Vladimír Čermák

Nezávislý badatel
[title]
PhDr. Vladimír Čermák, CSc. se narodil 9. května 1946 v Zadní Třebáni.

Koncem šedesátých let absolvoval v Praze na filosofické fakultě UK studium filosofie a sociologie. Dálkové studium historie už nedokončil, protože se celá katedra po r. 1970 změnila. Po absolvování externí aspirantury ze sociologie výchovy na konci 70. let 20. století působil ve výzkumu vysokého školství, vědeckých talentů a prognózování vědy. Koncem 80. let pracoval jako samostatný vědecký pracovník v SAV v Bratislavě, později na vysokých školách v Praze, Plzni a v Ústí n. L. V posledních dvaceti letech čtyři roky působil i v resortu ministerstva vnitra, ministerstva obrany, jako poradce ministra spravedlnosti a v letech 2003-2004 v ÚDV ZK. Od roku 2009 působí jako konzultant a zabývá se interdisciplinárním výzkumem v oblasti nedávné minulosti.

V roce 2010 mu vyšla kniha „Operace Únor 1948“, v roce 2011 „Operace Srpen 1968“ a v roce 2012 trilogii uzavřel publikací „Operace Listopad 1989“. V roce 2014 dva díly "Operace Bílá Hora a černá totalita".

 

 
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Byl to zajímavý člověk – k odchodu Z. Jičínského z tohoto světa

Uplynul právě týden, co přišla smutná zpráva. Zdeněk Jičínský umřel. Byl to člověk, který si zaslouží, aby se na něj vzpomnělo.

Před 1443 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Kde jsou dnes ti lidé zvláštního ražení?

Tvrzení o komunistech alias bolševicích jako o lidech zvláštního ražení - lepších než jsou ti ostatní - má svoji historii. Patří k ní i rozlišování členů strany na tzv. kované a na ty ostatní. Kde ale tito nadlidé dnes jsou, kam odešli, když vlastně neodešli?

Před 1586 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: In memoriam J. Stráský

Článků věnovaných  J. Stráskému  od různých novinářů i politiků  bylo v uplynulých dnech zveřejněno už více.

Před 1602 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Evropské dějiny a české dějepisectví

Jsou   odborné knihy, které i laikům stojí za to si přečíst. Jsou ale knihy, které nejsou užitečné ani pro ně, ani pro odborníky.

Před 1852 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Zemanův konec?

Než   začnu psát o  Zemanovi, budu trochu osobní, abych vysvětlil, proč právě o něm dnes píšu. Zabývám se dlouho a dost často minulostí. Nebývá pro mne snadné vysvětlit ve svém okolí lidem,  proč zrovna to považuji za své hobby.

Před 3414 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Založme Řád vítězného Listopadu

Zase jednou po dlouhé době jsem si v sobotu  koupil   všechny  tiskoviny, které  jsem si dříve běžně kupoval.  

Před 3421 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Kulaté výročí aneb o Listopadu 1989, ÚSTRu a dalších

Byl jsem požádán, abych se vyjádřil ke kulatému výročí Listopadu 1989.   Něco takového mne vždy osloví. Našinec má  pocit, že o jeho názor někdo stojí. Je to dobrý, i když asi mylný pocit.

Před 3430 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Mír na Ukrajině – o tzv. skutečných příčinách

Zdá se, že konečně utichají  emoce  kolem  vysvětlování různých  příčin i jiných souvislostí údajné krize ve východní Ukrajině, která se   stále více podobala   běžnému, poměrně rozsáhlému  válečnému konfliktu  hrozícímu se rozrůst do gigantických rozměrů. 

Před 3468 dny
[title]
KOMENTÁŘ

Vladimír Čermák: Nežijeme snad v tajné teokracii?

Při analýze   nedávných výroků některých politických prominentů (jako třeba Kalousek) našince  těžko může nenapadnout, že celá TOPka je jen něco jako pseudosekulární větev  lidovců.

Před 3492 dny

Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?