Historici varují před hrozbou občanské války ve Spojených státech!

zprávy

Zní to téměř neuvěřitelně, ale historici se při svých obavách z vypuknutí občanské války v USA opírají o metodiku, která už byla prověřena.

Historici varují před hrozbou občanské války ve Spojených státech!
Ilustrační foto
31. října 2018 - 10:15

Další prezidentské volby mohou vést ke konečnému rozdělení americké společnosti a nové občanské válce v zemi, uvedl britský historik a profesor Harvardské univerzity Neil Ferguson v článku pro The Sunday Times.

Podle odborníka se v poslední době ve Spojených státech zintenzivnily vnitřní rozpory a „kulturní konflikt" se zhoršil.

V americkém segmentu internetu začala již dávno jakási kulturní občanská válka a s příblížením mezitímních voleb do Kongresu se ještě více rozhořela, poznamenal Ferguson.

Případy zasílání bomb prominentním kritikům amerického prezidenta, jako jsou Barack Obama a Hillary Clintonová, vyvolávají „nová proroctví" o občanské válce v USA, řekl historik.

Emily Whalenová, doktorka dějin univerzity v Texasu ve svém článku pro Task&Purpose také analyzuje riziko americké občanské války založené na metodologii novináře Jonathana Randala, který kdysi předpověděl začátek libanonské občanské války.

Spojené státy a Libanon se samozřejmě velmi liší ze všech hledisek, napsala Whalenová. A přesto fenomén občanské války sám nedělá rozdíl mezi tím,v jaké stavu vývoje je ta či ona země, poznamenala historička.

Pokud analyzujeme situaci ve Spojených státech pomocí Randalovy metody, Whalenová dospívá k závěru, že existují důvody k obavám.


Zároveň existují některé podobnosti mezi Libanonem v roce 1975 a Spojenými státy v roce 2018, což svého času Randal nebral v úvahu, zdůraznila expertka.

Takže prezident Spojených států je podle Whalenové v současné době "neotesanec", země má silné a nespolehlivé spojence se svými vlastními zájmy a ve skutečnosti „neúčinnou vládu karikatur".

Zároveň americká republikánská strana připomíná konzervativní síly Libanonu v předvečer občanské války a demokraté, stejně jako progresivní strany Libanonu ve své době, „jsou dezorganizováni a decentralizováni", věří vědkyně.


Jonathan Randal je americký novinář, který pracoval s publikacemi jako The New York Time a The Washington Post.

V roce 1974 předpověděl občanskou válku v Libanonu téměř rok před tím, než začala.

Novinář vyvinul jakýsi „detektor", který umožňuje vyhodnotit současnou situaci ve státě, pokud jde o hrozbu vnitřních politických konfliktů a občanské války.

(kou, prvnizpravy.cz, thetimes.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif