První odběry vody v Jordánu ukázaly na dobrou kvalitu

regiony

Ve středu 10. 4. provedlo Povodí Vltavy první dubnový odběr vzorků pro hodnocení kvality vody v údolní nádrži Jordán v roce 2024.

První odběry vody v Jordánu ukázaly na dobrou kvalitu
Odběry vody v Jordánu
14. dubna 2024 - 07:30

Průhlednost vody v dolní a střední části nádrže (od silničního mostu směrem k hrázi) se pohybovala mezi 1,2 až 1,4 metru. V přítokové části nádrže byla 0,6 metru. Voda v hrázové části si udržuje mírný vegetační, zelený zákal. Celková biomasa řas a sinic je v dolní a střední části nádrže aktuálně nízká. Z tohoto pohledu vykazuje voda dobrou kvalitu. Informace sdělil Jan Potužák, vedoucí vodohospodářské laboratoře Povodí Vltavy.  

Teplota vody u hladiny se v době odběru pohybovala kolem 14°C. Koncentrace kyslíku od hladiny ke dnu již pozvolná klesá. Většina vodního sloupce však stále vykazuje dobré kyslíkové poměry. „Z tohoto důvodu je žádoucí, aby byla voda aktuálně stále odpouštěna pouze spodní výpustí. Cílem je posun vzniku nepříznivých kyslíkových podmínek nad dnem nádrže. S ohledem na velmi teplé počasí v průběhu dubna je tento požadavek nadmíru žádoucí,“ uvedl Jan Potužák.



Do nádrže aktuálně přitéká cca 200 l/s, stejné množství je možné pouštět spodem. Podmínky nad dnem jsou stále dobré, přestože už dochází k pozvolnému poklesu koncentrace kyslíku v dolní části vodního sloupce. Následující odběr vzorků Povodí Vltavy uskuteční v úterý 23. 4. 2024.

Jihoceskenovinky.cz informoval Mgr. Luboš Dvořák, mluvčí města Tábor.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto: povodí vltavy,město tábor)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif