BuzzFeed: Shodné názory Itálie a Ruska děsí evropské činitele!

zprávy

Nová vláda Itálie vystupuje za užší vztahy s Ruskem a za odstranění protiruských sankcí, a to trápí evropské činitele, napsal Buzzfeed s odvoláním na své zdroje.

BuzzFeed: Shodné názory Itálie a Ruska děsí evropské činitele!
Matteo Salvini, vůdce strany "Liga"
8. července 2018 - 10:15

Prvnizpravy.cz předkládají tento materiál s poznámkami, jako klasickou ukázku ideologické předpojatosti a protiruských dogmat, které nyní převládají u západních politiků a médií. A samozřejmě Itálie se svojí novou vládou se stala terčem těchto výpadů.

Kromě toho Itálie zpochybnila potřebu NATO a má v úmyslu revidovat svůj přístup k účasti na misích NATO, je v EU interpretováno jako vliv Ruska, píše ve svém materiálu, který spíše připomíná obžalovací spis, na své stránce BuzzFeed.

Evropští diplomaté se obávají vztahu mezi novou vládou Itálie a Ruska, napsal Buzzfeed s odvoláním na nejmenované úředníky Evropské unie. „Hnutí pěti hvězdL a „Liga“, která tvoří koaliční vládu v Itálii, podle zdroje vydání, mají osobní vztahy v Moskvě, a jejich politika se protíná s „informační válkou“, kterou Rusko údajně vede.

Zástupci těchto hnutí už před delší dobou přijali stejné teze, které nese Rusko, napsal autor článku: od kritiky NATO, uznání Krymu až po klíčovou roli Ruska v Sýrii. Ale, jak poznamenal anonymní zdroj publikace, nevědí, zda jsou stanoviska italské a ruské strany koordinovány, nebo prostě na ně měly vliv „fake news zpravodajských kanálů v blízkosti Kremlu“. A tito nejmenovaní činitelé upozorňují na kontakty, které, podle jejich názoru, existují mezi stranami a Moskvou.
 
Jak autor uvedl, členové italského parlamentu za „Hnutí pěti hvězd“  se v roce 2016 nejméně dvakrát setkali s ruskými úředníky (to že udělali? Skandál – pozn. red.). Jeden z Italů - Manlio Di Stefano - nyní zaujímá post náměstka ministra zahraničních věcí. Rovněž napsal sérii článků, ve nichž se odrážejí prokremelský názory, poznamenal novinář.
 
„Liga severu“ ještě dříve, v roce 2014, začala rozvíjet vztahy s Ruskem, jeho členové cestovali do Ruska a na Krym, stejně jako na veřejné akce na podporu přátelství s Moskvou a proti sankcím. Tato strana také podepsala dohodu o partnerství s „Jednotným Ruskem“ a evropští úředníci vyjádřili zvláštní znepokojení nad tím, že tato dohoda má klauzuli o výměně informací o otázkách důležitých pro dvoustranné a mezinárodních vztahy (což je jistě šokující, vezmeme-li v úvahu, že se jedná o strany dvou cizích zemí. Představme si smlouvu mezi USA a Ruskem, která se nemůže týkat vztahů mezi USA a Ruskem a dalších mezinárodních vztahů – to je naprosto inovativní přístup k mezinárodní politice – pozn. red.).
 
Takže vůdce „Ligy“ a nyní vicepremiér Matteo Salvini, představující se v tričku s obrazem Putina, a řekl, že souhlasí s Trumpem a Putinem, že je NATO - zastaralá struktura. A taková láska italského politika k ruskému prezidentovi by měla být pravděpodobně vykládat ve světle jeho protievropských názorů, soudí autor (oslí můstek, jak dokázat a zhrozit se v mnohém oprávněné italské kritiky EU, který z toho čouhá jako sláma z bot – pozn. red.).


Zvláště oponoval rozhodnutí předchozí vlády vyhostit z Itálie dva ruské diplomaty v reakci na otravu Skripala. Podle něj byla tato opatření abnormální a mohla vést k nové studené válce. „Zítra ráno zruším sankce proti Rusku," řekl (autor dobře ví, že Británie nepředložila důkaz podílu Ruska na otravě Skripalů ani svým spojencům – pozn. red.).
 
Členové evropských vlád pozorně sledují činnost Itálie, a to zejména v mezinárodních jednáních, řekl zdroj Buzzfeedu. Nicméně se na zasedání Evropské rady připojil předseda italské vlády Giuseppe Conte k ostatním 27 představitelům EU a podpořil prodloužení sankcí vůči Rusku o dalších šest měsíců. „Jen řekl, že bychom neměli udeřit na ruskou občanskou společnost,“ řekl jeden z diplomatů (tato vsuvka je pro autora patrně jen nutné zlo, pro tzv. objektivitu, že sankce jsou jen proti vládě nikoliv obyvatelstvu – pozn. red.)
 
Zároveň je v koaliční smlouvě obou stran je slib, že budou usilovat o odstranění sankcí (opět naprosto skandální – pozn.red.). Salvini uvedl, že považuje sankce za zbytečné a škodlivé. Podle něj, i když je těchto názorů v Evropě málo, ale Donald Trump uvedl po setkání s italským premiérem, že se shodli: Rusko musí být vráceno do „Velké sedmičky“ (rozhořčení nad tímto "šíleným" návrhem ani není třeba komentovat - pozn. red.).

 
Další otázka pro Itálii se týká NATO: v koaliční smlouvě je napsáno, že Itálie musí zůstat členem NATO, ale hovoří se v ní o revizi italské účasti na misích aliance, v závislosti na zájmu země. Zejména koalice kritizovala přítomnost Itálie v pobaltských zemích a v Afghánistánu (patrně se musí členové NATO podřídit jakémukoliv rozhodnutí, bez reptání. Kdepak je ta svoboda rozhodování členských států? - pozn. red.)
 
Vláda v Itálii se již delší dobu drží mírumilovnějších vztahů Ruskem, než v ostatních zemích, včetně v otázce sankcí. Ale teď, podle evropských diplomatů, odstranění protiruských sankcí uděluje italská vláda příliš mnoho pozornosti, když má naléhavější problémy, jako je nezaměstnanost mládeže, dodal starostlivě Buzzfeed (čímž dovršil ve zkratce svoji radu Itálii, že se má starat jen o domácí problémy a nestrkat nos do věcí mimo její hranice. Tolik k proklamované suverenitě a demokracii zemí EU a NATO – pozn. red.).

(kou, prvnizpravy.cz, buzzfeed.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif