OMaG Most: POST MORTEM - Tanec smrti a fantazie

regiony

Oblastní muzeum a galerie v Mostě vás zve na výstavu ilustrací a plakátové tvorby věnované tématu smrti, historii a folklóru.

OMaG Most: POST MORTEM - Tanec smrti a fantazie
Z plakátu k akci
16. dubna 2024 - 07:00

Jedná se o stručný výběr děl ilustrátorky a historičky umění Mgr. Katrin Buttig, která tvoří pod přezdívkou „Le Soldat Mort“ a která dlouhodobě spolupracuje s mosteckým muzeem, a to především na edukativních komiksech. V minulosti vytvořila komiksy Bitva u Mostu a Ukradená stávka, a během tohoto roku se podílela i na tvorbě již třetího, který bude již brzy muzeem představen.

Je ilustrátorkou na volné noze, lektorkou soukromých výtvarných kurzů, věnuje se mimo jiné i živé historii a historickému re-enactmentu napoleonských válek. Na festivalech japonské kultury přednáší a prezentuje svá díla. Vystudovala obor grafiky na Střední umělecké škole a obor dějiny umění na Karlově Univerzitě.

Ve své tvorbě se zaměřuje na spojení historie, folklóru a fenoménů memento mori, či vanitas, a zpestřuje jej žánrem temné fantasy. Stylovou složku svých ilustrací čerpá převážně od starých mistrů, ale i soudobých, přičemž dbá na to, aby každá z ilustrací vyprávěla příběh.

Jedním z prvních impulsů k probuzení zájmu o temná pohádková a morbidní témata bylo seznámení se s dílem umělce a režiséra Jana Švankmajera a spisovatele Karla Jaromíra Erbena. Ti udali směr hlavnímu zájmu – jak moc fantazie ožívá po smrti. Kde umírá historie, ožívá fantazie. Tak vznikají legendy, eposy, pohádky a dávají základ folklóru a mytologii obecně.

V neposlední řadě se výstava mimo prezentace děl věnuje seznámení se s technikou digitální kresby, malby a grafiky. Jeden z panelů prezentuje proces tvorby za pomoci pera a grafického tabletu, se kterým autorka pracuje už od roku 2002.

Během vernisáže proběhne komentovaná prohlídka, i prodejní stánek, kde si budete moci zakoupit některé z vystavených děl jako suvenýr, nebo obdržet komemorativní dárek vytvořený speciálně pro výstavu.

Výstava se koná ve dnech 28. 4. – 1. 9. 2024, vernisáž 27. 4. 2024 od 15 hodin. Otevřeno denně kromě pondělí od 12:00 do 18:00 hodin,  So – Ne od 10:00 do 18:00 hodin.

Ústeckénovinky.cz informovala Bc. Jitka Klímová, Oblastní muzeum a galerie v Mostě, příspěvková organizace.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:OMaG Most)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif