Akta X: Kauza Čapí hnízdo je prý dílem exministra vnitra Chovance

politika

<< EXKLUZIVNĚ >> Nestává se to často. To, že by vyšetřovatelé vystoupili proti nadřízeným tak kriticky, jako v tomto případě. Mlčí český Cattani v sukních Lenka Bradáčová, mlčí i nově jmenovaný šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Radim Dragoun. O šéfovi protimafiánského útvaru NCOZ Jiřímu Mazánkovi ani nemluvě!

Akta X: Kauza Čapí hnízdo je prý dílem exministra vnitra Chovance
Ilustrační foto
29. listopadu 2018 - 03:20
O co jde? O jednu z nejsledovanějších afér v zemi – dotační kauzu Čapí hnízdo, spojovanou předně se jménem současného předsedy vlády Andreje Babiše. Kauza je podle výpovědí čtveřice policistů účelová, což tvrdí od počátku aféry i samotný premiér. A ve světle této kauzy se začíná na povrch dostávat daleko "hororovější" kauza, která je ostudou České justice. Jedná se o více jak dvacetiletou kauzu "Masokombinátu Písek", která zůstává stále nevyřešena, a ve které figuruje řada bývalých i současných vrcholných politiků, policistů či státních zástupců.

Konkrétně jde o tyto policejní vyšetřovatele: kpt. Mgr. Mariana Janouška, kpt. Bc. Pavla Fialu, kpt. Mgr. Martina Procházku, kpt. Mgr. Petra Čupu. Co je spojuje? Čtveřice viní vedení pražské policie, že šlo na ruku někdejšímu ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). NaChovancovo zadání podle vyšetřovatelů vznikla Babišova aféra. A to jako politikum.
 
Tento článek může ovlivnit vnímání zmíněné kauzy. Toho si je redakce pp_magazínu vědoma. Avšak jde o autorizovanou výpověď týmu vyšetřovatelů pražské kriminálky. Ti se ji rozhodli zveřejnit pod vlastními jmény. Rovněž ji předali novému krajskému šéfovi – Janu Ptáčkovi. Ptáček jejich podání zaevidoval a jeho relevanci chce prošetřit. Pro pp_magazín Ptáček uvedl: „Zabývám se všemi oznámeními, které obdržím“.

Obvinění Tuhého a Chovance

Co se týká hlavního vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo, kpt. Ing. Pavla Nevtípila, jeho kolegové (byť jsou z jiného oddělení, pozn. redakce) tvrdí: „Za kauzu dotačního podvodu, směřujícího k obvinění zejména Ing. Andreje Babiše a Ing. Jaroslava Faltýnka, obdržel mimo jiné post zástupce vedoucího 3. oddělení OHK – SKPV (odbor hospodářské kriminality, pozn. redakce) hl. m. Prahy, jelikož je (Nevtípil) tvárný.“

Co to podle policistů znamená a co tím míní? „Nevtípil vyčkal s žádostí o vydání k trestnímu stíhání a načasoval tyto úkony před volby do poslanecké sněmovny, a to za jedním jediným účelem – poškodit hnutí ANO, aby obdrželo co nejméně preferencí.“

Policajti nebo rošťáci?

Jde o závažné tvrzení ze strany Nevtípilových kolegů. Shora jmenovaní vyšetřovatelé vysvětlují jeho podstatu: „Můžeme čestně prohlásit, že každý případ lze prodlužovat několikrát a státní zástupce nezjistí účelovost prodlužování – tedy jednoduchou skutkovou podstatu. Tam, kde se periodicky opakuje půlroční lhůta, nemůže státní zástupce zjistit právní relevantnost prodlužování“.

Je-li, slovy policisty Janouška, ke spisu přidělen takzvaný „tvárný“ státní zástupce, policista může načasovat vyšetřování, na kdy se mu to hodí. A kriminalisté dodávají: „Tak jako v kauze Čapí hnízdo, kdy vůbec nejde o trestnost činu, ale o načasování projednání skutku.“

Úkoly rozděloval Švamberk, tvrdí kapitán Janoušek

Vyšetřovatel kpt. Mgr. Marian Janoušek pokračuje: „Dohledovou činnost vykonával a rozkazy udílel kpt. Ing. Pavlu Nevtípilovi plk. JUDr. Ivan Smékal, který byl instruován plk. Ing. Luďkem Švamberkem, tehdejším vedoucím odboru Útvaru služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia. Za načasování trestního stíhání mimo jiné obdržel plk. Ing. Luděk Švamberk post náměstka ředitele Útvaru služby kriminální policie a vyšetřování.“ Rozkazy dle tvrzení vyšetřovatelů udílel kpt. Ing. Pavlu Nevtípilovi plk. JUDr. Ivan Smékal, který byl instruován plk. Ing. Luďkem Švamberkem.


Exministr vnitra Milan Chovanec a bývalý prezident Policie ČR a nynější velvyslanec ČR na Slovensku Tomáš Tuhý v roli kmotrů?

A nyní přichází doposud nejsilnější obvinění policistů: „Plk. Ing. Luděk Švamberk obdržel zadání od genmjr. Mgr. Bc. Tomáše Tuhého, Ph.D. na pokyn Bc. Milana Chovance, tehdejšího ministra vnitra. Pokyn byl zadán z důvodu zájmu ČSSD snížit nebo odstranit politickou konkurenci, což se nepodařilo. Ale minimálně uvedená trestná činnost zločinného spolčení blokovala sestavování vlády“. Konkrétní důkazy kromě svých výpovědí zatím čtveřice vyšetřovatelů nepředložila.

Ve svých výpovědích však vyšetřovatelé dále uvádějí: „Vzhledem k prosakování informací k shora uvedenému zločinnému spolčení se začínají zahajovat s dotčenými policisty kázeňská řízení a odebírání spisových materiálů, kdy toto probíhá za přispívání některých státních zástupců, například JUDr. Nováka z městského státního zastupitelství.“

A citujme čtveřici vyšetřovatelů dále: „Síla zločinného spolčení dosahuje vrcholu v souvislosti se spoluprací státních zástupců jednak z obvodu, jednak z města, ale pozor, rovněž z vrchního státního zastupitelství. Domluvit vedením policie s konkrétním státním zástupcem odebrání spisového materiálu je ta nejjednodušší možnost.“

Státní zástupce JUDr. Novák? Je či není jedním z chapadel nechvalně známé podnikatelsko-justiční mafie?

Redakce serveru Prvnizpravy.cz před několika dny uveřejnila další článek, který se zabývá historicky nejdelší kauzou v dějinách České justice, a to stále a více jak dvacet let nevyřešenou kauzou Masokombinátu Písek. Tento týden v úterý, tedy 27. listopadu 2018, se mělo konat soudní stání ve věci strany žalující, pana Tomáše Linharta a strany žalované, majitele Masokombinátu Písek (resp. i všech nástupnických společností, pozn. redakce), ve které se kontroverzní podnikatel Linhart domáhal proplacení směnky ve výši 75 miliónů plus příslušenství. Po sérii článků, které redakce serveru Prvnizpravy.cz během tohoto a uplynulého roku zveřejnila, však zcela nečekaně Linhart požádal soud o odročení.

Redakce serveru Prvnizpravy.cz byla připravena natočit průběh jednání a pokusit se položit klíčovým aktérům této kauzy několik otázek. Co však vedlo Linharta k podání žádosti o odročení soudu? Podle informací od důvěryhodného zdroje, který si však díky stupňujícímu se tlaku různých podnikatelských skupin či současných či bývalých policistů v obavě o svůj život nepřál být jmenován, je důvodem žádost korunního svědka a původního majitele předmětné směnky pana Miroslava Moškvána, který soudu zaslal žádost účastnit se jednání coby svědek s tím, že předloží jasné důkazy, které usvědčí Linharta ze lži, a které obhájí jeho tvrzení, že je (Miroslav Moškvan, pozn. redakce), jediným a nezpochybnitelným vlastníkem oné směnky a jako jediný je schopen tuto směnku, která dosud nebyla identifikována a leží desítky let v notářské úschově p. Krčmy, identifikovat a soudu sdělit okolnosti, jak byla sepsána, a jaké „skryté“ znaky na oné směnce jsou vepsány.

Otázkou tak zůstává, zdali je státní zástupce JUDr. Novák tou pravou osobou, která bude nestranně stát na straně zákona a spravedlnosti, anebo zdali se podařilo spolku zvanému „podnikatelsko-justiční mafie“ nasměrovat svědectví a výpovědi vyšetřovatelů někomu z jejich stáje.


Lenka Bradáčová alias „Český Cattani v sukních“ i nový šéf GIBS Radim Dragoun mlčí

V souvislosti se svědectvím čtveřice vyšetřovatelů a kauzou Masokombinátu Písek je třeba čtenářům připomenout zajímavou „mediální shodu“. Čtveřice policistů totiž předala své výpovědi pp_magazínu již v úterý 6. listopadu 2018, kdy současně publikoval Český rozhlas rozsáhlý článek nazvaný „10 důkazů policie v kauze Čapí hnízdo“ (Babišovy e-maily, dohled na staveništi, report banky i platba za akcie).

Z materiálů, které Český rozhlas (dále jen „ČRo“) získal, má vyplývat, že obvinění premiéra Andreje Babiše, jeho rodiny a spolupracovníků kvůli dotačnímu podvodu stojí na desetičlánkovém důkazním řetězci. Především pak vychází z interní zprávy banky a ekonomického posudku vypracovaného pro Policii ČR.

Právě tyto dva materiály, jak uvádí ČRo, byly rozhodující pro stíhání Andreje Babiše a jeho blízkých. Až poté, co je kriminalisté obdrželi, padlo obvinění. „Tyto důkazní prostředky byly získány až po posledním podání vysvětlení Andreje Babiše,“ stojí podle ČRo v dokumentu pražského státního zastupitelství.


Redakce serveru Prvnizpravy.cz se v souvislosti s kauzou Masokombinátu Písek snažila během roku opakovaně konfrontovat jak aktéry samotné kauzy, tak státní zastupitele, policisty, vrcholné politiky a neposlední řadě i nově jmenovaného šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Radima Dragouna. Je s podivem, že i po zaslání konkrétních složek či policejních spisů, které má redakce k dispozici, nikdo nekomunikuje. A v této souvislosti je potřeba si položit otázku „mediálního humbuku“ hrané a dobře načasované dokumentární detektivky nazvané „Babiš junior unesen na Krym“. Po odvysílání se doslova během několika vteřin ozvala řada vrcholných politiků se „závěry“, aniž by měli v rukou jakýkoli důkaz ohledně tvrzení či duševním stavu syna premiéra Andreje Babiše.


A kauza Masokombinátu Písek, která je doslova „OSTUDOU“ České justice, neboť se jedná o více jak dvacet let stále živou a nedořešenou kauzu, ve které figuruje řada vrcholných představitelů Českého státu, justice, Policie… je stále zametána pod koberec?

Proč mlčí jinak velmi sdílná a neohrožená „žena spravedlnosti“ Lenka Bradáčová, či nově jmenovaný šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Radim Dragoun? Na které straně barikády vlastně stojí?

O dalším vývoji bude redakce své čtenáře dále informovat. V dalším článku pro vás chystáme SKANDÁLNÍ ODHALENÍ - jakou roli v obou případech sehrálo a hraje Ministerstvo spravedlnosti?

(svob., Prvnizpravy.cz, foto: arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif