Strana.ua: USA odmítly podpořit další Porošenkovu provokaci v Kerči!

zprávy

Spojené státy odmítly podpořit Porošenka, pokud znovu pošle válečné lodě do Kerčské úžiny, napsal Strana.ua s odkazem na informovaný zdroj.

Strana.ua: USA odmítly podpořit další Porošenkovu provokaci v Kerči!
Kerčský (Krymský) most
2. března 2019 - 06:20

Podle informací této publikace nemusí země EU podpořit další provokaci Ukrajiny a Washington by nechtěl rozdělit pozici Západu vůči Rusku.

„Proto Porošenka odmítli v poměrně tvrdé formě. I na setkání s viceprezidentem Pencem v Mnichově a jinými kanály," citoval portál svůj zdroj.

Kromě toho, pokud by Porošenko ignoroval pozici amerických kolegů, Bílý dům může veřejně odsoudit další provokaci Kyjeva, napsal Strana.ua.


Tento týden vplul americký raketový torpédoborec USS Donald Cook do Oděského obchodního přístavu, když se nacházel od 19. února v oblasti Černého moře. Jak bylo uvedeno ve velitelství 6. flotily amerického námořnictva, torpédoborec provedl "operaci, která zajistila bezpečnost na moři". Včera ale torpédoborec Černé moře přes Bospor opět opustil.

Zdroj portálu tvrdí, že Američané poslali ukrajinskému prezidentovi k „oslazení pilulku" v podobě Donalda Cooka, aby mu poskytli příležitost vyhlásit americkou podporu na moři.

Koncem listopadu loňského roku tři ukrajinské válečné lodě narušily hranici Ruska a vstoupily do dočasně uzavřené vodní plochy jejího teritoriálního moře. Nebezpečně manévrovaly, nepředložily legitimní požadavky ruským úřadům a následně byly ruskými silami zadrženy a námořníci byli zatčeni. Vladimír Putin nazval tento incident provokací a spojil ji s volební kampani prezidenta Ukrajiny. Poznamenal, že mezi členy posádky ukrajinských lodí byli dva důstojníci SBU, kteří fakticky řídili tuto speciální operaci.

(kou, prvnizpravy.cz, strana.ua, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif