Občané si připomenou osvobození Vsetína

regiony

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí.

Občané si připomenou osvobození Vsetína
Z plakátu k akci
2. května 2024 - 07:30

Kromě otevření nového vlakového nádraží, se veřejnost může připojit také k pietnímu aktu u příležitosti osvobození Vsetína a k slavnostnímu předání Pomníku obětem 2. světové války do majetku města.

Již 79.výročí osvobození Vsetína si připomeneme pietním aktem u památníku Osvobození na náměstí Svobody v pátek 3. května od 10 hodin. Za účasti široké veřejnosti v čele s vrcholnými představiteli města se krátkou vzpomínku na májová dění roku 1945 připraví ředitel Státního okresního archivu Vsetín Tomáš Baletka a o kulturní vstup se postarají žáci základní školy Luh.

Tentýž den od 15 hodin se občané mohou přijít podívat do Jasenic na slavnostní předání Pomníku obětem 2. světové války do majetku města. Toto pietní místo bylo zhotoveno k uctění památky válečných obětí z řad pracovníků Zbrojovky Vsetín a od roku 1970 stálo v parčíku před správní budovou tehdejšího národního podniku. Po zániku Zbrojovky získal budovu i přilehlé pozemky podnikatel Karel Peltsarszký, který pomník dlouhodobě udržoval a financoval také jeho rekonstrukci. Prostor kolem bývalé správní budovy je však značně zatěžován blízkou výrobou a dopravou na přilehlých komunikacích, z čehož vzešel záměr na přesun pomníku na důstojnější místo. 

Od loňského roku tak na základě souhlasu města Vsetín a Ministerstva obrany ČR stojí pomník na městském pozemku na konci cyklostezky do Jasenic, kde v minulosti končila železniční vlečka směřující z centra Vsetína do jasenického průmyslového areálu. V pátek 3. května přejde pomník slavnostně do majetku města, které se bude starat o jeho další udržování.     

Zlínskénovinky.cz informovala Jana Raszková, tisková mluvčí, MěU Vsetín.

(rp,zlínskénovinky.cz,foto:meuvsetin)



Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif