Orbán: Maďarsko je křesťanská země a není místem pro multikulturalismus

zprávy

V knize vydané francouzským politikem a esejistou Philippe de Villiersem v rozhovoru předseda maďarské vlády Viktor Orbán říká, že v Maďarsku není místo pro multikulturalismus.

Orbán: Maďarsko je křesťanská země a není místem pro multikulturalismus
Viktor Orbán, maďarský premiér
10. března 2019 - 11:05

„Naše kritiky nejvíce znepokojuje, že v naší Ústavě máme napsáno, že Maďarsko má křesťanské kořeny, že zde není místo pro multikulturalismus, že dítě má právo na matku a otce a že náš národ má právo bránit své hranice," říká Viktor Orbán.

Orbán také uvedl, že obyvatelé Maďarska  mají dlouhodobé tradice v odporu vůči "omezené vrchnosti".

„Nejdříve to byli vládci Svaté říše římské, potom chánové obrovské mongolské říše, následovaní sultány Osmanské říše; a potom sovětští soudruzi a jejich tanky. Všichni chtěli likvidaci Maďarska, " vysvětlil Orbán, „ale záhadně, že maďarský lid přežil v bezhraničném moři Němců a Slovanů.“

Na otázku, zda se dnes obává nebezpečí „likvidace národů“, řekl Orbán, že vidí rozpad EU jako větší nebezpečí, přičemž rozděluje Evropu na dvě části - která se stává islamizovanou a která se nechce stát islamizovat.

„Pokud EU nechá na nás rozhodování o islamizaci, tak EU může žít dále jako klub svobodných národů. Pokud však nás donutí přijmout migraci nadiktovanou OSN nebo podle rozhodnutí Evropské komise, tak rozpad nelze vyloučit," upřesňuje Viktor Orbán.


„Obvinění Maďarska, že nejsme zcela evropský národ, je krutý vtip. Když jsme po půl století sovětské okupace a komunistického útlaku nakonec získali naši svobodu, když Západ otevřel náručí, abychom se k němu vrátili, mysleli jsme si, že jsme se vrátili do rodiny svobodných národů spočívajících na pilířích křesťanské kultury, národní identity a lidské důstojnosti, " pokračuje Orbán.

„Ani v našich nejhorších černých snech jsme si nemysleli, že téměř po třiceti letech poté, co naše národy nastoupily cestu svobody  a kontinent se znovu spojil, že by Evropa opět prosazovala imperiální ambice.  Evropa přece není tavičem, ale domovem národů,“ dodal maďarský premiér.

(rp,prvnizpravy.cz,voice,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif