Gabriel: Trump chce v Německu změnit režim!

zprávy

Bývalý německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel obvinil prezidenta USA ze snahy „změnit režim" v Berlíně, píše Bild.

Gabriel: Trump chce v Německu změnit režim!
Sigmar Gabriel, bývaly německý ministr zahraničí
15. července 2018 - 04:20

Německý politik řekl, že Donaldu Trumpovi se nedá věřit a požadoval od něj odškodnění výdajů na uprchlíky, kteří se objevili v Evropě kvůli neúspěšným americkým vojenským intervencím.

Po summitu NATO v Bruselu obvinil bývalý německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel šéfa Bílého domu Donalda Trumpa ze záměru „změnit režimu“ v Německu, uvedl Bild. „Za Trampa se nedá Americe věřit. Dává severokorejskému diktátorovi dlouhodobé záruky a zároveň chce změnit režim v Německu. Nebudeme to tolerovat," řekl německý politik.

Gabriel vyzval k tvrdšímu boji proti Trumpovi. „Už nelze žít v iluzi. Donald Trump chápe pouze sílu. Proto musíme ukázat, že jsme silní," vysvětlil. „Nedaří se nám spolupracovat s Trumpem a  nemůžeme se obějít bez Spojené států. Proto potřebujeme dvojí strategii: jasné, tvrdé a hlavně společné reakce Evropy na Trumpa. Jakékoli pokusy vyjít mu vstříc, dodat mu důvěru, vedl jen k tomu, že učinil ještě jeden krok. S tím se musí skončit."


„Jestliže po nás požaduje vrátit miliardy vynaložené Spojenými státy na obranu, měli bychom se ho zeptat na miliardy vynaložené na uprchlíky, kteří se objevili kvůli neúspěšným americkým invazím, například v Iráku,“ uzavřel Gabriel.
 
Pozici bývalého ministra zahraničí sdílí většina německých občanů. Podle průzkumu ZDF 89% Němců nepovažuje Trumpovu Ameriku za spolehlivého partnera. Zároveň 70% respondentů se domnívá, že nadcházející setkání amerického prezidenta s Vladimírem Putinem nebude mít žádné vážné následky. 20% respondentů se domnívá, že přispěje ke zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem a 5% ke zhoršení.

(kou, prvnizpravy.cz, bild.de, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif