Putin vyzval k dokončení vývoje raketového systému S-500

zprávy

Ruský prezident Vladimír Putin během setkání s vojenskými veliteli a vedením obranného průmyslu poukázal na potřebu zlepšit prostředky pro boj s vysoce přesnými zbraněmi.

Putin vyzval k dokončení vývoje raketového systému S-500
S-500
16. května 2018 - 07:20

„Je třeba aktivně rozvíjet, zvyšovat technický pokrok v oblasti obrany, pokračovat v modernizaci obranného “deštníku“ a dokončit vývoj raketového systému S-500, který může zasahovat cíle ve velmi vysokých výškách, včetně blízkého kosmu,“ řekl Putin.

S-500 „Prometheus“ je nová generace raketového systému země-vzduch. Je určen k zachycení a zničení mezikontinentálních balistických raket , stejně jako hypersonických řízených střel a letadel,  s plánovaným dosahem 600 km (370 mi) pro antibalistickou raketu (ABM) a 400 km (250 mi) pro leteckou obranu. S-500 dokáže identifikovat současně až 10 balistických hypersonických střel. Cílem je zničit hypersonické řízené střely a další vzdušné cíle při rychlostech vyšších než Mach 5, stejně jako kosmické lodě.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu informoval, že první dodávky systému S-500 pro protivzdušnou obranu začnou v roce 2020. Není známo v jaké fázi se nacházejí zkoušky systému, nutné pro vojenské nasazení. Vývoj a dodávky sytému S-500 pro armádu jsou součástí státního zbrojního programu naplánovaného až do roku 2027.

Pět baterií raket S-500 je plánováno uvést do provozu během roku 2020. S-500s bude pracovat se systémem  S-400s a plánuje že nahradí systém S-300. První jednotky jen naplánováno nasadit kolem Moskvy a v centrální oblasti země.

S-400 v Turecku - katastrofa pro americké stíhačky F-35!

Rusko nevěří stealth technologiím, má své S-400


Testování systému na zkušebním polygonu Kapustin Jar je omezeno velikostí polygonu tzn. zkouší se účinnost na vzdálenost asi 100 km. V budoucnu je stále možné přemístit se do polygonu v Kazachstánu, kde byly v sedmdesátých a osmdesátých letech využita vhodná místa pro testování velkých a středních protiletadlových raketových systémů a protiraketové obrany. Druhá část testů s reálnými zásahy může být provedena právě v Kazachstánu.

(rp,prvnizpravy.cz,tass,rt,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif