Kyjevské řešení: Každého, kdo vzal v Donbasu do ruky zbraň – zabít!

zprávy

Bývalý první náměstek generálního prokurátora Ukrajiny Mykola Golomša prohlásil , že konflikt v Donbasu musí být vyřešen „vojenskými prostředky“.

Kyjevské řešení: Každého, kdo vzal v Donbasu do ruky zbraň – zabít!
Ilustrační foto
1. srpna 2019 - 10:10

„Naše zahraniční politika vyžaduje větší tvrdost, domácí politika vyžaduje větší tvrdost. V zemi, kde je více než 15 tisíc obětí, je nemožné říci, že vláda musí jít vyjednávat s Ruskem. Je vojenské řešení. Je třeba zabít každého, kdo vzal do ruky zbraň. Pokud někdo kolaboroval, pak prosím kufr - stanice - Rusko," řekl ve vysílání televizního kanálu „112 Ukrajina".

Poněkud to ale odpovídá na otázku, proč se nechce obyvatelům Donbasu vrátit se pod "demokratická křídla Ukrajiny, přinášející evropské hodnoty".


Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem se v roce 2014 zhoršily po převratu na Ukrajině, návratu Krymu do Ruska a začátkem občanské války v Donbasu.

O otázce vyřešení situace na jihovýchodě Ukrajiny diskutují kontaktní skupiny v Minsku. Byly podepsány tři dokumenty, které regulují kroky k deeskalaci, ale boje pokračují.

V lednu 2015 ukrajinská Nejvyšší rada přijala prohlášení, ve kterém se Rusko nazývá „agresivní zemí“. Kyjev opakovaně obviňoval Moskvu ze zasahování do ukrajinských záležitostí, zejména do podpory samozvaných republik DLR a LLR.

Rusko odmítá obvinění a označuje je za nepřijatelné. Moskva opakovaně uvedla, že není stranou vnitřního ukrajinského konfliktu a má zájem o překonání politické a hospodářské krize v Kyjevě.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif