79f1cd6a-5e3f-102d-9127-003048330e04: Volby vyhráli Háva a Bárta. A Havel

KOMENTÁŘ

Volby jsou za námi. Má se pravicový volič radovat? Nerad bych někomu jeho radost kazil, ale já spíše výsledek letošních voleb vnímám s rozpaky.

4. června 2010 - 07:00

Při zběžném pohledu na nové rozdělení poslaneckých křesel bych sice mohl být spokojen - údajná pravice má ve Sněmovně pohodlnou většinu 118 křesel. Rýsuje se tak šance na středopravicovou vládu. Tak výrazná většina by navíc byla pro zemi balzámem, o podobné převaze se tu dříve vládám ani nesnilo.

Když se ale nebudeme řídit pouhou suchou aritmetikou, tolik důvodů k radosti zase není. A tím nemyslím jen to, že čistě teoreticky by vedle této oficiální koalice mohla stejně tak pohodlně existovat levicová koalice hlasovací - ČSSD, KSČM a tytéž Věci veřejné, protože posledně zmiňovaná strana může jít stejně tak doleva, protože se sama označuje za středovou.

Abych tedy vlil ctěnému čtenářstvu do žil pár kapek pesimismu, předkládám několik svých poznámek a úvah na téma, čeho jsme mohli být uplynulý víkend svědky:

- Ještě před čtyřmi lety se umocňoval trend dvou velkých stran, kdy ostatní strany jen paběrkují. Agresivní kampaně přivedly k volbám mnoho lidí, kteří jinak dříve zůstávali doma - a rozdělily si je obě velké strany, které tak získávaly rekordní počty hlasů. Po čtyřech letech najednou obě velké strany ztrácí a de facto se z nich stávají strany střední velikosti, ne příliš vzdálené od dvou nových stran, které nyní nově uspěly. Česká republika se tak místo systému dvou velkých soupeřících a čitelných bloků (pravicového a levicového) vydala cestou neslaných nemastných markentingově řízených subjektů, účelově zřizovaných těsně před volbami. Volební klání 2010 ukázalo, že to jde. Že dostatek peněz a na klíč vyrobená strana k volebnímu úspěchu stačí. Můžeme se tak těšit na další nevyzpytatelné partaje, protože mnozí budou chtít tento úspěch napodobit?

- Trik se založením mladší sestry ODS vyšel (strany tak dohromady získaly více, než kolik by byla schopna získat ODS sama). TOP 09 ale vzrostlo sebevědomí a nebude chtít být pouze dvojkou ODS (vždyť je dělí jen tři procenta). Stejně tak i Věci veřejné budou chtít získat co nejvíce. Zmiňovaná koalice ODS, TOP 09 a VV tak nemusí být vůbec jednoduchá. Bavím se už jen při pomyšlení na to, jak se podaří vyhovět některým protichůdným zájmům - například požadavku VV na škrty v rozpočtu pro armádu na jedné a zájmům největšího českého zbrojaře Richarda Hávy napojeného na Miroslava Kalouska na straně druhé.

- Pravicový volič může tleskat nad tím, že pravice má většinu a sestaví vládu. Vyhráli ale skutečně pravicoví voliči? Zastupuje TOP 09 pravicové voliče? Zastupují VV středové voliče? Zastupují vůbec nějakého voliče? TOP 09 a VV jsou především dětmi svých duchovních otců - a těmi jsou lobbisté a velcí podnikatelé, pro které jsou strany určeny, aby skrze ně mohli rozhodovat o velkých zakázkách. O voliče - takové či onaké - nejde. Vítězem voleb jsou vpravdě Háva a Bárta. Před oběma pány bychom se měli mít na pozoru - velký zbrojař Háva a Bárta s největší "soukromou armádou" právě získali dohromady 65 mandátů v dvousetčlenné Sněmovně.

- Trochu děsivé je, že se o vládě vyjednává ne mezi politiky, ale mezi kmotry, šíbry, byznysmeny a lobbisty, což ukázalo okamžité povolební kmotření ve Žlutých lázních. Zmíněný Háva, o kterém Kalousek tvrdí, že je jen náhodou jeho přítelem (s politikou prý nemá jejich vztah nic společného) byl už pár hodin po volbách přítomen při důležitých jednáních ve Žlutých lázních. Ono je vlastně vůbec zajímavé podívat se, kdo se ve Žlutých lázních sešel. Kromě Hávy a Bárty i Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička, Milan Jančík či Jan Kočka (sic!). O podobě a úkolech příští vlády to říká více, než jakékoli programové prohlášení.

- Sněmovna sice získá mladé tváře hned několika blondýn, ale nejsem si úplně jistý, zda česká politika potřebuje právě pětadvacetileté poslankyně. O co se v českém parlamentu zasadí? O totéž, o co zbytek poslanců VV - budou hlasovat tak, jak se bude hodit jejich mecenášovi. Další řebíček do rakve idejí v politice - už ne názorové střety, ale ve Sněmovně půjde především o to, jak co nejlépe prohlasovat konkrétní na míru šité zákony. Ale co bychom vlastně chtěli ještě u nás rozhodovat, když to podstatné se rozhoduje v Bruselu? Pak je skoro jasné, že český parlament je odsouzen k pouhému přetahování se o vliv nad různými veřejnými zakázkami. Čím více se rozhoduje mimo nás (v Bruselu, na Bilderbergu, Wall Streetu a jinde), tím více je český parlament upozaďován a přenecháván regionálním bossům, kteří vycítili šanci, naučili pár vybraných lidí několika politickým frázím a z parlamentu si udělají stroj na své kšefty.

- Osobně jsem zvědav, jak se v tomto světle budou VV zasazovat o korupci, když střet zájmů je už v jejich straně inherentně přítomný. Bude to asi stejně tak komická podívaná, jako když dlouholetý navyšovatel dluhu Miroslav Kalousek najednou začne být dobrým hospodářem.

- Jako pravicového voliče mne samozřejmě mrzí odchod lidovců ze Sněmovny. Ono jich je tedy hodně v TOP 09, ale přesto je poněkud symptomatické, že ze Sněmovny vypadla po 91 letech jedna z nejstarších českých politických stran. A tuto mezeru nenahradí ani slovo Tradice ve zkratce Kalouskovy strany. Odchod lidovců ze Sněmovny určitě není pro konzervativce dobrá zpráva - už jen proto, že lidovci jako jediní byli ochotni hájit zájmy občanů před homosexuálními aktivisty či se zasazovali o rodinu. Kdo převezme jejich štafetu? Prolhaní sukničkáři a notoričtí alkoholici asi určitě ne.

- Můžeme se těšit na krásně proevropskou vládu. ODS se ještě z masakru svých euroskeptiků nevzpamatovala, TOP 09 je odpočátku proevropská a VV jakbysmet. Těžko čekat nelokajský postoj k bruselským elitám.

- Křeslo ministra zahraničí získá s největší pravděpodobností Karel Schwarzenberg. Tudíž českou zahraniční politiku nebude ani tentokrát formovat žádný vlastenec a hrdý Čech, ale světoběžník, kosmopolita, Rakušan a poslušný vykonavatel všeho toho, co se upeče za zavřenými dveřmi Bilderbergu. Pro ty, kdo chtějí vidět - protagonista Nového světového řádu.

- Skrze Schwarzenberga v TOP 09 a skrze Alexandra Vondru v ODS (nejspíše na postu ministra pro evropské záležitosti) tak bude pokračovat nesebevědomý proamerický kurz české zahraniční politiky. Vztahy s Moskvou bude muset zachraňovat zase jen český prezident. Schwarzenberg ještě ani neusedl na své křeslo šéfa diplomacie a už chodí demonstrovat za demokracii v Rusku, jako toto pondělí, kam si odskočil z jednání o vládě.

- Novým rozložením sil ve Sněmovně vzrostl vliv Václava Havla, který je tak vedle byznysmenů dalším vítězem voleb. Jeho zelení sice propadli (to se ale dalo čekat), nicméně jeho koně jsou v TOP 09 (zmiňovaný Schwarzenberg) , ve Věcech veřejných (Telička, Stránský, Švejnar, Zieleniec) i v ODS (Vondra). Havlovi se podařilo téměř vše, co si přál - tradiční politické strany jsou neskutečně oslabeny, Havlem nenáviděná pražská ODS dostala výprask a Pavel Bém ztratil svou pozici v ODS, o což se Havel dlouhodobě pokoušel. Provýchodní ČSSD je v troskách, dosud stabilní politická struktura je narušena přílivem nezkušených nováčků, podařilo se etablovat hned dva účelové slepence... Prostě revoluce, jak si ji Havel vysnil a zrežíroval.

- Šanci na prezidentské křeslo má Karel Schwarzenberg. Co se nepodařilo učinit skrze Jana Švejnara, podaří se skrze Schwarzenberga.

- Čistě euroskeptické strany získaly jen 230 tisíc hlasů. To jen ukazuje, jak málo je pro českou veřejnost důležitá suverenita země a pojmy jako vlastenectví či národ.

- Odchod Jiřího Paroubka z čela ČSSD také není až tak úplně dobrou zprávou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednak ODS často přinášel body bez práce a s kýmkoli jiným v čele ČSSD bude příště pro ODS obtížné uspět. ČSSD aparátčíka Paroubka byla také mnohem menším nebezpečím, než jakákoli nová "blairovská" ČSSD, ČSSD "nové levice" nebo "západního střihu," jak se nyní módně říká.

Abych ale neskončil tak tragicky, jedno pozitivum na volbách vidím - kromě vykroužkování politika s mafiánskou pověstí (Ivan Langer) jsem neskonale vděčen i za tragický neúspěch zelených. Voliči jim právem vzkázali, že na její politická pseudotémata zvysoka kašlou. Zelení is dead. Fortunately. Thanks God.

Pro Prvnizpravy.cz
Adam B. Bartoš


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif