Putin označil expanzi NATO za hrozbu ruské bezpečnosti!

zprávy

Zatímco Jens Stoltenberg v Londýně hovořil o možnosti členství Ukrajiny a Gruzie v NATO, ruský prezident Vladimir Putin řekl, že přiblížení NATO k ruským hranicím představuje hrozbu bezpečnosti země.

Putin označil expanzi NATO za hrozbu ruské bezpečnosti!
Vladimir Putin, prezident Ruské feferace
4. prosince 2019 - 11:06

Na schůzce o vývoji námořnictva připomněl, že právě v těchto dnech je v Londýně summit k 70. výročí NATO a že aliance byla vytvořena, aby čelila SSSR.

„Jak víte, neexistuje žádný Sovětský svaz, neexistuje Varšavská smlouva, to jest vojenský pakt, který byl vytvořen v reakci na vytvoření NATO, ale NATO nejenže existuje, ale také se vyvíjí. V době svého vzniku, aliance zahrnovala 12 států, nyní již 29 a celkové vojenské výdaje zemí aliance představují více než 70 procent celkových globálních vojenských výdajů,“ poukázal Putin.

Rovněž poznamenal, že stereotypy blokového myšlení z minulých let nemohou být dobrým nástrojem pro nalezení a přijímání účinných rozhodnutí.


„Dnes musíme vycházet ze skutečnosti, že expanze NATO, rozvoj její vojenské infrastruktury v blízkosti ruských hranic, je jednou z potenciálních hrozeb pro bezpečnost naší země," uvedl ruský vůdce.

Zároveň Putin zdůraznil, že Rusko opakovaně vyjádřilo svou ochotu spolupracovat s NATO s cílem společně čelit skutečným hrozbám, jako je mezinárodní terorismus, místní ozbrojené konflikty a nebezpečí nekontrolovaného šíření zbraní hromadného ničení.

„Opakovaně jsme podnikli kroky k alianci, pokusili jsme se navrhnout konstruktivní program, ale konalo se několik společných akcí, ale po roce 2008 byla naše spolupráce ve skutečnosti ukončena, protože aliance jednala vůči Rusku nekorektně, ne-li hrubě, bez zohlednění zájmů Ruska," dodal ruský vůdce s tím, že má stále naději, že převládnou zájmy společné bezpečnosti a mírové budoucnosti planety.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif