Zbořil: Co víme jako občané o výbuchu ve Vrběticích? Po deseti letech nic

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku si připomínáme různá historická výročí, ale teď jde  historické vítězství, které připomněl sám prezident Pavel.

Zbořil: Co víme jako občané o výbuchu ve Vrběticích? Po deseti letech nic
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
24. dubna 2024 - 02:20

 Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Jistě svou otázkou vzpomínáte zmínku o Vrběticích, o výbuchu skladu munice, ke kterému došlo právě před deseti lety. A kdybyste to neřekl vy, a kdyby to neřekl pan prezident, tak by mě vůbec nenapadlo vzpomínat na to, že už je to součást moderní české historie. Stalo se vlastně už za existence tří vlád, jedné menšinové, jedné většinové, ale pan prezident říkal, že to stále ještě není vyšetřeno. Navíc, vyčištění celého toho areálu podle jeho slov bude trvat ještě celá léta. Nějaký zuřivý reportér, který byl na místě, nebo byl alespoň přihlížející, řekl, že se takové škody odstraňují  čistí celá  staletí. To byla jistě nadsázka, ale pravda je, že vyšetřeno pro občany České republiky, a zejména ty vrbětické  (a v hned několika  okolních vesnicích) to vyřízeno není. Přitom máme tři významné vyzvědače, schválené ve Spojených státech za generály, a jsou generálové par excellence, a ty jejich služby neudělaly nic“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.
 
Tajné služby, komise a výsledek…

„Pro mě je stále ještě zajímavá diplomová práce na Pardubické univerzitě, kterou napsala nějaká studentka, myslím Kňávová se jmenovala, která se zabývá tím, jak to bylo to podivné skladiště zabezpečeno. Práci napsala v letech 2014 až 2016 a v podstatě tam uvedla popis toho, co se stalo, ke kterému se nepropracovaly ani zpravodajské služby. A vlastně všechny možné komise a podkomise, které by se tím mohly zabývat. A lidé nejen v sousedství  nevědí, co se vlastně stalo.


Brdský vojenský areál už je zase zavřený a tam samozřejmě je také spousta věcí, které by tam už dávno neměly být, on také nebyl otevřený úplně, ale pravda je, že ti lidé, kteří tam žijí nemůžou jít ani napást kozu na pole a musí prezident republiky na to poukázat a říct, že se tady děje něco nepravého a řekl, že se o to teprve bude zajímat, což je dobrý nápad, protože konec konců je to voják a těm věcem rozumí, ale nevím jestli to ty v Zlínském kraji všechny nebo v tom okolí Vrbětic, jestli je to naplňuje vírou, že se někde na něco přijde.
 
Není to zase není taková legrace, jak by se mohlo zdát. Toto nebo něco podobného, se může stát i někde jinde.  Dnes už nemáme otevřené Brdy a starodávný brdský vojenský areál už je zase zavřený.  A i tam by mohlo být k nalezení spousta věcí, které by tam už dávno neměly být. On také nebyl nikdy otevřený úplně, dokonce i když jím projížděli američtí Dragouni, ale pravda je, že ti lidé, kteří tam žijí, nemohou jít ani napást kozu na pole. Až teprve prezident republiky musí poukázat na to, že se tady děje něco nepravého. Doslova řekl, že se o to teprve teď bude zajímat, což je dobrý nápad, protože, konec konců, je to voják a takovým věcem rozumí. Jen nevím, jestli to ty ve Zlínském kraji všechny nebo a v okolí Vrbětic, jestli je to naplňuje vírou, že se někdy na něco přijde.

My v podstatě ani nevíme, když si odmyslíme tu pohádku o Čuku a Gekovi,  kteří to vše vyhodili do povětří, zda to nebylo všechno opravdu pro Ukrajinu a ruští diverzanti proto zaútočili,. Bylo to pro Ukrajinu, pro Bulharsko, anebo ten bulharský majitel a skladník to nechtěl poslat někam dál. Předpokládám, že v tomto světě, kde se trhají peníze a účty u bank  ve velkém, tak že je to tak otevřený problém, že to nemusí být spojené ani s Ukrajinou, ani s Ruskou federaci a ani s Bulharskem, ale že to je expedováno nebo byl určeno k expedici úplně do jiného koutu světa,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif