V Plzni se uskuteční Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň 2023

regiony

Blíží se velký svátek folkloru, Plzeň a okolí rozzáří soubory z Chorvatska, Slovenska nebo Nepálu.

V Plzni se uskuteční Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň 2023
MFF CIOFF PLZEŇ 2022
5. června 2023 - 07:00

Už tento týden se v Plzni a okolí uskuteční Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň 2023. Jubilejní 25. ročník folklorního festivalu se odehraje v Plzni, Konstantinových Lázních nebo Dýšině v termínu od 7. do 11. června. Těšit se můžete na soubory z Čech a Moravy, ale také ze zahraničí. Do Plzně zavítají soubory z Nepálu, Chorvatska, Ukrajiny, Slovenska a Německa. V rámci letošního ročníku oslavíme dvě významná výročí, poprvé budou na festivalové scéně předána ocenění Plzeňského kraje v oblasti tradiční lidové kultury a uvedena bude také výstava fotografií z projektu Tradice v obrazech fotografa Václava Šilhy.

Již ve středu 7. června odstartuje jubilejní 25. ročník Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň 2023. Čeká nás pět dnů nabitých folklorem z Čech i zahraničí. Festival již tradičně odstartuje Folklorním večerem v Konstantinových lázních. Ve čtvrtek 8. června si nenechte ujít pořad “U Matoušů lipka…”, který začne od 18 hodin v krásných prostorách Selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci. V pátek se festival přesune na svoji hlavní festivalovou scénu U Branky ve Smetanových sadech v Plzni, kde si můžete až do neděle užívat bohatý festivalový program. V neděli odpoledne potom můžete zavítat na festivalové pořady v Plzni na Doubravce nebo v Dýšině.

V rámci festivalu letos oslavíme dvě významná výročí: 30 let spolupráce partnerských měst Plzeň a Regensburg a 65 let Souboru písní a tanců Jiskra z Plzně. Ve spolupráci s Plzeňským krajem budou poprvé na festivalové scéně předána ocenění Plzeňského kraje v oblasti tradiční lidové kultury. V rámci oficiálního zahájení festivalu bude také uvedena jedinečná výstava fotografií z projektu „Tradice v obrazech“ fotografa Václava Šilhy a jeho týmu, která bude k vidění na výstavních panelech v prostoru před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje. V rámci nedělního dětského pořadu “Nebudem pořád tak maličký” můžete navštívit doprovodný program pro rodiny s dětmi “Budeme si hrát!” - hravá stanoviště pro menší i větší děti s folklorní tématikou. Vstup na všechny festivalové pořady je zdarma, detailní program najdete na webových stránkách festivalu www.mffplzen.eu.



25. MFF CIOFF PLZEŇ 2023 probíhá pod osobní záštitou ministra kultury ČR Mgr. Martina Baxy, hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a primátora města Plzně Mgr. Romana Zarzyckého. Hlavními partnery festivalu jsou město Plzeň, Plzeňský kraj, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, hotel IBIS Plzeň a Nadace 700 let města Plzně. Akce byla podpořena také z grantového programu Prazdroj lidem. Hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas Plzeň.

Plzenskenovinky.cz informovala Mgr. Radka Šmídlová za MFF CIOFF Plzeň.

(jv,plzenskenovinky.cz foto:mff cioff plzeň)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif