Politici se starají o naše zdraví: Chladnější byty jsou zdravější!

zprávy

<< GLOSA >>  Plyn bude vzácnější a dražší. Alespoň pro tělo to nemusí být škodlivé, tvrdí vědci.

Politici se starají o naše zdraví: Chladnější byty jsou zdravější!
Ilustrační foto
26. června 2022 - 07:20

Spolková agentura pro životní prostředí (UBA) dlouhodobě radí Němcům, aby udržovali vnitřní teploty chladnější: „Pokojová teplota v obytné části by neměla být vyšší než 20 stupňů Celsia,“ uvádí UBA. UBA doporučuje 18 stupňů v kuchyni a 17 stupňů v ložnici, ale omezuje to: „Ve všech případech je rozhodující individuální komfortní teplota."

„Teplota, kterou subjektivně vnímáme jako příjemnou, je téměř vždy vyšší než to, co je dobré a zdravé," říká prof. Štěpán Vavrička, specialista na vnitřní lékařství z Centra gastroenterologie a hepatologie v Curychu. Trochu nastydnout není na škodu, naopak: „Vlastně by bylo zdravé, kdybychom se zimou třásli každý den, protože tak odbouráváme tukovou tkáň."



Nyní jsou občané naladěni na chladnou zimu a poučeni, že hrozící nedostatek plynu má i pozitivní stránky. Jak je již známo z Corony, odborníci na „pokojovou teplotu“ se nyní snaží vědecky dokázat, že zmrazení pro klid je zdraví prospěšné.

Možná budou v příštích týdnech následovat další vysvětlení, jako například „Proč vás chudoba činí šťastnými“ – „Proč hladovění léčí“ – „Proč jsou výpadky proudu romantické“ – „Proč vás třesení dělá fit“?

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif