Roček: Taškařice z Gazy aneb třicet hodin slávy Hamásu

politika

Arabsko-židovský konflikt v oblasti Palestiny se o víkendu pro bezpečnostní analytiky stal velmi zajímavým.

Roček: Taškařice z Gazy aneb třicet hodin slávy Hamásu
František Roček, publicista
10. října 2023 - 02:20

Za dlouhá léta je konflikt již nudný – průběžné zabíjení v malém a vystřelování hejn raket. Teď došlo k oživení. Ale jenom zhruba na 30 hodin. Potom konflikt opět spadnul do všednosti, uvedl publicista František Roček.

Sto let nic nového

Oblast Palestiny zahrnuje stát Izrael a arabská území, která byla desetiletí obsazená izraelskou armádou. Od 19. století nakupovali bohatí židé pozemky v Palestině od tureckých okupantů též pro nové židovské osadníky. Když Palestinu spolkli Britové, od 20. let 20. století docházelo k arabským protibritským a protižidovským nepokojům v Palestině.

V době 2. světové války začala v Palestině působit na ochranu židovského obyvatelstva polovojenská židovská organizace Hagana. Docházelo stále častěji ke střetům s arabskými bandami rabujícími židovské osady. Napětí mezi Araby (zvanými Palestinci) a Židy trvale narůstalo. Do dneška se na tom v oblasti Palestiny nic moc nezměnilo.

Autor upozorňuje: Dosavadní články na toto téma byly a jsou neutrálně popisné. Spíše jsem obdivoval bezohledný realismus izraelské politiky, schopnost politicky se pářit s kýmkoliv pokud to bylo pro Izrael momentálně přínosné.

Nová choreografie

Palestinské hnutí Hamás zažívá, že běžný útok na Izrael nemá prakticky žádnou odezvu. Viz: K posledním velkým útokům došlo v srpnu 2022 a lednu 2023: V srpnu 2022 nejméně 44 lidí, včetně 15 dětí, bylo zabito během tří dnů násilí, které začalo, když izraelské nálety zasáhly vysokého velitele Islámského džihádu. Islámský džihád poděkoval vypálením více než 1000 raket na Izrael. V lednu 2023 Islámský džihád v Gaze vypálil rakety na Izrael poté, co izraelští vojáci přepadli uprchlický tábor a zabili 7 palestinských střelců a 2 civilisty. Palestinské rakety nezpůsobily v Izraeli žádné oběti. Izrael odpověděl leteckými údery na Gazu.

Ale v říjnu 2023 se Hamásu podařilo připravit zajímavou akci. Útok musel splňovat několik kritérií, aby byl skutečně účinný:
  • Útok může být mediálně úspěšný jenom s minimálně desítkami mrtvými Izraelci.
  • Zaútočit přímo na izraelském území.
  • Získat rukojmí, aby musela Izrael vyjednávat o propuštění palestinských vězňů. Též budou rukojmí využita jako živé štíty proti izraelským útokům.
  • Útok bude samozřejmě doplněn o klasické ostřelování Izraele raketami.

Víkendový útok je zajímavý, protože se podařilo Hamásu:
  • skrýt celkovou koncepci útoku, včetně načasování,
  • naplánovat útoky technicky tak, aby rychle ozbrojenci pronikli na izraelské území na široké frontě,
  • proniknout na místa s větší koncentrací potenciálních cílů.

Dopředu Hamás počítal s nezměnitelnými limity:
  • Moment překvapení je možné využít maximálně po dobu do 6 hodin po zahájení útoku.
  • Do 24 hodin je možné využít vzniklého chaosu, tedy omezené akceschopnosti bezpečnostních sil.
  • Do 30 hodin lze udržet některé pozice uvnitř Izraele, pokud budou mít komanda k dispozici jako štíty izraelské zajatce.
  • Pokud se komanda nestáhnou do 24 hodin zpět na území Gazy, přecházejí na sebevražednou misi a budou postupně zlikvidována.
  • Velení Hamásu opustí velitelské body, nevyužije záložní a použije terciální záložní velitelství vytvořená na předem nenaplánovaných místech. Tím bude ztížena identifikace velitelských stanovišť, protože izraelské letectvo bude provádět masivní bombardovací kampaň.
  • Ničení palestinské infrastruktury zuřícími Izraelci a několik tisíc mrtvých palestinských obětí bombardování jsou dopředu předvídané ztráty a nejsou podstatné. Naopak jsou z mediálního hlediska spíše vítané.

Proč je útok zajímavý

Předchozí palestinsko – izraelské střety byly nudně všední: Naprostý nepoměr velkého počtu mrtvých na palestinské straně k velmi malému počtu na izraelské kvůli technologické  nadvládě izraelské armády. Proto bylo důležité pro vedení Hamásu, aby jeho komanda vyrobila co nejvíce izraelských mrtvol přímo v Izraeli.

Lze odhadovat, že záměr se zdařil: Nakonec počet zemřelých Izraelců bude zhruba 800. Počet Palestinců od prvních hodin po dobu 3 týdnů izraelských pozemních a bombardovacích akcí může přesáhnout desetinásobek, tedy kolem 8 000.

Deník Haaretz 7. 10. na webu uvedl, že Palestinci při útoku použili padáky či motorové kluzáky a probojovali se přes hraniční brány z Pásma Gazy střežené izraelskou armádou.

V některých oblastech dokonce vojáci ani na svých pozicích nebyli.

„Palestinské radikální hnutí Hamás muselo dnešní útok na izraelské území plánovat měsíce, dnes vyzvalo k boji izraelské Araby a také ozbrojence v Libanonu. „Je to ohromný šok, který bude izraelský stát a bezpečnostní aparát dlouho zpracovávat,“ řekl politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně.

Svou roli mohlo sehrát to, že se Izrael v posledních měsících hodně zaměřoval na vnitropolitické dění, na problémy vlády a premiéra Netanjahua, jehož pozice je podle odborníků otřesena.

Krátká epizoda

Na rozdíl od proizraelských mediálních žvástů pro Hamás nešlo o válku, ale o krátkou účelovou epizodu. O zesměšnění Izraele.

Vojenský mluvčí Hamásu se v neděli vychloubal, že militanti "doplnili své síly" na izraelském území a posily pomohly vojákům bojujícím v poli. Ale z vojenského hlediska cokoliv se dělo od nedělního dopoledne (8. 10.) je již nepodstatné, protože iniciativu přebírá silná izraelská armáda.

Vše, co Hamás zamýšlel, se během prvních 30 hodin podařilo uskutečnit. Efektní a účinná část operace Hamásu po nedělním obědě skončila.

Je zcela nepodstatné, že ještě v pondělí ráno (9. 10.) si izraelský válečný mluvčí povzdech: „Stále bojujeme… Mysleli jsme, že dnes ráno už na tom budeme lépe."

Ale ve skutečnosti šlo jenom o izraelské paběrkování, o kočkování s palestinskými sebevrahy.

Od neděle začíná mediální část ofenzívy Hamásu:
Další postup izraelské armády proti Gaze bude materiálem pro protiizraelskou kampaň mezi arabským (muslimským) obyvatelstvem v širším regionu jako důkaz msty židovských zloduchů.

Videobombardování

Podobně jako západní (tedy i čeští) mediální šmoulové pomocí fotografií a videí se snaží ukázat jak zrůdný ruský režim ničí civilní ukrajinskou infrastrukturu a zabíjí nevinné ukrajinské civilisty (totéž ukazují Rusové jako důsledek ukrajinského ostřelování), také v Hamásu se snaží využít proti Izraeli nastupující izraelské trestné výpravy proti Gaze.

Nastupuje videobombardování internetového světa obrázky z izraelského násilí v pásmu Gazy. Izrael dělá maximum pro to, aby představil Palestince z Gazy jako izraelské oběti. Fotografie a videa rozbombardovaných domů v oblasti Gazy posílají Izraelci a pilní novináři kde komu. V pondělí (9.10.) slušivé fotky rozbombardovaných domů v Gaze zdobily např. weby Washingtonpost.com i Nytimes.com

Jistě se pýchou zaplní mnohá muslimská srdce vidoucí na stránkách deníků fotografii ukořistěného (asi zničeného) izraelského tanku, na jehož věži mávají palestinskou vlajkou rozesmátí šohajové.

Podobně potěší věty o izraelských rukojmích: „Děsivé záběry ukázaly, jak ženy napochodovaly do vozidel, byly zakrvácené a pohmožděné, často s rukama svázanýma za zády… fotografie ukazovaly izraelské důchodce odvezené do pásma Gazy na golfových vozících a rodiny nahnané do kamionů…“ (7. 10. 2023, www.dailymail.co.uk/news/article-12605083/hamas-gunmen-kidnap-israeli-grandmothers-gaza-strip-reports-civilians-golf-carts.html)



Krejčí z Hamásu ušili Izraelcům slušivý kabát

Pro analytiky je útok Hamásu výbornou zprávou, závanem nové inspirace. Útok ukázal na meze moderních technologií. Zvykli jsme si, že západní analytici se dmou pýchou, jak satelity ve vesmíru mají pod kontrolou jakýkoliv pohyb nejen na ukrajinské frontě. A pokud je doplní průzkumné letouny a drony a monitorovací zařízení lovců elektronické komunikace, nepřítel nemá šanci.

Jenže, stačí malá skupina technicky přiměřeně vybavených mozků, aby vypracovala koncepci útoku Hamásu podle zadání, které bylo 7. 10. 2023 realizováno. Říkejme jim krejčí. Krejčí z Hamásu ušili Izraelcům z ostudy kabát.

Přitom to nebylo příliš složité. Pokud dobře spočítáte a někde třeba i odzkoušíte (nemusí to být přímo v pásmu Gazy) co vše je potřeba k demolici malého úseku vysoké zdi oddělující Izrael od palestinských území, potřebujete ještě nalézt místa vhodná k útoku. Místa s minimální vojenskou ostrahou poblíž zástavby, kde je možné získat během krátké chvíle rukojmí a odkud lze rychle pokračovat k dalšímu zajímavému cíli ve vnitrozemí.

Využít lze k náhlému bojovému průniku i standardních přechodů mezi Pásmem Gazy a Izraelem.

Na nalezení vhodných míst k překonání hranice a vhodných cílů blízko za hranicí měli plánovači několik měsíců, na které lze dobře využít sezónní pracovníky z Gazy denně dojíždějící za prací do Izraele. Ti jistě nevěděli, že jejich běžné povídání o práci v Izraeli je zdrojem zajímavých detailů.

K naplánování říjnové operace stačila skupinka lidí, kteří věděli, co chtěli. Později mohly vzniknout paralelní skupiny, které o sobě vzájemně nevěděly, plánující dílčí kroky útoku.

Pokud někdo dumal nad tím jak prorazit zdi - na co je třeba použít výbušniny, kde stačí buldozer atp., dílčí kroky bylo možné sumarizovat ve finále během jednoho dvou dnů v širší skupině držené stranou od světa lidí a telefonů.

Dne 7. 10. 2023 izraelský deník retz.cz českým čtenářům sdělil: „V 6:29 hodin ráno v sobotu 7. října 2023 zahájili teroristé Hnutí islámského odporu (Hamás) z Pásma Gazy, kde vládnou, mohutný útok po zemi, moři a vzduchu na Izrael. Během hodiny bylo vystřeleno okolo 3 000 raket.

Ozbrojení palestinsko - arabští teroristé zničili bezpečnostní plot na hranici Gazy a Izraele. Do Izraele pronikly stovky útočníků vzduchem pomocí padákových kluzáků, částečně také čluny po moři. Teroristé ovládli řadu jihoizraelských obcí a měst, stejně jako několik vojenských základen poblíž hranice, které zůstaly pod jejich kontrolou někdy až do večera.

V sobotu večer podle izraelské armády probíhaly boje na 22 místech v jižním Izraeli…“

Dodejme, že izraelský hraniční plot, někde zeď, je v hodnotě několika miliard dolarů.

Výsledkem palestinské čipernosti je celou planetou zaznívající konstatování, že izraelská tajná služba má průšvih.

Britský Guardian zdůrazňuje, že izraelské tajné služby měly nad palestinskou společností „velmi sofistikovaný a vysoce invazivní dohled“. Monitorování činnosti Hamásu patřilo mezi jejich hlavní úkoly. Izraelští špioni patří mezi nejlepší na světě. Guardian píše, že útok na Izrael si „svět bude pamatovat jako selhání izraelských zpravodajských služeb“. Také BBC hovoří o „kolosálním selhání“.

Josef Kraus, expert na Blízký východ z Masarykovy univerzity, pro Denník N řekl: „Museli ho (útok) plánovat a připravovat měsíce, a to ve velkém rozsahu. Izraelci si toho mohli nevšimnout jen velmi těžko. Hlavní otázkou tedy je, proč situaci podcenili, špatně vyhodnotili či neodhadli správný čas.“ Kraus může být expertem, ale jeho říkání je příkladem nepochopení přípravy akce. Obecně, podceňujeme lidskou schopnost trpělivě a úsporně plánovat.


Odsuzovat tajnou službu je zbytečné

Do roka a do dne se snad dozvíme, pokud to bude někdy dostatečně zveřejněno, jakých chyb se dopustila izraelská tajná služba.

Chytří teoretikové a pisálci si ale neuvědomují, že pokud nějaká organizace se důsledně chrání proti infiltraci, může být tajná služba nepřítele bezmocná. Stačilo záměr budoucí operace svěřit jenom prověřené malé skupině plánovačů. V poslední fázi další malé organizační skupinky mohly připravovat akce ve svých sektorech pro své jednotky. Neboť k útoku Palestinců došlo podél hranice, což je přes 40 kilometrů.

Pokud někdo namítá, že jak se mohlo Palestincům podařit utajení přípravy raketového útoku na Izrael do okamžiku, kdy začal 7. 10. výlet palestinských komand do Izraele, otázka je hloupá. Stačí párkrát písknout cvičný poplach „raketových vojsk“ v pásmu Gazy a máte před sebou běžný nácvik rychlého rozvinutí raketových odpalovacích zařízení. Jak odlišit nácvik od přípravy ostré akce?

Politický geograf Jan Kofroň z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy správně upozorňuje, že „pomalá reakce izraelské armády je hodně znepokojivá. Trvalo téměř dvanáct hodin, než úspěšně začala teroristy vytlačovat z obsazených oblastí.“

Pro analytiky jde o zajímavý fenomén. Ale není ojedinělý. Na Ukrajině se podařilo zastřít, že USA připravovaly ukrajinské nacionalisty na válku s Ruskem již od 90. let 20.století. „…Jedním z jasných úspěchů na Ukrajině je míra, do jaké americká armáda pomohla posílit ukrajinskou armádu od ruské anexe Krymu v roce 2014. V úsilí, které do značné míry prošlo bez povšimnutí médii i většiny vojenských pozorovatelů, se široká škála amerických sil tiše střídala na Ukrajině a z Ukrajiny, aby vycvičila svou armádu. Tyto snahy zahrnovaly výcvik v konvenční i nekonvenční taktice, v používání pokročilých amerických zbraní a v profesionalizaci svých důstojníků a poddůstojníků…“ (https://warontherocks.com/2022/06/the-other-big-lessons-that-the-u-s-army-should-learn-from-ukraine/) Podobně utajený byl i okamžik útoku Ruska na Ukrajině v únoru 2022.

Proto útok Hamásu je velmi zajímavým fenoménem.

Druhá fáze ostudy: Pomalá akce izraelské armády


Mohli jsme si přečíst, že pomalá reakce izraelské armády je hodně znepokojivá. Trvalo téměř dvanáct hodin, než úspěšně začala teroristy vytlačovat z obsazených oblastí.

V New York Times na webu jsme se mohli dočíst: „…Bývalý mluvčí izraelské armády poskytl v neděli jedno z nejstručnějších hodnocení situace v Izraeli, když varoval, že bude trvat hodiny nebo déle, než se podaří získat zpět všechna města na jihu Izraele téměř 48 hodin poté, co bojovníci Hamásu zahájili překvapivý útok. Tvrdil také, že armáda vyslala k jižní hranici velké množství vojáků, aby se připravila na to, co vypadá jako pozemní invaze do pásma Gazy… Obrázek a situace v Izraeli je hrozivá…  uvedl podplukovník Jonathan Conricus, záložník Izraelských obranných sil…  sice již není oficiálním mluvčím, ale od soboty aktivně informuje Izraelce o válce Izraele proti Hamásu…“

Nebo podobný nářek: „…Izraelské obranné síly… tentokrát, poté co se dozvěděly o útoku, pomalu a neohrabaně dorazily na řadu míst… Mnozí obyvatelé byli nuceni bránit se improvizovanými zbraněmi nebo zbraní, pokud ji vlastnili. Kvůli zmatku se operativcům Hamásu podařilo střílet na další vojáky a civilisty a vzít další rukojmí.“ (www.nytimes.com/live/2023/10/07/world/israel-gaza-attack)

Na obranu izraelské armády je třeba upozornit, že v sobotu v izraelských městech se ráno v půl sedmé během šabatu, tedy svátečního dne klidu, rozezněly sirény. K útoku došlo v průběhu šabatu a na přelomu izraelských svátků Sukot a Simchat Tóra.

Aktivovat policejní a vojenské jednotky v době pracovního klidu je vždy pomalejší, není dostatek pohotovostních sil. Protahuje se také komunikace mezi veliteli a bezpečnostními úředníky. Už jenom probudit některé z nich byl jistě těžký úkol… Ne vždy byli v místech, odkud by rychle vyrazili do svých úřadů, služeben a ke svým jednotkám.

Víkendové a sváteční dny jsou vítaným pomocníkem útočníků.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX




Za dlouhá léta je konflikt již nudný – průběžné zabíjení v malém a vystřelování hejn raket. Teď došlo k oživení. Ale jenom zhruba na 30 hodin. Potom konflikt opět spadnul do všednosti, uvedl publicista František Roček.

Sto let nic nového

Oblast Palestiny zahrnuje stát Izrael a arabská území, která byla desetiletí obsazená izraelskou armádou. Od 19. století nakupovali bohatí židé pozemky v Palestině od tureckých okupantů též pro nové židovské osadníky. Když Palestinu spolkli Britové, od 20. let 20. století docházelo k arabským protibritským a protižidovským nepokojům v Palestině.

V době 2. světové války začala v Palestině působit na ochranu židovského obyvatelstva polovojenská židovská organizace Hagana. Docházelo stále častěji ke střetům s arabskými bandami rabujícími židovské osady. Napětí mezi Araby (zvanými Palestinci) a Židy trvale narůstalo. Do dneška se na tom v oblasti Palestiny nic moc nezměnilo.

Autor upozorňuje: Dosavadní články na toto téma byly a jsou neutrálně popisné. Spíše jsem obdivoval bezohledný realismus izraelské politiky, schopnost politicky se pářit s kýmkoliv pokud to bylo pro Izrael momentálně přínosné.

Nová choreografie

Palestinské hnutí Hamás zažívá, že běžný útok na Izrael nemá prakticky žádnou odezvu. Viz: K posledním velkým útokům došlo v srpnu 2022 a lednu 2023: V srpnu 2022 nejméně 44 lidí, včetně 15 dětí, bylo zabito během tří dnů násilí, které začalo, když izraelské nálety zasáhly vysokého velitele Islámského džihádu. Islámský džihád poděkoval vypálením více než 1000 raket na Izrael. V lednu 2023 Islámský džihád v Gaze vypálil rakety na Izrael poté, co izraelští vojáci přepadli uprchlický tábor a zabili 7 palestinských střelců a 2 civilisty. Palestinské rakety nezpůsobily v Izraeli žádné oběti. Izrael odpověděl leteckými údery na Gazu.

Ale v říjnu 2023 se Hamásu podařilo připravit zajímavou akci. Útok musel splňovat několik kritérií, aby byl skutečně účinný:
  • Útok může být mediálně úspěšný jenom s minimálně desítkami mrtvými Izraelci.
  • Zaútočit přímo na izraelském území.
  • Získat rukojmí, aby musela Izrael vyjednávat o propuštění palestinských vězňů. Též budou rukojmí využita jako živé štíty proti izraelským útokům.
  • Útok bude samozřejmě doplněn o klasické ostřelování Izraele raketami.

Víkendový útok je zajímavý, protože se podařilo Hamásu:
  • skrýt celkovou koncepci útoku, včetně načasování,
  • naplánovat útoky technicky tak, aby rychle ozbrojenci pronikli na izraelské území na široké frontě,
  • proniknout na místa s větší koncentrací potenciálních cílů.

Dopředu Hamás počítal s nezměnitelnými limity:
  • Moment překvapení je možné využít maximálně po dobu do 6 hodin po zahájení útoku.
  • Do 24 hodin je možné využít vzniklého chaosu, tedy omezené akceschopnosti bezpečnostních sil.
  • Do 30 hodin lze udržet některé pozice uvnitř Izraele, pokud budou mít komanda k dispozici jako štíty izraelské zajatce.
  • Pokud se komanda nestáhnou do 24 hodin zpět na území Gazy, přecházejí na sebevražednou misi a budou postupně zlikvidována.
  • Velení Hamásu opustí velitelské body, nevyužije záložní a použije terciální záložní velitelství vytvořená na předem nenaplánovaných místech. Tím bude ztížena identifikace velitelských stanovišť, protože izraelské letectvo bude provádět masivní bombardovací kampaň.
  • Ničení palestinské infrastruktury zuřícími Izraelci a několik tisíc mrtvých palestinských obětí bombardování jsou dopředu předvídané ztráty a nejsou podstatné. Naopak jsou z mediálního hlediska spíše vítané.

Proč je útok zajímavý

Předchozí palestinsko – izraelské střety byly nudně všední: Naprostý nepoměr velkého počtu mrtvých na palestinské straně k velmi malému počtu na izraelské kvůli technologické  nadvládě izraelské armády. Proto bylo důležité pro vedení Hamásu, aby jeho komanda vyrobila co nejvíce izraelských mrtvol přímo v Izraeli.

Lze odhadovat, že záměr se zdařil: Nakonec počet zemřelých Izraelců bude zhruba 800. Počet Palestinců od prvních hodin po dobu 3 týdnů izraelských pozemních a bombardovacích akcí může přesáhnout desetinásobek, tedy kolem 8 000.

Deník Haaretz 7. 10. na webu uvedl, že Palestinci při útoku použili padáky či motorové kluzáky a probojovali se přes hraniční brány z Pásma Gazy střežené izraelskou armádou.

V některých oblastech dokonce vojáci ani na svých pozicích nebyli.

„Palestinské radikální hnutí Hamás muselo dnešní útok na izraelské území plánovat měsíce, dnes vyzvalo k boji izraelské Araby a také ozbrojence v Libanonu. „Je to ohromný šok, který bude izraelský stát a bezpečnostní aparát dlouho zpracovávat,“ řekl politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně.

Svou roli mohlo sehrát to, že se Izrael v posledních měsících hodně zaměřoval na vnitropolitické dění, na problémy vlády a premiéra Netanjahua, jehož pozice je podle odborníků otřesena.

Krátká epizoda

Na rozdíl od proizraelských mediálních žvástů pro Hamás nešlo o válku, ale o krátkou účelovou epizodu. O zesměšnění Izraele.

Vojenský mluvčí Hamásu se v neděli vychloubal, že militanti "doplnili své síly" na izraelském území a posily pomohly vojákům bojujícím v poli. Ale z vojenského hlediska cokoliv se dělo od nedělního dopoledne (8. 10.) je již nepodstatné, protože iniciativu přebírá silná izraelská armáda.

Vše, co Hamás zamýšlel, se během prvních 30 hodin podařilo uskutečnit. Efektní a účinná část operace Hamásu po nedělním obědě skončila.

Je zcela nepodstatné, že ještě v pondělí ráno (9. 10.) si izraelský válečný mluvčí povzdech: „Stále bojujeme… Mysleli jsme, že dnes ráno už na tom budeme lépe."

Ale ve skutečnosti šlo jenom o izraelské paběrkování, o kočkování s palestinskými sebevrahy.

Od neděle začíná mediální část ofenzívy Hamásu:
Další postup izraelské armády proti Gaze bude materiálem pro protiizraelskou kampaň mezi arabským (muslimským) obyvatelstvem v širším regionu jako důkaz msty židovských zloduchů.

Videobombardování

Podobně jako západní (tedy i čeští) mediální šmoulové pomocí fotografií a videí se snaží ukázat jak zrůdný ruský režim ničí civilní ukrajinskou infrastrukturu a zabíjí nevinné ukrajinské civilisty (totéž ukazují Rusové jako důsledek ukrajinského ostřelování), také v Hamásu se snaží využít proti Izraeli nastupující izraelské trestné výpravy proti Gaze.

Nastupuje videobombardování internetového světa obrázky z izraelského násilí v pásmu Gazy. Izrael dělá maximum pro to, aby představil Palestince z Gazy jako izraelské oběti. Fotografie a videa rozbombardovaných domů v oblasti Gazy posílají Izraelci a pilní novináři kde komu. V pondělí (9.10.) slušivé fotky rozbombardovaných domů v Gaze zdobily např. weby Washingtonpost.com i Nytimes.com

Jistě se pýchou zaplní mnohá muslimská srdce vidoucí na stránkách deníků fotografii ukořistěného (asi zničeného) izraelského tanku, na jehož věži mávají palestinskou vlajkou rozesmátí šohajové.

Podobně potěší věty o izraelských rukojmích: „Děsivé záběry ukázaly, jak ženy napochodovaly do vozidel, byly zakrvácené a pohmožděné, často s rukama svázanýma za zády… fotografie ukazovaly izraelské důchodce odvezené do pásma Gazy na golfových vozících a rodiny nahnané do kamionů…“ (7. 10. 2023, www.dailymail.co.uk/news/article-12605083/hamas-gunmen-kidnap-israeli-grandmothers-gaza-strip-reports-civilians-golf-carts.html)



Krejčí z Hamásu ušili Izraelcům slušivý kabát

Pro analytiky je útok Hamásu výbornou zprávou, závanem nové inspirace. Útok ukázal na meze moderních technologií. Zvykli jsme si, že západní analytici se dmou pýchou, jak satelity ve vesmíru mají pod kontrolou jakýkoliv pohyb nejen na ukrajinské frontě. A pokud je doplní průzkumné letouny a drony a monitorovací zařízení lovců elektronické komunikace, nepřítel nemá šanci.

Jenže, stačí malá skupina technicky přiměřeně vybavených mozků, aby vypracovala koncepci útoku Hamásu podle zadání, které bylo 7. 10. 2023 realizováno. Říkejme jim krejčí. Krejčí z Hamásu ušili Izraelcům z ostudy kabát.

Přitom to nebylo příliš složité. Pokud dobře spočítáte a někde třeba i odzkoušíte (nemusí to být přímo v pásmu Gazy) co vše je potřeba k demolici malého úseku vysoké zdi oddělující Izrael od palestinských území, potřebujete ještě nalézt místa vhodná k útoku. Místa s minimální vojenskou ostrahou poblíž zástavby, kde je možné získat během krátké chvíle rukojmí a odkud lze rychle pokračovat k dalšímu zajímavému cíli ve vnitrozemí.

Využít lze k náhlému bojovému průniku i standardních přechodů mezi Pásmem Gazy a Izraelem.

Na nalezení vhodných míst k překonání hranice a vhodných cílů blízko za hranicí měli plánovači několik měsíců, na které lze dobře využít sezónní pracovníky z Gazy denně dojíždějící za prací do Izraele. Ti jistě nevěděli, že jejich běžné povídání o práci v Izraeli je zdrojem zajímavých detailů.

K naplánování říjnové operace stačila skupinka lidí, kteří věděli, co chtěli. Později mohly vzniknout paralelní skupiny, které o sobě vzájemně nevěděly, plánující dílčí kroky útoku.

Pokud někdo dumal nad tím jak prorazit zdi - na co je třeba použít výbušniny, kde stačí buldozer atp., dílčí kroky bylo možné sumarizovat ve finále během jednoho dvou dnů v širší skupině držené stranou od světa lidí a telefonů.

Dne 7. 10. 2023 izraelský deník retz.cz českým čtenářům sdělil: „V 6:29 hodin ráno v sobotu 7. října 2023 zahájili teroristé Hnutí islámského odporu (Hamás) z Pásma Gazy, kde vládnou, mohutný útok po zemi, moři a vzduchu na Izrael. Během hodiny bylo vystřeleno okolo 3 000 raket.

Ozbrojení palestinsko - arabští teroristé zničili bezpečnostní plot na hranici Gazy a Izraele. Do Izraele pronikly stovky útočníků vzduchem pomocí padákových kluzáků, částečně také čluny po moři. Teroristé ovládli řadu jihoizraelských obcí a měst, stejně jako několik vojenských základen poblíž hranice, které zůstaly pod jejich kontrolou někdy až do večera.

V sobotu večer podle izraelské armády probíhaly boje na 22 místech v jižním Izraeli…“

Dodejme, že izraelský hraniční plot, někde zeď, je v hodnotě několika miliard dolarů.

Výsledkem palestinské čipernosti je celou planetou zaznívající konstatování, že izraelská tajná služba má průšvih.

Britský Guardian zdůrazňuje, že izraelské tajné služby měly nad palestinskou společností „velmi sofistikovaný a vysoce invazivní dohled“. Monitorování činnosti Hamásu patřilo mezi jejich hlavní úkoly. Izraelští špioni patří mezi nejlepší na světě. Guardian píše, že útok na Izrael si „svět bude pamatovat jako selhání izraelských zpravodajských služeb“. Také BBC hovoří o „kolosálním selhání“.

Josef Kraus, expert na Blízký východ z Masarykovy univerzity, pro Denník N řekl: „Museli ho (útok) plánovat a připravovat měsíce, a to ve velkém rozsahu. Izraelci si toho mohli nevšimnout jen velmi těžko. Hlavní otázkou tedy je, proč situaci podcenili, špatně vyhodnotili či neodhadli správný čas.“ Kraus může být expertem, ale jeho říkání je příkladem nepochopení přípravy akce. Obecně, podceňujeme lidskou schopnost trpělivě a úsporně plánovat.


Odsuzovat tajnou službu je zbytečné

Do roka a do dne se snad dozvíme, pokud to bude někdy dostatečně zveřejněno, jakých chyb se dopustila izraelská tajná služba.

Chytří teoretikové a pisálci si ale neuvědomují, že pokud nějaká organizace se důsledně chrání proti infiltraci, může být tajná služba nepřítele bezmocná. Stačilo záměr budoucí operace svěřit jenom prověřené malé skupině plánovačů. V poslední fázi další malé organizační skupinky mohly připravovat akce ve svých sektorech pro své jednotky. Neboť k útoku Palestinců došlo podél hranice, což je přes 40 kilometrů.

Pokud někdo namítá, že jak se mohlo Palestincům podařit utajení přípravy raketového útoku na Izrael do okamžiku, kdy začal 7. 10. výlet palestinských komand do Izraele, otázka je hloupá. Stačí párkrát písknout cvičný poplach „raketových vojsk“ v pásmu Gazy a máte před sebou běžný nácvik rychlého rozvinutí raketových odpalovacích zařízení. Jak odlišit nácvik od přípravy ostré akce?

Politický geograf Jan Kofroň z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy správně upozorňuje, že „pomalá reakce izraelské armády je hodně znepokojivá. Trvalo téměř dvanáct hodin, než úspěšně začala teroristy vytlačovat z obsazených oblastí.“

Pro analytiky jde o zajímavý fenomén. Ale není ojedinělý. Na Ukrajině se podařilo zastřít, že USA připravovaly ukrajinské nacionalisty na válku s Ruskem již od 90. let 20.století. „…Jedním z jasných úspěchů na Ukrajině je míra, do jaké americká armáda pomohla posílit ukrajinskou armádu od ruské anexe Krymu v roce 2014. V úsilí, které do značné míry prošlo bez povšimnutí médii i většiny vojenských pozorovatelů, se široká škála amerických sil tiše střídala na Ukrajině a z Ukrajiny, aby vycvičila svou armádu. Tyto snahy zahrnovaly výcvik v konvenční i nekonvenční taktice, v používání pokročilých amerických zbraní a v profesionalizaci svých důstojníků a poddůstojníků…“ (https://warontherocks.com/2022/06/the-other-big-lessons-that-the-u-s-army-should-learn-from-ukraine/) Podobně utajený byl i okamžik útoku Ruska na Ukrajině v únoru 2022.

Proto útok Hamásu je velmi zajímavým fenoménem.

Druhá fáze ostudy: Pomalá akce izraelské armády


Mohli jsme si přečíst, že pomalá reakce izraelské armády je hodně znepokojivá. Trvalo téměř dvanáct hodin, než úspěšně začala teroristy vytlačovat z obsazených oblastí.

V New York Times na webu jsme se mohli dočíst: „…Bývalý mluvčí izraelské armády poskytl v neděli jedno z nejstručnějších hodnocení situace v Izraeli, když varoval, že bude trvat hodiny nebo déle, než se podaří získat zpět všechna města na jihu Izraele téměř 48 hodin poté, co bojovníci Hamásu zahájili překvapivý útok. Tvrdil také, že armáda vyslala k jižní hranici velké množství vojáků, aby se připravila na to, co vypadá jako pozemní invaze do pásma Gazy… Obrázek a situace v Izraeli je hrozivá…  uvedl podplukovník Jonathan Conricus, záložník Izraelských obranných sil…  sice již není oficiálním mluvčím, ale od soboty aktivně informuje Izraelce o válce Izraele proti Hamásu…“

Nebo podobný nářek: „…Izraelské obranné síly… tentokrát, poté co se dozvěděly o útoku, pomalu a neohrabaně dorazily na řadu míst… Mnozí obyvatelé byli nuceni bránit se improvizovanými zbraněmi nebo zbraní, pokud ji vlastnili. Kvůli zmatku se operativcům Hamásu podařilo střílet na další vojáky a civilisty a vzít další rukojmí.“ (www.nytimes.com/live/2023/10/07/world/israel-gaza-attack)

Na obranu izraelské armády je třeba upozornit, že v sobotu v izraelských městech se ráno v půl sedmé během šabatu, tedy svátečního dne klidu, rozezněly sirény. K útoku došlo v průběhu šabatu a na přelomu izraelských svátků Sukot a Simchat Tóra.

Aktivovat policejní a vojenské jednotky v době pracovního klidu je vždy pomalejší, není dostatek pohotovostních sil. Protahuje se také komunikace mezi veliteli a bezpečnostními úředníky. Už jenom probudit některé z nich byl jistě těžký úkol… Ne vždy byli v místech, odkud by rychle vyrazili do svých úřadů, služeben a ke svým jednotkám.

Víkendové a sváteční dny jsou vítaným pomocníkem útočníků.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif