Kongresman: Trump má pravdu, v Sýrii nemáme vůbec co pohledávat

zprávy

Donald Trump má pravdu ve svém rozhodnutí stáhnout americké síly ze Sýrie a Afghánistánu, píše americký kongresman Ro Khanna na stránkách The Washington Post.

Kongresman: Trump má pravdu, v Sýrii nemáme vůbec co pohledávat
Ro Khanna, americký kongrsman
24. prosince 2018 - 03:20

Přítomnost americké armády v Sýrii nebyla schválena Kongresem a ani OSN a afghánská operace nedosáhla svých cílů. Ro Khanna vyzývá Trumpa, aby pokračoval v upuštění od intervencionismu a soustředil se na vnitřní rozvoj země.

Donald Trump je kritizován za své rozhodnutí stáhnout americké síly ze Sýrie a Afghánistánu, píše kongresman Ro Khannou ve svém článku pro The Washington Post. Podle jeho názoru by měl být naopak prezident pochválen, musí pouze  vybrat vhodný tým, aby dobře naplánoval stažení vojsk a správně vše zorganizoval diplomaticky.
 
Ro Khanna poznamenává, že  mainstream ignoroval skutečnost, že rozhodnutí Trumpovy administrativy je v souladu s právem USA a mezinárodním právem. Přítomnost americké armády v Sýrii nebyla Kongresem schválena. Kromě toho nebyla schválena ani OSN, a proto porušovala mezinárodní právo.
 
Trump také zaslouží pochvalu za to, že jde proti "jestřábům" ve své vlastní správě, kteří se snažili vymýšlet důvody proč zůstat v Sýrii: mimo potřebu konfrontovat Írán a zajistit svržení Bašára Asada.
 
Alternativní možností pro okamžitý odchod by mohlo být prohlášení, že odchod se uskuteční během několika měsíců. To by USA poskytlo čas na přípravu svých vnitřních bezpečnostních sil, aby se zabránilo možným teroristickým hrozbám.
 
Také nemůžete opustit Sýrii, aniž byste se přestali starat o místní obyvatelstvo.  Amerika musí poskytnout humanitární pomoc syrským civilistům a také přijmout svůj podíl uprchlíků. Trump by navíc měl vyvinout nátlak na tureckého prezidenta Erdogana - dodávkami komplexů Patriot - s cílem získat bezpečnostní záruky pro Kurdy.

 
Pokud jde o Afghánistán, tak je vidět, že  vojenský přístup Washingtonu tam nefungoval. V současné době Tálibán  kontroluje 70% území. Navíc Afghánistán stojí americkou ekonomiku ročně 40 miliard dolarů. USA musí uspořádat přímé jednání s Tálibánem za účasti regionálních aktérů, jako je Írán, Rusko, Pákistán, Čína a Indie.
 
Navíc Ro Khannou naléhá na Trumpa, aby nezastavil svůj anti-intervencionismus a přestal podporovat Saúdskou Arábii v Jemenu, zejména ve světle vraždy novináře Jamala Hashukjiho.
 
Kongresman píše, že se nedávno setkal s Trumpem a připomněl mu, že Čína se ve válkách nebojovala od roku 1979, a jestliže USA chtějí vyhrát závod s nebeskou říší, nesmí se zapojit do konfliktu.

Na konci článku kongresman doporučuje Spojeným státům, aby se zaměřily na vnitřní rozvoj, aby sloužily jako příklad pro celý svět.

(rp,prvnizpravy.cz, wp, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif