Antifašistické a vlastenecké hnutí ztratilo významnou osobnost

politika

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v neděli 6. prosince 2020 ve věku 67 let Ing. Jaromír Kohlíček, CSc., někdejší europoslanec a poslanec Poslanecké sněmovny. Byl  zastupitelem Ústeckého kraje a města Teplice. Komunistické, antifašistické a vlastenecké hnutí v něm ztrácejí významnou osobnost.

Antifašistické a vlastenecké hnutí ztratilo významnou osobnost
Tradiční džbánek s obrázkem třešní v rukách Jaromír Kohlíčka
8. prosince 2020 - 08:25

V nekrolozích, které napsali na sociálních sítích politici nejenom z KSČM, je bývalý výrazný europoslanec připomínaný jako přátelský a velmi pracovitý politik.

„Jak na Teplicku, které bylo jeho srdeční záležitostí, tak v KSČM na něho budeme vzpomínat jen v dobrém. Je to velká škoda, že nás opustil, a v takovém věku. Byl to velký sportovec a optimista,« reagoval na Kohlíčkovo úmrtí bývalý hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Jaromír Kohlíček byl ve své původní profesi ředitelem sklárny (absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou) a společenské změny po listopadu 1989 ho nasměrovaly do politiky. V letech 1998-2004 působil jako poslanec Poslanecké sněmovny. V roce 2004 byl zvolen europoslancem, pracoval ve výboru pro dopravu a turistiku. Členem Evropského parlamentu byl – s dvouletou přestávkou – do roku 2019. V roce 2014 totiž mandát neobhájil, ale po úmrtí kolegy europoslance Miloslava Ransdorfa jej nahradil a dokončil jeho volební období.



Prvnizpravy.cz byly v roce 2014 u toho, když se Jaromír Kohlíček z vysílání České televize dozvěděl, že jej preferenčními hlasy na kandidátce KSČM do EP předstihl ve volbách Miloslav Ransdorf. Oba seděli nedaleko od sebe a o pár let mladší Kohlíček okamžitě blahopřál svému stranickému kolegovi, že byl zvolený do Evropského parlamentu.




Po úmrtí kolegy europoslance Miloslava Ransdorfa jej Jaromír Kohlíček v EP nahradil a dokončil jeho volební období.

Haló noviny připomenuly, že souběžně s nejrůznějšími funkcemi byl Jaromír Kohlíček aktivní ve veřejném životě a politické práci v České republice. Byl znám tím, že spolupracoval s bezpočtem spolků a organizací, neodmítal jejich pozvání na besedy, přednášky, semináře a konference, ani na sportovní akce. Měl rád cyklistiku, turistiku a také se angažoval v klubech vojenské historie. Pracoval intenzivně na spolupráci s německými sousedy, bojoval za záchranu kultury a jazyka Lužických Srbů.

„Sám mám i poslaneckou kancelář, která není ve státě, kde jsem byl zvolen. Kancelář v Budyšíně, kde žije česká menšina, usnadňuje přeshraniční spolupráci mezi Českem a Německem," řekl pro Prvnizpravy.cz před lety Jaromír Kohlíček. Není bez zajímavosti, že při této práci zúročil své skvělé znalosti němčiny, často na akcích zaskakoval jako tlumočník.

Jako bojovník za odzbrojení se účastnil bojů proti americkému radaru v Brdech, mírových Velikonočních pochodů německé levice, jezdil na berlínské manifestace k výročí zavraždění Rosy Luxemburgové a Karla Liebknechta, účastnil se antifašistických manifestací v Drážďanech.

Haló noviny připomenuly, že Kohlíček spolupracoval s organizacemi sdružujícími antifašisty, neboť obhajoba historické pravdy vážící se k výsledkům a průběhu druhé světové války a k českým dějinám pro něho byla samozřejmostí, a činil tak doma i v zahraničí.

„Skvělý průmyslový manažer a rytíř bez bázně a hany v politice. S panoramatickým rozhledem a darem rozrážet bariéry i v pěti cizích jazycích," tak  si bude Jaromíra Kohlíčka pamatovat publicista a historik, někdejší místopředseda ÚV KSČM Josef Skála, který, jak napsal, ztratil  v Jardovi Kohlíčkovi kamaráda, na něhož bylo absolutní spolehnutí.

Jaromír Kohlíček byl v letošních říjnových krajských volbách zvolen do Zastupitelstva Ústeckého kraje, slib na ustavujícím zasedání bohužel již nestihl.

„Jsem v našem kraji jedním ze ‚skokanů‘, který je zvolen. To je snad jediná radost, kterou mám z těchto voleb,« přiznal v rozhovoru pro stranický deník po krajských volbách. Jeho místo zaujme další zvolený zastupitel Tomáš Zíka, jehož mrzí, že získal  mandát zastupitele Ústeckého kraje za těchto smutných okolností.

Jaromír Kohlíček se angažoval i v otázce uznání Kosova českou vládou a dluhu vůči Srbsku.

„Máme vůči Srbsku velký dluh a je na nás, jestli jsme schopni se s tím vyrovnat. I třeba účastí při vzpomínce na výročí ostudného bombardování a odmítnutím pseudostátu Kosovo," napsal v roce 2019  europoslanec Jaromír Kohlíček k výročí uznání Kosova českou vládou.



Na Krym podle map ve školním atlase označeném jako sporné území se Kohlíček a další  politici v roce 2018 vypravili na vlastní náklady, aby se přesvědčili, jak se v současnosti na území poloostrova žije.

„Krym je  perspektivní území, o němž bohužel ví  veřejnost z většiny českých médií jen velmi málo a když něco, tak se ještě záměrně vybírají  informace, které nemusí být objektivní  a tak jsme chtěli vidět ty hrůzy, které o životě na Krymu líčí náš tisk a sdělovací prostředky," vysvětlil důvod své návštěvy Jaromír Kohlíček na setkání se zástupci médií.  Europoslanec  se už společně s dalšími Čechy  účastnil Jaltského ekonomického fóra, navštívil například Sevastopol, Simferopol nebo místní ponorkovou základnu.




Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu?
Více na facebookovém profilu webu Prvnizpravy.cz   zde ...


(ps, Prvnizpravy.cz, foto: ps)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif