Valdickou bránu, nejslavnější jičínskou památku čeká oprava

regiony

Společnost Lanostav sestaví dokumentaci na obnovu pláště a ochozu Valdické brány.

Valdickou bránu, nejslavnější jičínskou památku čeká oprava
Valdická brána
26. dubna 2024 - 08:00

Rada města schválila cenovou nabídku na sestavení projektové dokumentace na obnovu vnějšího pláště, ochozu i ciferníku věžních hodin Valdické brány. Nejslavnější jičínská památka, která je nejčastějším symbolem města a kterou občané považují za nejvýraznější místní stavbu, vyžaduje pozornost. Dokumentaci zhotoví specializovaná firma Lanostav obnova památek za 420 tisíc Kč bez DPH. Tato firma už provedla průzkum zdiva ve vnějším plášti. Rada města také schválila výjimku ze směrnice o zadávání veřejných zakázek, neboť toto zadání je velmi specifické. Dokumentace bude zhotovena pro stavební povolení a pro realizaci prací.

Projekt bude řešit opravu zděných fasád včetně kamenických prvků, omítek ochozového patra, ozdobných prvků včetně kamenného a štukového znaku města a také kovových prvků. Zaměří se také na táhla a ciferník věžních hodin a na nejvyšší patro, kde je ochoz s již značně prošlapanými kamennými deskami. Součástí dokumentace bude i rekonstrukce splaškového kanalizačního svodu. Důležitou součástí bude také oprava krovu a dřevěného zábradlí i podhledů v ochozu, a také krovu menší válcové věže. S opravou krovu souvisí i revize střešního pláště brány včetně vikýřů a ozdobných prvků. Termín pro odevzdání dokumentace je šest měsíců od uzavření smlouvy, tudíž bude odevzdána na podzim 2024.



Valdická brána byla do současné podoby věže s ochozem přebudována v duchu romantismu okolo roku 1840, pochází však až druhé poloviny 16. století. Dnes měří 52 metrů s ochozem ve výšce 32 metrů a brána propojuje Žižkovo a Valdštejnovo náměstí. Vzhledem k tomu, že také představuje hlavní vstup na Valdštejnovo náměstí pro pěší, jde o jedno z nejfrekventovanějších míst v Jičíně. Nejen v letní sezóně je věž Valdické brány hojně navštěvována turisty, neboť ochoz nabízí výhled na celé město a okolí. Mimoto je často zmiňována v lokálním humoru, když obyvatelé blízké obce špičkují Jičínské, že „chtějí Valdickou bránu zpět ve Valdicích“. Avšak její název nepochází z označení místa, nýbrž směru z ní vycházející cesty. Valdickou bránu si tedy necháme.

Kralovehradeckenovinky.cz informoval Mgr. Jan Jireš, tiskový mluvčí, MÚ Jičín.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif