Strana.ua: Po vítězství Zelenského mění příznivci Porošenka rétoriku

zprávy

Vítězství Vladimira Zelenského ukázala nesoulad Porošenkovy informační politiky a armáda provládních bloggerů a expertů, tzv. zastánců "střelného prachu", se ukázala jako obzvláště neúčinná.

Strana.ua: Po vítězství Zelenského mění příznivci Porošenka rétoriku
Ilustrační foto
23. dubna 2019 - 11:04

Podle deníku Strana.ua to byli oni, kdo po prvním kole voleb nakydali na Zelenského tuny špíny, ale když se Zelenského prezidentství vyjevilo celému světu, mnoho zastánců „střelného prachu“ se začali měnit před očima.

Ústřední volební komise Ukrajiny dosud neoznámila konečné výsledky hlasování,nicméně podle  dosavadních výsledků Zelenský získal 73% hlasů. Podle listu „Strana.ua“ se Zelenského čísla staly katastrofou nejen pro Petro Porošenka. Ukázali neúspěch celé své informační politiky a armáda provládních bloggerů a odborníků, tzv. zastánců "střelného prachu", se ukázala jako obzvláště neúčinná.
 
Právě tyto postavy po prvním kole voleb naházely na Zelenského „tuny špíny". Od novinářů, loajálních Porošenkovi, dokonce zazněly výzvy k zabití těch, kteří jsou proti současnému prezidentovi.
 
Maximální koncentrace kleteb padla na Zelenského po prvním kole voleb, kdy Zelensky nečekaně skóroval ještě více, než předpokládali sociologové. Ale po druhém kole, kdy se Zelenského prezidentství vyjevilo celému světu, se před našimi očima začali měnit mnozí zastánci „střelného prachu“.
 
Po vítězství Zelenského změnili tón vůči budoucímu prezidentovi.Nejživějším příkladem je novinář Aider Muždabajev, který po prvním kole vyzval vzít do ruky zbraně a střílet příznivce Zelenského. V neděli napsal příspěvek, ve kterém ... blahopřál Zelenskému: „Takže, volba byla provedena. Ještě to není „orazítkováno“, ale všechno je jasné. Jedněm se líbí, druhým ne - tato skutečnost už historii nazáleží. Prezidentem Ukrajiny byl zvolen herec, showman, televizní manažer a podnikatel Vladimír Zelenskyj. Ukrajina je evropská, západní země, a já, jako její občan, blahopřeji Vladimirovi k jeho vítězství ve spravedlivých volbách, jejichž garantem byl první prezident skutečně nezávislé Ukrajiny Petro Porošenko. Za to jemu čest a chvála.“
 
Jak edice připomíná, 1. dubna, po prvním kole, ve kterém se Zelenskij ujal vedení, Muždabajev uvedl úplně jiné věci.
 
„Je to skvělá mapa těch, s nimiž žijeme ve stejné zemi. Jsou to obyčejní zrádci. Ti, kteří zemi odevzdají raz dva. Přidejte zde voliče Bojka, Vilkula a další stoupence Ruska. Nemáme šanci je porazit ve druhém kole. Je to naprosto neskutečné. Zrada vyhraje s pravděpodobností 100%,“ napsal novinář.
 
„Právě jsem mluvil doma s velitelem bojového praporu. Zřejmě musíme střílet. Když tě střílí do zad, neexistuje žádná jiná cesta. To znamená novou revoluci, vítězství vlastenců, ale zároveň ztrátu dalších šesti nebo osmi regionů. Proruská většina nám bohužel nenechává šanci na záchranu, kromě toho,“ uvedl náměstek generálního ředitele ukrajinského televizního kanálu ATR.
 
Později novinář odstranil skandální post a omluvil se za svá slova. A ještě později - dokonce začal slušně reagovat na Zelenského.

 
Existují i další příklady. Ukrajinský náměstek ministra pro záležitosti okupovaných území, Georgij Tuka, který podporoval Porošenko, dal jasně najevo, že je připraven spolupracovat se Zelenským.
 
„Ptali se mě mnohokrát: souhlasím s tím, že budu spolupracovat s Vladimírem Zelenským? Opět jsem vysvětlil: pro mě jsou důležité principy, ne osoby. Existují „červené linie“, kde nesouhlasím s překročením: bezpodmínečné pokračování euroatlantické integrace Ukrajiny; žádná přímá jednání s ORDLO (ona „okupovaná území“ - pozn.red.); pokračující posilování tlaku na sankce vůči Rusku; žádná „široká koalice" s Medvedčukem (údajně proruský politik – pozn. red.). V těchto otázkách pro mě nejsou žádné kompromisy,“ napsal Tuka, ačkoliv na všech bodech svého seznamu dal Zelensky dlouhodobě pozitivní odpovědi.
 
Je pozoruhodné, že předtím Tuka vyjevil hrozné obrazy, pokud se Zelenskij stane prezidentem.
 
„Zřícenina letiště pojmenovaného po Prokofjevovi v Doněcku, rozbitá dráha, pak přistává Medvedčukův charter, červený koberec, Zelensky se usmívá, následuje „95. čtvrtletí“ s „ charitativním koncertem “. Zelenského vítají květinami a bochníkem Pasečnik a Pušilin (lídři neuznaných republik DLR a LLR – pozn. red.). I pionýři, protože nyní je populární v okupované části Donbasu. Rohy, bicí, červené kravaty. Na levéstraně – vlajky LLR. Na pravé straně – vlajky DLR. A za těmito dvěma vůdci pseudoformací jsou velké portréty „hrdinů Novorossie“: Zacharčenko, Givi, Motorola ... A na tomto pozadí přijíždí prezident Zelenskij,“ napsal náměstek ministra v předvečer prvního kola voleb.
 
Jak noviny poznamenaly, řada zastánců „střelného prachu“ i nadále hájí „hodnoty Porošenka". Jedním z nejnesmiřitelnějších je novinář Arkadij Babčenko.
 
„Ukrajino, jsi hloupá,“ prohlásil na Facebooku.

Později v komentářích vysvětlil svá slova takto: „Zdá se, že jsem právě napsal nejdůležitější text v mém životě. A zdá se, že s ním sakra souhlasí. “

O vítězství Zelenského také hovořil Vladimir Vjatrovič, ředitel Institutu národní paměti, „otec dekomunizace“. Soudě podle jeho postu - cítí hrozící brzkou rezignaci. A naznačuje, že v politice zůstane.
 
„Volby skončily, boj o hlavní věc pokračuje. V něm budeme Churchillem. Budeme bojovat na ulici, v parlamentu, ve vládě, na soudech. Budeme chránit náš jazyk, kulturu, historii za každou cenu. Budeme za ně bojovat v knihách, v televizi, rádiu, na internetu. Nikdy se nevzdáme. A vyhrajeme,“ citoval deník Vjatroviče.

(kou, prvnizpravy.cz, strana.ua, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif