Kauza Skripal: V nouzi čert i mouchy lapá

zprávy

Kauza Skripal se blíží svému rozuzlení. Všem, kromě těch nejzaťatějších ideologických nádeníků je jasné, že přežití a zotavení Skripalových už vůbec neodpovídá scénáři, který někdo vymyslel a Britové neprozřetelně rozšířili.

Kauza Skripal: V nouzi čert i mouchy lapá
Theresa Mayová, britská premiérka
10. dubna 2018 - 06:20

Nyní to začíná vypadat na dlouho nevídaný, doslova grand-fake, podobný tomu před agresí do Iráku v roce 2003. Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jan Schneider.

Nicméně někteří stachanovští propagandisté neúnavně zkoušejí i v okamžiku blížícího se fiaska z celé kauzy vytřískat ještě něco protiruského. Třeba úplně úchylnou poznámkou, že Rusové jsou zklamaní, že Skripalovi přežili!

Kdyby tomu tak bylo, jistě by Skripalovi nezmizeli z obrazovek západních masmédií, a vyprávěli by furt dokola, jak se k nim ti Rusové dostali a jak je otrávili, a hlavně proč.

Ono to však vypadá úplně obráceně, Skripalovi jsou stále drženi v izolaci a jejich příbuzné pro jistotu Britové ani neudělili vízum, protože na britské půdě by asi těžko setkání zabránili. A další vývoj nasvědčuje tomu, že Skripalovi úplně zmizí z veřejného světa. Můžeme se domnívat, že průběžně budou publikovány jakési informace, za jejichž původce budou označeni Skripalovi, ale to už bude daleko pod limitem jakékoliv důvěryhodnosti.

Jan Schneider: Lourdy mají po sezóně

Kdyby Britové nechali Skripalovy nejprve vystoupit na tiskovce, kde by byli připuštěni i novináři, u nichž je předpoklad, že budou klást všetečné otázky, a teprve pak by je skryli kdesi v Grand Canyonu v nenápadném převleku třeba za skotské dudáky, pak by to bylo zajímavější. Vývoj ale tímto směrem bohužel asi nepůjde, i kdybychom slevili z toho montypythonovského převleku.

Britové se snaží ještě cosi zachránit na své totálně se hroutící věrohodnosti, která ostatně po tom Iráku v roce 2003 už nebyla valná. Jejich výmluvy, vytáčení a zápletky jsou však nedůstojné, kdyby se aspoň poučili, třeba u notorických záškoláků! Například ta jejich story o důsledku pohybu motýlích křídel v Damašku na tragédii v Salisbury! No to si poslechněte!

Britští analytici prý zachytili nějakou podezřelou depeši. Už toto je hloupost, analytici nezachytávají žádné depeše, od toho je jiný odborný personál. Analytici prý patřili k britskému královskému letectvu (RAF) na Kypru, takže mluvme dále radši obecně o RAF.

Prý to bylo krátce po útoku na Skripalovy v britském Salisbury, a text depeše byl poskytnut britským spojencům, aby jim zavdal důvod vyhostit ruské diplomaty – a to všechno přitom vědí novináři v The Times! Takže řízený únik informace, což jako vždy samo o sobě už smrdí.

A teď ta klíčová slova, kvůli kterým bylo vyhoštěno 150 ruských diplomatů: „balík byl doručen“! Krom toho bylo v depeši rovněž uvedeno, že dvě osoby „úspěšně odjely“!!

Zlobte se nebo ne, ale to přece každému, kdo se jen trochu zajímá o zpravodajskou branži a je správně ideologicky fundován, dává jistotu, že i když šel telegram ze Sýrie do Ruska, týkal se mimo jakoukoliv pochybnost událostí v Salisbury. To dá přece rozum, a kdyby ne, stačí si uvědomit, že jinak si tu zjevnou souvislost prostě vysvětlit neumíme!

Drama vyvrcholilo, když si pak ještě ke všemu nějaký důstojník RAF tuto tajemnou informaci spojil s další zprávou, která byla zachycena předešlý den a které britští analytici původně nevěnovali náležitou pozornost! The Times sice o té předešlé informaci nenapsaly nic bližšího, ale britské ministerstvo obrany listu tuto skutečnost nepotvrdilo s tím, že je spojena s nynějším vyšetřováním. Takže bingo!

Tím je vše zodpovězeno a vysvětleno. Nic nedejte na pochybnosti, musíte být ideově pevní a stát nerozborně a s čistýma rukama a srdcem planoucím jít solidárně třeba do horoucích ...

A to i kdyby vám celá ta story svou „logikou“ připomněla záhadu, že když vyměníte ve slově „pivo“ čtyři písmena a přidáte dvě, dostanete slovo „fernet“, a když ve slově „láska“ vyměníte písmen pět a jedno přidáte, dostanete opět slovo „fernet“, což už prostě nemůže být náhoda a věc nelze vysvětlit jinak!

A to i kdyby vám ta story jinotajně připomněla příběh slavného pražského kamelota, který v podchodu uprostřed Václavského náměstí zdobil prodej Večerní Prahy nádhernými hláškami, a skončil, když večerník psal, jak se jedné paní po dlouhé době rozpovídal papoušek, a kamelot hlásil „Opeřenec opět promluvil“! On měl totiž na první straně večerníku projev soudruh Husák a věc prý nešlo vysvětlit jinak.

Rusko otřásá verzí, že stojí za otravou Litviněnka!


A to i kdyby vám to celé stylem připomnělo slavnou story o špiónovi Roubíčkovi, který dostal za úkol zajet do Tel Avivu a na adrese Rechovot Moše 7 sdělit panu Jankelovi, že „fialky vadnou a opadávají“. Dostal kvalitní výcvik, naučil se zbavovat sledovatelů a unikat nástrahám. Z míry ho nevyvedlo pět v českých na stole, natož třicet kapříků. Na tajném kursu se dokonce dozvěděl důvod existence zdravotních pojišťoven a to, zda se země otepluje. Pak ho dopravili vládním speciálem do Innsbrucku, aby se tam zamíchal mezi všechny ty pochybné týpky a mohl nepozorován zahájit akci. Projezdil celý svět. Setřásal sledovačky, unikal nástrahám. Změnil nejprve identitu, pak barvu pleti, dále náboženství, poté tvář a nakonec i pohlaví. Tak tajný to byl úkol. Nakonec to, co zbylo z Roubíčka, přiletělo do Tel Avivu. V ulici Zeitlin na balkoně nejmenovaného velvyslanectví vyřvávala kulturní atašé misionářské songy. Vzduch byl tedy čistý. Na adrese Rechovot Moše 7 však - náhoda? - bydlelo sedm Jankelů! Výcvik velel postupovat systematicky, u prvních dveří v přízemí. „Nechci rušit, jen jim mám vyřídit, že fialky vadnou a opadávají,“ zkusil špión dokončit misi. Překvapený Jankel-přízemí užuž chtěl otrapu vyhodit - náhle mu však svitlo, že ten člověk je v tísni: „Fialky vadnou a opadávají, tak to má být? Tak to, prosím jich, to je omyl, to bude Chaim Jankel, sedmé patro, zvonit v takovém případě třikrát.“ (Ze „Štein-Schneiderovy sbírky vtipů na židovský způsob“, jejíž dotisk se připravuje.).


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif