Žantovský: Slovákům můžeme závidět: Alternativní média podporuje vláda

politika

<< ZA ŘEKOU MORAVOU >> Už minulý týden jsem na tomto místě vyjádřil jistou „přející závist“ vůči přátelům na Slovensku. Oboje volby, parlamentní i prezidentské, dopadly tak, že pravděpodobně nebudou marné přísliby vítězů, píše Petr Žantovský v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Žantovský: Slovákům můžeme závidět: Alternativní média podporuje vláda
Petr Žantovský
29. dubna 2024 - 06:20

To, co předváděli jejich dnes poražení odpůrci, jsme z Prahy pozorovali s chápavou lítostí, protože přesně v tom samém žije naše země. Země, která nezajímá ani vládu, ani hlavu státu, země, která slouží zahraničním zájmům, zavádí cenzuru a likviduje (zatím jen existenčně) nepohodlné osobnosti. Velice jsme tomu čaputovskému (čti sorošovskému) Slovensku rozuměli a bylo nám jej líto.


Dalším důvodem v té „přející závisti“ je událost z minulého týdne. Ministr zahraničí SR Juraj Blanár si pozval zástupce hlavních alternativních a nemainstreamových médií, která v zemi působí. Byli tam zástupci serveru Hlavné správy, zástupci InfoVojny, Matice slovenské, Slobodného vysielače z Banské Bystrice a další, celkem asi 20 lidí. Pan ministr Blanár na schůzce, která vznikla z jeho iniciativy, začal konstatováním, že demokracie se vyznačuje především svobodou slova, která se za vlády Igora Matoviče a Eduarda Hegera flagrantně porušovala, přičemž nepohodlná alternativní média byla proskribována, kriminalizována, zakazována.

Ministr Juraj Blanár si pozval představitele těchto médií – podle jeho vlastních slov - proto, aby se dozvěděl, co se jim v tom předchozím období dělo. A to jen proto, že šířili fakta a názory, které nebyly odvozeny od názorů vládnoucích sil na Slovensku. Po „zjištění škod“ došlo i na příslib nápravy. Ministr Blanár podle pravdy konstatoval, že za minulé vlády dostávaly na Slovensku vysoké granty a dotace rozmanité neziskovky zabývající se progresivistickými tématy typu LGBT, ekologismus atd. To má skončit. Jak zaznělo, slovenský občan z takto vynaložených peněz neměl pražádný prospěch. Takže se zde uvolňuje nemalá suma, jejíž část může padnout právě na podporu nezávislých médií.

To slovo „nezávislá“ tu nestojí náhodou. Předvolební působení alternativních médií nebylo nikterak podněcováno, natož placeno stranami, které poté vytvořily koalici a prosadily nového presidenta. Ona média „jen“ přinášela všestranné a nestranné informace, aby si občan mohl vytvořit svůj vlastní názor a nebyl manipulován režimními médii minulé vlády. Nezávislá média často riskovala značné obtíže. Známý je případ banskobystrického Slobodného vysielača, který byl dlouhou dobu doslova šikanován Radou pro mediálne služby (dříve Rada pre vysielanie a retransmísiu, obdoba naší RRTV). Tato Rada se snažila banskobystrickým dokázat, že na svém rádiu otáčejí nějaké nekalé finanční prostředky. Jenomže ouha! Slobodný vysielač nemá ani Euro příjmu z reklamy, žije jen z darů posluchačů. Rada musela sklapnout patky, ale těch právních tahanic kolem toho bylo, jak se na Slovensku říká, neúrekom (tedy nespočetně). Zdá se, že Blanárova iniciativa povede k nápravě těchto věcí a podpoře svobodného mediálního prostoru.

Dodat lze jediné: doufejme, že k podobnému obratu časem dojde i u nás, moc bychom to potřebovali. Ostatně neříká se na plano známé latinské Exempla trahunt!

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif