Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

regiony

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 231 milionů korun.

Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun
Hradec Králové
2. května 2024 - 08:00

Tato částka by měla posílit souhrnnou rezervu městského rozpočtu na rok 2024 a umožní financovat další záměry města a údržbu jeho majetku, se kterými schválený rozpočet na tento rok zatím nepočítal. Výsledky hospodaření města a jeho příspěvkových organizací v tomto týdnu projednala rada města, v příštím týdnu budou zprávu schvalovat zastupitelé.

Oproti schválenému rozpočtu na loňský rok, který počítal se schodkem 172 milionů korun, je výsledkem hospodaření města Hradce Králové záporné saldo ve výši necelých 53 milionů korun. „Téměř všechny rozpočtové kategorie vykázaly oproti předchozímu období nárůst. Celkové příjmy města byly 3,283 miliardy korun, což je o 248 milionů korun více, než předpokládal upravený rozpočet. Konečné výdaje pak byly na úrovni 3,336 miliardy, z nichž většinu tvořily běžné výdaje. Oproti plánu se nám tyto provozní výdaje podařilo snížit o 133 milionů korun, což je důležitá úspora, která významně přispěla ke konečnému finančnímu vypořádání,“ říká ekonomický náměstek primátorky Hradce Králové Miroslav Hloušek.

Podle oblastí téměř čtvrtina (24,5 %) výdajů směřovala do dopravy, tedy zejména na veřejnou hromadnou dopravu, dokončení inteligentního dopravního systému (IDS) či na opravy a investice do komunikací. Zhruba pětinou výdajové části rozpočtu město financovalo oblast sportu a zájmové činnosti, kde velkou část těchto položek tvořila stavba nového fotbalového stadionu.

Na investice město Hradec Králové loni vynaložilo 1,027 miliardy korun. „Jedná o nejlepší dosažené plnění za posledních deset let. Z těch největších akcí, které se loni podařilo dokončit nebo posunout do další fáze, je fotbalová aréna, IDS, nástavba pavilonu odborných učeben ZŠ Úprkova nebo rekonstrukce ZUŠ Střezina. Dalších 722 miliony si z loňského rozpočtu převádíme jako finanční krytí investic nových či pokračování již zahájených. Téměř sto milionů půjde do multifunkce fotbalového stadionu, desítky milionů jsou připravené na pokračování rekonstrukce ZUŠ Střezina nebo na přístavby ZŠ Habrmanova,“ dodává náměstek Miroslav Hloušek.



Podle zákonem stanovených pravidel rozpočtové odpovědnosti je pro poměr zadluženosti a čtyřletého průměru příjmů limitní hranice šedesát procent, avšak Hradec Králové se s částkou zadlužení ve výši 457 milionů korun aktuálně pohybuje na úrovni 17 procent. Ke konci roku město disponovalo nenačerpanými úvěrovými prostředky ve výši 400 mil. Kč, které je možné vyčerpat do konce roku 2024.

Kralovehradeckénovinky.cz informovala Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradce Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif