Miloslava Vostrá: Drábek připravuje zhroucení trhu práce

KOMENTÁŘ

Vláda Petra Nečase si nebere k zaměstnancům servítky a bezskrupolózně dává najevo, že pracuje pro podnikatele. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek dlouhá léta působil jako funkcionář Hospodářské komory. Nyní je načase, aby pro tu svoji partu něco udělal. 

20. ledna 2011 - 07:00

Podnikatelé si stěžují, že v roce 1996 při změnách zákoníku práce propásli šanci a zůstala tak zachována práva zaměstnanců. Tentokrát ale evidentně šanci propásnout nechtějí. Firmy, tak údajně obtěžuje hlásit úřadům práce, že mají volná místa. Řešení v podání Drábka? Povinnost pro firmy se zruší. To bude mít několik důsledků. Plán prezentovaný jako snížení administrativní zátěže podnikatelů a firmy bude mít na následek snížení zaměstnávání českých občanů. Místo nich můžou přijít levnější cizinci.

"Chceme nechat na volbě zaměstnavatele, jakým způsobem chce vybírat pracovníky při obsazování volného místa," řekl Drábek. Jakmile firmy ztratí povinnost hlásit volná místa pracovním úřadům, tak se českým nezaměstnaným, kteří se rekvalifikují a denně chodí na úřady práce z dohledu světlo na konci tunelu.

Servis poskytovaný státem zdarma se zhroutí. K čemu budou stamiliony vydané na rekvalifikace? K čemu budou stovky zaměstnanců úřadů práce, když nebudou vědět, který podnik shání zaměstnance? Hrozí nám zhroucení trhu práce.  Drábkův cíl je jednoznačný: vytvořit chaos, který pak zaberou agentury vyhledávající práci za peníze. Podobně jako když vám realitní kancelář sežene byt, tak i tady budete namísto jednoho měsíčního nájmu platit třeba jeden měsíční plat.

Stát má sice stovky proškolených zaměstnanců, ale ti přijdou o své uplatnění. Nebude pro ně práce. Bez toho, aby věděli, kde jsou volná místa, tak budou bez náplně svého zaměstnání. To bude také argument pro další propouštění státních zaměstnanců. Jejich místa zaberou personální agentury. A další část privatizace sociálního státu bude úspěšně dokončena.

Po více než sto letech boje o sociální práva je zaměstnanci začnou zase potichu ztrácet. To se přece od nich chce, aby drželi ústa a krok. Zruší se jim podpora stavebního spoření. Retroaktivitu by velké korporace nepřijaly a jejich dobře placení právníci by si vymohli  u soudů zrušení takového opatření. Občané na to ale nemají peníze. Zvýší se daně na potraviny. Zvýší se ceny elektřiny. Sníží se práva zaměstnanců. Co bude důsledkem? Pravidla budou nahrávat bohatým a mocným. Zbytek bude moci jen poslouchat. Proč? Protože jinak přijde o práci. Nikdy se s tím nesmíme smířit. Boj o lidské svobody a práva, tak opět začíná.

Miloslava Vostrá


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif