Donald Trump vyhlašuje válku Fedu

byznys

Podle zprávy deníku The Wall Street Journal z minulého týdne má Donald Trump v případě vítězství v listopadových volbách zásadní plány s Federálním rezervním systémem.

Donald Trump vyhlašuje válku Fedu
Donald Trump
30. dubna 2024 - 07:22

I když Fed podléhá Kongresu a jeho členové jsou vybíráni prezidentem, jedná se o nezávislý orgán. Trump by tuto situaci rád změnil a uvažuje o způsobech, jak získat větší vliv na její politiku.

Důvody, proč by se vládní představitel snažil získat podporu centrální banky pro svá rozhodnutí o výdajích pomocí levných úvěrů, jsou zřejmě jasné. Politici po celém světě se často zlobí na centrální bankéře, jejichž politiky komplikují realizaci jejich plánů – jak to zjistil britský ministr financí Jeremy Hunt, jehož požadavek na snížení úrokových sazeb před nadcházejícími volbami narazil na neoblomnou Bank of England.

Jak by ale Trump mohl Fed přizpůsobit své vůli, není zcela jasné. Správu této instituce nemůže jednoduše změnit. Federální výbor pro otevřený trh, který stanovuje úrokové sazby, tvoří sedm guvernérů Fedu a prezidenti dvanácti regionálních rezervních bank. Prezident vybírá sedm guvernérů (včetně předsedy), ale musí získat souhlas Senátu. Vzhledem k tomu, že jejich funkční období trvá 14 let a jmenování je rozloženo každé dva roky, zahrnuje jakýkoli prezidentský mandát pouze dvě jmenování. Proto by nemohl výrazně změnit složení výboru. Navíc, protože rozhodnutí výboru nevyžadují ratifikaci ze strany exekutivy, nemohl by diktovat měnovou politiku.



Co by ale Trump mohl udělat, vzhledem ke svým dosavadním zkušenostem s podněcováním svých stoupenců, je znepřátelit si guvernéry, kteří neplní jeho příkazy, v naději, že by se pak mohli ukázat o něco méně odolní vůči jeho přáním. To není bez precedentu. Značná míra nezávislosti centrálních bank není dána zákonem, ale praxí. Očekává se, že politici se nebudou vyjadřovat ke směřování měnové politiky a soustředí se na fiskální oblast daní a výdajů. Politici se však někdy přes tyto hranice přesunou, aby ztížili život svým centrálním bankám.

Když byl prezidentem, Richard Nixon dokázal svého předsedu Fedu, Arthura Burnse, přimět, aby sladil politiky centrální banky s jeho preferencemi.

Od té doby, s ohledem na obecné přesvědčení, že Burns byl neúspěšným předsedou, se jeho nástupci snaží o zachování jejich nezávislosti. Nicméně není těžké si představit situaci, ve které by Trump, povzbuzen novým mandátem, mohl nátlakem přimět guvernéry Fedu, aby nešli proti "vůli lidu". To nás vede k otázce, co by mohlo vyplývat z přizpůsobení politik Fedu fiskálním plánům druhé Trumpovy administrativy?

Psali jsme:

Pokud nám historie může sloužit jako průvodce, důsledky by byly inflační. Jakmile by vláda otevřela finanční kohoutky – zvyšovala výdaje a snižovala daně – a Fed by jí umožnil pokračovat v půjčování za nízké ceny za účelem financování jejího deficitu, ekonomika i akciové trhy by pravděpodobně zažily boom. Krátkodobě by mohl Trump vypadat jako génius. Avšak inflace by téměř jistě stoupla, jak tomu bylo za Burnse a Nixona. Hlavní otázkou by pak bylo, zda by Trump dokončil své funkční období před ekonomickým krachem, nebo by se musel sám potýkat s následky.

Pokud se však tato perspektiva jeví jako nepříjemná, alternativa by mohla být ještě horší. Vzhledem k velikosti fiskálního deficitu USA a současným dluhovým dynamikám se zdá nevyhnutelné, že kdokoliv vyhraje volby, bude nakonec Fedem nucen provést jakési fiskální omezování. Snaha vytvořit poddajný Fed, aby mohly pokračovat dobré časy, by proto mohla být stejně neodolatelná, jak je nevhodná.

(hýbl, prvnizpravy, screen: DjTrump.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif