Vláda ANO a Starostů? I to je možné, předpovídá Langer

politika

Pokud příští volby dopadnou tak, jak ukazují preference, myslím, že první ve frontě před Sokolovnou v Průhonicích budou Starostové a Vít Rakušan, představil svou divokou předpověď bývalý ministr vnitra z ODS Ivan Langer.

Vláda ANO a Starostů? I to je možné, předpovídá Langer
Andrej Babiš a Vít Rakušan
16. dubna 2024 - 06:30

Jaké je ukotvení STAN? S ANO je spojuje ideová nevyhraněnost, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Podle Langra je také klidně možné, že po sněmovních volbách 2025 vznikne vládní koalice tvořená hnutím ANO a Starosty, tedy dvěma subjekty, které se dnes vůči sobě ostře vymezují. „Určitě si takové spojení umím představit mnohem snáz než ANO s ODS,“ prohlásil Langer.

„Pokud příští volby dopadnou tak, jak ukazují preference, myslím, že první ve frontě před Sokolovnou v Průhonicích budou Starostové a Vít Rakušan,“ řekl Ivan Langer v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Narážel tak na Babišovu restauraci, která se nachází kousek od expremiérova domu.

Možnost, že by po sněmovních volbách 2025 mohla vzniknout zrovna dvojkoalice ve složení ANO a STAN, političtí analytici příliš neočekávají.

„ANO se nyní soustředí na formu, nikoliv na obsah. A při veškerém respektu - jaké je ideové ukotvení STAN? S ANO je spojuje ideová nevyhraněnost,“ zdůvodnil svou představu Langer.

V současnosti si spojení vládních Starostů s opozičním ANO lze jen těžko představit. Andrej Babiš dlouhodobě tvrdí, že hnutí STAN rovná se organizovaný zločin. Vít Rakušan a jeho spolustraníci jsou zase dlouhé roky jedněmi z nejtvrdších kritiků hnutí ANO. Podle Langra by se ale tento stav mohl po volbách změnit.



„Touha vládnout je natolik silné afrodiziakum a buldozer, že dokáže zbourat překážky a zasypat příkopy. Obzvlášť tam, kde není ideologie. Určitě si koalici ANO se Starosty umím představit mnohem snáz než koalici ANO s ODS,“ řekl bývalý politik, který sloužil v obou vládách Mirka Topolánka jako ministr vnitra.

O vládním tandemu ANO a ODS se ve veřejném prostoru spekuluje dlouhé roky. Babiš chtěl s ODS vládnout již po volbách v roce 2017. Tehdy předseda ODS Petr Fiala jeho veřejnou nabídku odmítl. Znovu se zmíněné spekulace vyrojily v roce 2021. I v tomto případě dal Fiala jasně najevo, že o ANO nestojí a dal přednost koalici SPOLU s Piráty a STAN.

Od jmenování Fialova kabinetu se navíc vztahy mezi ODS a ANO výrazně zhoršily. A myšlenku modro-modré koalice odmítá už i Babiš. Přesto se o možném spojení ANO a ODS mluví v souvislosti s obdobím po volbách 2025. Podle informací redakce CNN Prima NEWS se zdá, že někteří členové ODS i ANO by takové spolupráci byli nakloněni.

Psali jsme:

„Není to ano, nebo ne. Je to o případném rozhodování, kdy máte tabulku výnosů a nákladů. To si musíte umět spočítat. Úplně odmítnout to tedy nemůžu. Jen si to za stávající situace nedokážu představit,“ zhodnotil Langer.

(dan, prvnizpravy, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif