Pavel plivl na všechny oběti německé nacistické perzekuce

politika

Politická strana Trikolora žádá prezidenta Petra Pavla, aby rezignoval za svůj projev, který pronesl v neděli během tryzny v Terezíně. Rozhořčení vyjádřila nejen předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová, ale své k tomu napsal i Petr Štěpánek. 

Pavel plivl na všechny oběti německé nacistické perzekuce
Zuzana Majerová (Trikolóra)
28. května 2023 - 11:03

Trikoloře vadí prezidentův výrok, ve kterém hovořil o zločinech předků a odpovědnosti, kterou mají přijmout jejich potomci. 

„Jsme zděšeni a rozhořčeni,“ uvedla předsedkyně strany Zuzana Majerová s tím, že Petr Pavel tím plivl na všechny oběti německé nacistické perzekuce v českých zemích. 

„Trikolora proto žádá Petra Pavla, aby rezignoval na funkci prezidenta republiky, nebo se za svá slova alespoň veřejně omluvil,“ vyzvala v tiskové zprávě Majerová. Dodala, že je otázkou, zda je prezident vůbec schopen hrůznost svých slov pochopit.

„Nejen jako členové politické strany, ale hlavně jako občané České republiky jsme zděšeni a rozhořčeni z výroků, které pronesl Petr Pavel během terezínské tryzny, tedy každoroční vzpomínkové slavnosti k uctění obětí německé nacistické perzekuce. Podle prezidenta páchali naši předkové zločiny a my za ně máme přijmout odpovědnost,“ pokračovala Majerová.


Hovořit o odpovědnosti za zločiny páchanými Čechy na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně označila Majerová za tragický omyl, hloupost a záměrné přepisování historie. Dodala, že nic z toho by si prezident republiky neměl dovolit.

Následně se k Majerové se svou kritikou přidal i další člen Trikolóry Petr Štěpánek. 

„Trikolora vyzvala Petra Pavla, aby rezignoval. Proč? Lépe než bývalá poslankyně Helena Mallotova bych to nenapsal:

Prezident této nešťastné země je neomluvitelný hlupák, řízený zločinci, velmi účelově přepisujícími dějiny. Takže aby bylo jasno: V Terezíně byli mučeni a vražděni naši lidé, naši rodiče, naši prarodiče. Byli nevinnými obětmi šílené ideologie německých nacistů, kteří snili o ovládnutí Evropy vyšší rasou a vyvraždění zprvu židovských, poté i slovanských občanů této země. A málem se jim to podařilo. O Rudé armádě ani slova, že, pane prezidente. Takže za mě a za občany České republiky, za něž si v tomto případě dovolím mluvit: 

Také jsme psali:

Nemáte právo házet špínu na naše lidi, na naše hrdiny, na naše mrtvé. Nemáte právo! Opovrhuji vámi a vaše loutkovodiče považuji za nepřátele, které musíme porazit. A nejen z piety vůči těm mrtvým. Především pro záchranu před novou, vražednou, vše ovládající ideologií. Protože ta za sebou vždycky nechává nevinné oběti. A ani přepisování dějin z ní tu historickou vinu nesmyje," sdílel ve svém příspěvku Petr Štěpánek. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že Fialova vláda zrušila tradiční mezivládní konzultace se Slovenskem?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif