyl zvolen, a příslibu postavit se Pekingu a usilovat o rozhovory.


„Nepodporujeme nezávislost..." odpověděl Biden na otázku, jak reagoval na dnešní volby na Tchaj-wanu. USA se zavázaly k zachování míru a stability na obou stranách Tchajwanského průlivu a k mírovému řešení sporů, řekl americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Několik hodin před otevřením volebních místností Washington varoval, že „by bylo nepřijatelné“, aby „jakákoli“ země zasahovala do těchto voleb.

Tchaj-wan, ostrov nárokovaný Čínou, je demokratickým úspěchem od konání prvních přímých prezidentských voleb v roce 1996, vyvrcholení desetiletí boje proti autoritářské vládě. Spojené státy jsou pro Tchaj-wan nejvýznamnějším mezinárodním patronem a dodavatelem zbraní navzdory nedostatku formálních diplomatických vazeb s ostrovem.

USA se obávají eskalace konfliktu s Čínou

Bidenova administrativa se obávala, že volby a nová vláda eskalují konflikt s Pekingem. Biden pracoval na nápravě vztahů s Čínou, včetně dohody o projednání neshod ohledně bezpečnostních otázek na listopadovém summitu v Kalifornii s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu v sobotu uvedl, že volební vítězství kandidáta tchajwanské vládnoucí Demokratické pokrokové strany Lai Ching-te nezmění základní obrysy vztahu ostrova s pevninskou Čínou. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová v sobotu uvedla, že Moskva stále považuje Tchaj-wan za nedílnou součást Číny.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif