Rusko vrací úder a vyhostilo 60 amerických diplomatů!

zprávy

Rusko se v odvetě rozhodlo vyhostit 60 amerických diplomatů a uzavřít americký konzulát v Petrohradu.

Rusko vrací úder a vyhostilo 60 amerických diplomatů!
Maria Zacharová: Země EU dělají chybu!
30. března 2018 - 04:20

Ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že vzhledem k nepřátelskému postoji Spojených států se Ruská federace rozhodla k zrcadlové odpovědi a vyhošťuje 60 amerických diplomatů. Zároveň nařídila USA, aby do 31. března vyklidily konzulát v Petrohradu. Tatáž zrcadlová opatření budou použita vůči těm zemím, které rovněž vyhostily ruské diplomaty na základě případu Skripal.


„Londýn dosud nepředložil žádný důkaz a neobjasnil žádný konkrétní obraz toho, co se stalo, pokud máte nějaké další informace, uveďte to prosím," řekla Zacharova.

„Znovu bych chtěla zdůraznit: ruská strana nemá s touto událostí nic společného a také nemá oficiální informace od Londýna," řekla.

Spojené státy a Velká Británie vyvíjely v souvislosti s případem Skripal obrovský, nelidský tlak na země EU, uvedla Maria Zacharová v souvisti s trestáním Ruska vyhošťováním jeho diplomatů.

„Vycházíme z toho, a již bylo to řečeno, že jsme pochopili, jaký obrovský tlak Londýna Washingtonu - a teď nemáme pochybnost o tom, že je akce je synchronizována - vyvíjely na své partnery. Kupodivu, vždycky říkají (partneři) v EU a v NATO. Obecně platí, že Spojené státy nejsou součástí EU, ale vždy říkají, že partneři v EU a NATO. Plně chápeme, jak nelidský tlak vyvíjejí na partnery, zneužívaje nyní princip solidarity a společné zahraniční politiky,“ prohlásila.

Orwell opět zde: Diktatura uvnitř a permanentní válka navenek!

Podle ní Rusko také vychází z předpokladu, že země, které podlehly tomuto tlaku "se dopouštějí velké chyby".

„Vycházíme z toho, že země, které se k této akci nepřipojily, projevují zodpovědný přístup nejen k bilaterálním vztahům s Ruskou federací, ale především k mezinárodnímu právu," dodala Zacharová.  A přidala osobní vzkaz ministrovi zahraničí Borisu Johnsonovi, který přirovnal případ Skripal k Dostojevského románu „Zločin a trest“, citací známého spisovatele: „Koně  nikdy neuděláte ze sta králíků, a sto podezření nebude nikdy důkazem.“

Ředitel oddělení nerozšiřování a kontroly zbraní ruského ministerstva zahraničních věcí Vladimir Jermakov předtím řekl, že Moskva považuje za útok na ruské občany za teroristický čin v Spojeném království. Zároveň řekl, Londýn nebo řídil útok na Skripal nebo není schopen poskytnout ochranu proti teroristickým útokům na svém území. Diplomat dodal, že Londýn pokračuje bez vysvětlení důvodů v odmítání přístupu Moskvy k vyšetřovacím materiálům a připustil, že v době po incidentu v Salisbury skutečné důkazy již mohly zmizet.

Pracující pro britské tajné služby explukovník GRU Sergej Skripal a jeho dcera byli otráven v britském Salisbury 4. března. Londýn tvrdí, že se ruský stát podílel na otrávení SKripala látkou A234, Rusko to kategoricky popírá.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif