Vidlák: Církev už není útěchou, Hospodina vyměnila za grýndýl

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Vidlák: Církev už není útěchou, Hospodina vyměnila za grýndýl
Vidlákův pondělní otvírák
29. dubna 2024 - 06:05

INFANTILNÍ ČERNOCHOVÁ, SPIKNUTÍ A LGBT+ DĚJEPIS. Ministryně obrany Jana Černochová a premiér Petr Fiala se předvedli v dalším „válečném úboru“ v podobě khaki mikin. Rukávy zdobí česká a ukrajinská vlajka a na prsou je český lev nad hromadou munice. Vypadá to jako další neobhajitelná prezentace války formou vzrušující reality show, v niž můžeme podpořit svého favorita a na oplátku získat hezké upomínkové předměty.  

Vnímají podle Vás Černochová s Fialou vůbec realitu a podstatu toho, co se na Ukrajině odehrává? Kolik zmařených lidských životů to jejich válečné štvaní stojí?
 
Víte, já už asi konečně pochopil, jak fungují henty evropské a transatlantické hodnoty. To prostě hodně žvaníte o podpoře Ukrajiny, nosíte vymakaná reklamní trička, zaujímáte ty správné postoje, využíváte všech informačních kanálů, abyste o tom mohli křičet hodně nahlas a tím to končí. Granáty na mikinách jsou Ukrajině platné jako mrtvému zimník. Z milionu granátů pro Ukrajinu už jich je "jen" 180 tisíc, takže reálně jich bude polovina. Fiala s Černochovou to zachraňují mikinou.

Podobně to bude vypadat, až Ukrajina válku prohraje. Budeme o to vehementněji a hlasitěji žvanit o jejím vítězství. Ukrajina bude rozvrácená na sto let, bude mít miliony mrtvých, ponoří se do chaosu, ale Fiala bude tvrdit, že morálně vyhrála. Uvidíte.

Je podle Vás v pořádku, když naši vládní politici využívají české státní symboly ke své válečné propagandě?

Ano, je to v pořádku. Alespoň jasně vidíme, kde stojí a proč to dělají. Je to napsané ohnivým písmem a jednou se všechny tyhle důkazy budou hodit. Ale bude legrace, až se budou snažit to zakrýt. Až budou mazat svoje profily a budou dělat, že nikdy nic takového netvrdili. Až se budou strachovat, jestli náhodou někdo Rusku nezdokumentoval, co psali na hlavně děl i na drony. A ještě větší prča bude, až je samotní Ukrajinci obviní, že je vehnali do nesmyslné války, ve které vykrváceli za Prahu, nechali si zničit svou zemi a nic z toho.

Minule jsme hovořili o červnových volbách do Evropského parlamentu. V reakci na náš rozhovor psala řada čtenářů s dotazem, který Vám nyní tímto tlumočím.Jak moc je podle Vás Evropská unie zevnitř reformovatelná?

V dějinách není moc příkladů, kdy by došlo k potřebným reformám jinak, než v důsledku nějakého velkého průšvihu. Ale opravdu velkého. Jakmile vytvoříte nějakou instituci, tak ta zpravidla přežije svého zakladatele i zakládací myšlenku. Svatá říše Římská národa Německého přežila ještě dvě stě let poté, co ztratila veškerý vliv a smysl.



Ale stejně málokdy dojde k naprosté anarchii, kdy staré shoří a na holé spálené pláni se začne stavět něco nového. Zpravidla se z toho starého alespoň něco použije. To podle mě platí i pro současnou Evropskou unii. Moc nevěřím v její reformovatelnost jako celku, ale myslím si, že z tohoto obrovského Titaniku ještě mohou vzniknout slušně velké záchranné čluny.

Ostatně... za měsíc a něco to uvidíme v přímém přenosu. Zjistíme, jestli konzervativci po Orbánovsku půjdou "dobýt Brusel."

V týdnu se v médiích objevil další průzkum veřejného mínění, který potvrdil již dřívější trend nárůstu preferencí mimoparlamentních stran a také to, že dvě ze současných pěti vládních stran by se nyní do Sněmovny vůbec nedostaly. Máte pocit, že řada protivládních demonstrací a vytrvalá práce novinářů z „alternativních médií“ přeci jen přináší své ovoce?

Myslím si, že každá práce nakonec nějaké ovoce přinese. Dva roky se poměrně intenzívně pracovalo. Lidé naplnili Václavák i venkovské sokolovny. Alternativní média jsou už schopna celospolečenského dosahu a stále častěji přicházejí s vlastními tématy, na která musejí mainstramové média reagovat i když nechtějí. Nárůst preferencí mimoparlamentních stran a naopak pokles preferencí vládních stran je logickým důsledkem. 

Volební průzkumy ovšem není radno přeceňovat. Obzvlášť u menších stran jsou spíše ukazatelem trendu než volebního výsledku. Prvním skutečným a přesným průzkumem budou až eurovolby. Tam skončí všechny dohady i zbožná přání a nastoupí realita. Eurovolby budou pro všechny takovou kvalifikací pro volby parlamentní. Kdo se dostane do europarlamentu, ten se nejspíš dostane i do naší poslanecké sněmovny a naopak.

Bývalý prezident Miloš Zeman slavnostně pokřtil minulý týden v pražském Arcibiskupském paláci novou knihu „Spiknutí“ s podtitulem „Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR“. Mezi přítomnými byl mj. i kardinál Dominik Duka, který ke knize napsal doslov. Co říkáte na prohlášení České biskupské konference, která se od křtu distancovala?
 
Že jsou to zbabělci, nehodní služebníci Kristovi, Bůh vidí jejich pokrytectví a podle toho s nimi naloží. Nebude trvat dlouho a žádná katolická církev už tu nebude. Možná ještě bude existovat kancelář, nějaké ty paláce i kostely, možná budou ještě mít IČO, ale už nebudou mít žádné posluchače. Nikdo nepotřebuje úlisného a zbabělého pastýře, který se neumí postavit vlkům a který ohýbá tisíciletou víru podle moderních trendů.  Mohou si za to sami a nikomu jich nebude líto.

Dochází podle Vás v České republice k „politizaci náboženství“?

Něco jako ke spojení trůnu a oltáře? Kdepak. Běžte si poslechnout nějaké nedělní kázání v kostelích. Jestli myslíte, že to zapaluje srdce a budí odvahu, tak budete zklamaný. Páni faráři už dávno nejsou schopni hýbat s veřejným míněním. Pár výjimek asi bude, ale to je jako plivnutí v moři. Biskupové se mohou usnášet na libovolných encyklikách, ale takřka nikdo, kdo má problémy, se s nimi neobrací na církev. Církev už není útěchou, není pomocí a není ani posilou v těžkém období života. Už dávno vyměnila Hospodina za grýndýl a evangelium za evropské hodnoty. Církev je ve stejné bruseli jako všechno. Církev není pro stát partnerem, jen jedním z mnoha mediálních kanálů a jeho sledovanost klesá přesně stejně rychle, jako sledovanost České televize.

Šéf Vojenského zpravodajství generál Jan Beroun ještě před týdnem jednal s šéfem CIA Wiliamem Josephem Burnsem přímo v sídle americké tajné služby. Po "výchovné návštěvě" v USA však ministryně obrany Jana Černochová oznámila jeho konec ještě před koncem jeho funkčního období. Bylo by asi naivní předstírat, že je to pouhá náhoda. Co nebo kdo za tím vším podle Vás stojí?


Nevím. Ale muselo to být něco důležitého, když Beroun ještě jel do Langley, aby mu tam řekli důverné informace a vzápětí byl odvolán. Jana Černochová se ho chtěla zbavit už dávno a netajila se tím (on se totiž do konceptu této vlády nehodil. Neexhiboval jako Koudelka), ale pokud se ho chtěla zbavit, proč to neudělala ještě před americkou návštěvou, aby tam už jel někdo nový, věrný a spolehlivý?

Psali jsme:

Podle mě Beroun odmítl něco, co po něm v USA chtěli a tak byl urychleně odejít. Zřejmě nechtěl být u něčeho, co se brzy stane. Buď nechtěl být u průšvihu světových rozměrů a nebo nechtěl být u ostudy světových rozměrů. Můžete si vybrat.

Žáky základních škol čeká v rámci výuky dějepisu novinka. Děti se budou nově v hodinách učit o LGBT+ a genderu. Prý ale nejde o ideologii, jak tvrdí autoři osnov. O co tady „sakra“ jiného jde? Mně ta myšlenka přijde naopak velmi zvrácená. Co o tom soudíte Vy?

Ausgerechnet tato novinka přichází v době, kdy nám Rakušan podepsal migrační pakt, podle kterého máme ročně přijímat třicet tisíc pravověrných muslimů ze zemí, kde opravdu LGBT nemá na růžích ustláno. Dovedete si představit, jak učitelé učí dějiny LGBT a genderu a dostávají výhružné dopisy? Všichni dějepisáři by se měli povinně podívat, jak se bačovalo v Sýrii za Islámského státu. To jen aby věděli, co je čeká za takové rouhání.

Jestli se urychleně nevzpamatujeme, tak prostě ta zkáza Sodomy jednou přijde. Možná i jako ohnivý déšť z nebe... tak nějak si to stále více zasloužíme.

V poslední době mám chuť si prostě chmurně sednout na zápraží a užívat si každý den, kdy ještě normálně vyjde slunce, mohu si dát sklenku portského a těšit se, že mám ještě doktora i zubaře. Už to zřejmě nebude dlouho trvat a až budu jednou vyprávět vnoučatům, co všechno jsem měl, nebudou mi to věřit.

Češi zuří. Miliony lidí po celé republice dostávají v těchto dnech velmi "nepříjemný" dopis od finanční správy. Je v něm vypočítaná daň z nemovitosti, která se letos výrazně zvýšila. Za byt, dům či garáž zaplatí mnozí oproti loňsku téměř dvakrát tolik. To je ten premiérův „vysněný“ úsporný balíček? Jaký dopad to bude mít na běžné občany, kteří se již dlouhou dobu potýkají s vysokou inflací, nárůstem cen potravin a vysokými cenami za energie?

Je dobře, že složenky přijdou ausgerechnet chvíli před volbami... To by mohlo leckoho povzbudit, aby to šel vládě u uren vytmavit. Někteří budou mít dokonce třistaprocentní důvod přijít. Daň z nemovitosti se leckde zvedla i trojnásobně. A to už Stanjura říkal, že konsolidační balíček nesplnil očekávání a bude nutné udělat další. Eurovolby budou referendem o vládě. Ne, říkám to špatně. Každé další volby teď budou referendem o vládě.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif