Washington Post vyhodnotil rizika NATO v souvislosti s Tureckem

zprávy

Uzavřením dohody o koupi ruských komplexů S-400 Turecko prokázalo, že má alternativy, jak k USA, tak k NATO, napsal The Washington Post.

Washington Post vyhodnotil rizika NATO v souvislosti s Tureckem
Ilustrační foto
26. července 2019 - 10:10

Kromě toho, jak noviny uvedly, možné protiturecké sankce Washingtonu by mohly vést k ještě užšímu sblížení mezi Moskvou a Ankarou a také k rozchodu s NATO, což by mohlo způsobit, že blok ztratí důležitá strategická zařízení nedaleko Blízkého východu.

Minulý týden Spojené státy vyloučily Turecko konstrukčního programu F-35 poté, co Rusko začalo Ankaře dodávat raketové systémy S-400. Tento krok má velký význam, protože Turecko vyrábí náhradní díly pro americký stíhací letoun a do roku 2022 mělo dostat nejméně 22 strojů, upozornil The Washington Post.
 
Jednání o obchodu se zbraněmi s Ruskem, odhadovaný na 2,5 miliardy dolarů, probíhají od roku 2017. Podle mluvčího Bílého domu „S-400 narušuje příslib všech spojenců NATO odstoupit od ruských systémů“.
 
Roztržka při prodeji ruských komplexů zhoršuje hlubší politický konflikt mezi Tureckem a NATO. Washington Post předložil tři hlavní závěry ze současných vztahů mezi Ankarou, Washingtonem a NATO.
 
Za prvé, činitelé NATO poukazují na to, že S-400 jsou nekompatibilní s aliančními systémy v regionu. Kromě toho se v bloku také obávají, že ruská armáda může díky komplexům získat přístup k tajemstvím NATO. „F-35 se nekombinuje s ruskou platformou, která bude použita k získání informací o pokročilých kvalitách tohoto stíhače," uvedl Bílý dům.
 
NATO zdůrazňuje, že Turecko může mít buď S-400 nebo F-35. Němečtí činitelé se domnívají, že dohoda „vyvolává složité problémy“ ve vztazích v rámci aliance. I Izrael, který není součástí NATO, pochyboval, že Turecko lze stále považovat za „skutečného“ člena aliance.
 
Za druhé, dohoda se S-400 by mohla být předzvěstí tureckého rozchodu s NATO. Není to poprvé, kdy Ankara používá zbraně jako nástroj k získání nezávislosti na NATO. V roce 2013 Turecko podepsalo předběžnou smlouvu s Čínou na dodávku raketových systémů FT-2000. V roce 2015 Turecko tuto dohodu pozastavilo, ale jeden turecký úředník varoval spojence NATO: „Naše rozhodnutí na pořízení zařízení nejsou osvobozena od vlivu zahraniční politiky.“
 
Minulý týden výbory Senátu USA pro ozbrojené síly a mezinárodní vztahy uvedly, že „si turecký prezident Recep Tayyip Erdogan souhlasem s dodáním S-400 a vybral cestu nebezpečného partnerství s Putinem na úkor turecké bezpečnosti, ekonomického blahobytu a integrity aliance NATO.“


U těchto senátorů dohoda ukazuje, že Erdogan „je stále zaujat prohlubování vztahů s Vladimirem Putinem“. Navíc dřívější americký viceprezident Mike Pence řekl, že Amerika „nebude sedět nečinně, dokud spojenci NATO budou kupovat zbraně od svých protivníků“. Podle novin proto tímto způsobem dopustil situaci, kdy by si Turecko muselo vybrat mezi členstvím v NATO a ruskými zbraněmi.
 
Co znamená nákup Turecka S-400 pro zbytek aliance? „Nedostatek hegemonie a kontroly nad členy NATO, zejména Turecka, je novou politickou tezí,“ poznamenal jeden expert.
 
Zatřetí, vyloučení Turecka z výrobního programu F-35 může Ankaru přiblížit k Moskvě. Takový vývoj událostí znamená, že turecká armáda bude muset hledat alternativní „neviditelný“ bitevnik. Současně Rusko již Ankaře nabídlo Su-35. Kromě toho se Turecko může stát prvním vývozním trhem pro pokročilé - i když ne ideální - stíhačky Su-57.
 
Turecké ministerstvo zahraničí varovalo, že vyloučení Ankary z výrobního programu F-35 „vyvolá nenapravitelné poškození strategických vztahů“ s NATO. Pokud Turecko skutečně získá pokročilé bitevniky z Ruska, je těžké si představit, jak budou Turecko a NATO schopny obnovit vztahy, zejména pokud je Moskva v pohotovosti s dalšími návrhy na prodej zbraní.
 
Ačkoli vyloučení Ankary z programu mělo demonstrovat důsledky transakcí s Ruskem, takový krok Spojených států může jen urychlit sblížení Turecka a Ruska. To je plně v souladu s cíli Erdoganu, který mimo jiné chce, aby Amerika „odmítla chybný názor, že vztahy mezi Tureckem a Spojenými státy mohou být asymetrické, a vyrovnat se s tím, že Turecko má alternativy“.
 
Současně se Erdogan také snaží společně vyrábět S-400 spolu Moskvou, což dále spojí zájmy Turecka a Ruska.

To však může vést k tomu, že NATO ztratí důležitého strategického a vojenského spojence. Síly NATO jsou rozmístěny v Turecku kvůli krizi v Sýrii, kde mají aliance a Moskva protichůdné zájmy. Letecké základny na tureckém území jsou zároveň důležitou základnou pro operace NATO a USA v Iráku a Afghánistánu.
 
Pokud Turecko a Rusko naváží užší vztahy, mohou USA a NATO ztratit přístup k těmto základnám a k pozemním i námořním trasám. Po „anexi“ Krymu se NATO má důvody obávat ztráty Turecka kvůli vlivu Moskvy, dodal Washington Post.

(kou, prvnizpravy.cz, washingtonpost.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 79%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif